Fénycsapdász szócsaták#3 – Fat Tony

A következő fotós interjúcskában Terry Adams szinte állandó fotósa válaszol a kérdésekre, akinek a FlatlandFuel naptárát is köszönhetjük!
Zsíros Antal, hölgyeim és uraim!

Hirdetés

Név: Fat Tony
Kor: 27
Lakhely: Long Beach, California, Egyesült Államok

Miért kezdtél el fotózni?
Először anyukám fényképezőjével fotózgattam egy családi nyaraláson, mikor ötödikes voltam. Az egyetemen fordult komolyra a dolog, ekkor kezdtem el foglalkozni BMX fotózással is.

Milyen volt életed első fényképezője, és mikor váltottál profira?
Az első gépem egy Canon Rebel G. volt. Az egyetemi tanulmányaim közepén szereztem első tükörreflexesem (Canon 20D), amit évekig használtam, mielőtt váltottam volna a Canon 5D MK II-re 2009 decemberében.

Van kedvenc témád a fotózást illetően?
BMX, utazás és természet.

Mit jelent számodra a fotózás általánosságban és a mindennapi életedben? Munka vagy hobbi, vagy talán mindkettő?
Természetesen szórakozás. Persze, néha úgy érzem, most nincs kedvem fotózni, ekkor munka, de ez igazából mindig is hobbi marad. Egyszerűen csak imádom megörökíteni a pillanatokat, szép képeket készíteni, ezeket megosztani az emberekkel.

Milyen a kapcsolatod az extrémsport fotózással?
Mióta az eszemet tudom, BMX-es vagyok, így, mikor elkezdtem fotózni, magától értetődött, hogy ez egy alapvető téma lesz képeimhez. Ez sokkal több mint egy munka, ez az életem. Ha nem kapnék érte fizetést, akkor is csinálnám.

Milyen felszerelést használsz a BMX fotók elkészítéséhez?
Kameratestek: Canon 5D MK II (digital), Canon Rebel G (35mm)
Lencsék: Canon 15mm , Canon 24-70mm, Canon 70-200mm
Vakuk: Quantum Q Flash 400ws, 2 Vivitar 285s, Canon Speedlite 580ex
Egyéb: Pocketwizard Mini TT1 transmitter. Pocketwizard Recievers , olcsó állványok és tartók vakukhoz.

Analógot is használsz? Melyiket szereted jobban, analóg vagy digitális?
Mióta Ride BMX online szerkesztőjeként dolgozom, a fotóim 99%-át a webes tartalomhoz készítem, így csak a digitálisnak van értelme. Néhanapján előszedem a régi 35mm-es gépem és fekete-fehér fotókat készítek vele, egyszerűen csak azért, mert van ami így néz ki a legjobban.

Használsz képszerkesztő programokat a képek módosítására?
Átalakítani a képeket programokban sosem volt az én stílusom. Sokkal inkább szeretem a fotók „natúr” kinézetét. Természetesen használok programokat, de csak a feldolgozáshoz. Párszor, mikor a Fox-nak dolgoztam, alakítottam a képeken, hogy egy meghatározott hangulatot árasszanak. Ez egyfajta kísérlet volt, és örültem a megjelenésének, és az eredménynek. Biztos, hogy ezt minden fotóval nem fogom megcsinálni, de néhány munkánál jól jön, ha tudok adni egy kis extra kinézetet a képeknek.

Mit gondolsz napjaink extrémsport fotózásáról?
Szerintem nagyon jó a helyzet, és sok a tehetséges fotós. De sok olyan arc is van, akik azt hiszik, hogy tudják, mit csinálnak, pedig nem. Ők sokszor idegesítenek. Csak azért, mert van egy tükörreflexesed, még nem lesz jó fotós, haha. Az is nagyon kemény dolog, ha megpróbálsz betörni a piacra a képeiddel, és ebből szeretnél megélni. Nagyon boldog vagyok azzal, hogy ezt a munkát végezhetem, mert azt csinálom, amit szeretek.

Mennyire vagy érdekelt a kereskedelmi fotózásban?
Nem igazán. Küldtem egy ügynökségnek néhány képet, amik az utazásaimról és a BMX-ről szóltak, át szerettem volna adni az embernek ezt az érzést, de sosem adtam el egy képet sem, haha.

Volt valaha kiállításod a munkáidból?
Nem, még sosem volt ilyen, de egyszer nagyon menő lenne! Szívesen csinálnék egy kiállítást az utazásokon készült képeimmel, viszont anyagilag ez még nagyon nem menne.

Mi az a fotós eredmény, amit elértél, és a legbüszkébb vagy rá?
Nagyon büszke vagyok arra, hogy mindkét évben bekerültem a Red Bull Illume fotóverseny legjobb 250 indulójába. Ebben az évben több mint 23 ezer képet neveztek, szóval benne lenni a világ legjobb extrémsport fotósainak 1%-ában nagyon jó érzés! Csak az a dolog, hogy a Ride BMX-nél dolgozhatok, már nagyon büszkévé tesz. Mindig ez volt az álmom. Azóta, hogy megszereztem az érettségim, itt akartam dolgozni. A Ride-nál a világ legjobbjai közül kerülnek ki a fotósok is, velük dolgozni pedig egy óriási élmény!

Milyen irányt követ a fotózásod?
Őszintén szólva, jelenleg csak a munkámra koncentrálok a Ride BMX-nél, valamint igyekszem kis cégeknek segíteni. Mindemellett sokat fotózom utazásaim során, csak mert örömet okoz. Akár a munkámhoz fotózom, vagy csak úgy, mindig nagyon élvezem.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés