BigFlatview – Thomas Noyer

Mai interjúalanyunk egy francia rider, aki a cikk megjelenésének napján ünnepli születésének évfordulóját, HBD!!
Thomas egy kicsit ismeretlen is, meg nem is, láthattuk már videókban, Ground-Tactics-on, Twenty csapattag. Kicsit mindenképpen érdemes közelebbről megismerni őt!

Hirdetés

Todays talker is a french flatlander, who has his birthday on this nice day of spring, so HBD Thomas!!
Tom is known and unknown at the same time, you saw him in web-edits already, competing at Ground-Tactics as well, Twenty Team Member. You should know him better! Lets do it, english text below!

Interjú Thomas Noyerrel

Név: Thomas Noyer
Életkor: 29
Lakhely: Albi, Dél-Franciaország
Flatlandes évek száma: már 11 éve…

Kérlek, mondd el, miért kezdtél el flatlandezni? Milyenek voltak a körülmények?
Tizenhat éves koromban kezdtem BMXezni, miután láttam pár srácot bánizni, ugrálni a házunkhoz közeli skateparkban. Olyan volt, mint a megvilágosodás, előtte fociztam évekig, és nagyon kiidegelt, szerettem volna valami függetlent és művészit csinálni. Így következő karácsonykor kaptam egy GT Dyno-t, és elkezdem streetelni, rámpázni, és kicsit dirtöltem is. Egyik nap egy nagyot estem, ripityára törtem a csuklóm, de nem akartam abbahagyni a bicózást. Így kipróbáltam a flatlandet, ami egy kicsit lazább történetnek tűnt (akkoriban egy Palomino vázam volt), és innentől sosem hagytam abba!
A kezdetekkor két flatlandes volt a városban és egy nagyon jó bicós (Laurent Loustalot) Toulouseban, amely lakhelyemhez (Albi) közeli nagyváros. Minden nap, mikor Laurenttel találkoztam, csak nagyobb motivációt adott, hogy még többet beleadjak a gyakorlásba. Ebben az időben alakult meg egy toulouse-i BMXes cég a Twentyvelocross (később Twentybikes). A csapatba street, park és dirt bicósok kerültek, illetve Laurent flatlandesként, aki az első flates alkatrészeket tervezte a cégnek. Laurent szervezett be a csapatba, ami nagy motiváció volt számomra, és ez a mai napig kitart!
Mi motivál jelenleg? Milyen irányban szeretnéd fejleszteni biciklizésed?
Nagyon jó és fontos szcénánk van itt Albiban, a legtöbb bicós streetel. Van egy csapatunk, a Roots BMX, ennek szárnyai alatt bemutatózunk, és van egy skateparkunk is. Nicolas Cambon, park és street bicós, Twenty csapattag, BMX-es edző, így a csapat nagy elismertséget és megbecsülést élvez a városban. De sajnos nincs több flatlandes, szóval egyedül biciklizem, és néha elgurulok a parkba, hogy nézzem a többieket. A legelején a motivációm új trükkök megtanulása volt. Utána, minden nap úgy akartam bicózni, és azt a sebességet és bike-contollt érezni, ahogy előző nap, nem tudtam leállni. Minél több új trükköt tanulok, annál inkább rabja leszek az érzésnek. Ebben a folytonosságban a zene segít megvariálni a dolgokat. Új zenék, playlistek, vagy egy új alkatrész a bicómon mind-mind csak húznak, hogy menjek biciklizni.
Mikor elkezdtem, két fékkel nyomattam, majd rövid idő után levettem a hátsót, és sokáig csak elsőt használtam. Egy és fél éve döntöttem el, hogy leszerelem az első féket is, és többé vissza sem teszem. Azóta igyekszem a biciklizésem a lehető „legfolyékonyabbá” tenni. Megtanultam a különböző trükköket magamra szabni, és manapság ezt próbálom az új váltásokkal (pivot, átugrás, varial) összekötni, nem könnyű!
Megélsz a flatlandből, vagy van „normál” munkád is mellette?
Nem, nem a flatlandből élek, mindig tanultam mellette. Sokáig tartott a tanulmányom, és most nevelő/tanító vagyok egy speciális gyerekekkel és tinédzserekkel foglalkozó intézményben, ahol mentális, pszichológiai és szociális problémákkal küzdő gyerekek vannak. Igyekszem néhányukat foglalkoztatni is – megtanítom, hogyan javítsanak meg egy biciklit, a különböző típusokat és az alapokat, és néha megkérnek, hogy kicsit bemutatózzak nekik. Megmutatom a trükköt, kipróbálják, és nagyon tudnak örülni a legkisebb trükköknek is! Ez a meló szellemileg nehéz és fárasztó és kemény kihívás, így bicózni menni munka után remek kikapcsolódás, ugyanis szinte muszáj másra gondolnom. Így viszont a motivációm is megmarad!
Úgy tudom, Te vagy a Twenty csapat egyetlen flatlandese. Milyen a csapatban lenni, tetszenek az alkatrészek és milyen a márkát képviselni?
Ez az infó annyira nem ismert, de a Twenty, mint márka, sajnos már nem létezik. Tíz éves fennállás után 2011 végén lezárult a történet. Ennek a cégnek biciklizni az elmúlt 10 évben igazi inspiráció volt, a közös utazások, az alkatrésztesztelések nagyon jó élmények! Szeretném megköszönni az összes embernek, akik részt vettek a márka életében, hogy ebbe a remek családba tartozhattam, mindenfelé teljesítménykényszer nélkül. Krízis, rossz kommunikáció, a csapatfőnök és a legjobb bicósok kilépése voltak a fő okok a megszűnésnél.
A flatland mindig a Twenty része volt, jó biciklisekkel: Alain Massabova, Raphaël Chiquet, Kuga, Alexis Desolneux, Sébastian Grubinger, Michael Husser. A termékek a bicósok ötleteivel készültek. Én is beleszóltam pár cuccba, illetve idővel megszoktam őket. Az utolsó széria, az Android csomag illeszkedik legjobban a stílusomhoz, és minden alkatrészt kényelmesnek érzek. 2011. nyarán Nicolas Cambon megpróbálta újraindítani a márkát, kicsi csapattal, más stratégiával (profi cuccok, bérgyártás), de ez nem volt elég. Szóval most is az Android pakkal biciklizem, de nincs többé alkatrész szponzorom!
Van más hobbid is a flatlanden kívül?
Igen, természetesen, így általánosan a sportok. Nagyon rajongok a zenéért, és mindig próbálok új előadókat és zeneszámokat találni a gyakorlásokhoz. Kedvelem a lazább, lágyabb zenéket (trip hop, hip hop), és nem szeretem a túl durva muzsikát (hard-rock, hard tech). Naponta internetezem is: Flatmatters, Global Flat, hogy új videókat és bicósokat fedezzek fel. Sokat vagyok a barátnőmmel és a haverjaimmal (éttermek, bulik, koncertek, nyaralás). Szeretek moziba menni amilyen gyakran csak tudok, és olvasni lefekvés előtt.
Ha mondanál pár szót egy kezdőnek…
Ne add fel, még ha az elején nehéz is, és kevés a sikerélmény! Próbálj minél több alaptrükköt megtanulni, így később sokkal teljesebb és fejlődőképesebb lesz a biciklizésed! Ne elégedj meg azokkal a trükkökkel, amit be tudsz adni, próbálj ki új pozíciókat, mozdulatokat!
Hogyan tartod karban a tested? Figyelsz az étkezésre, edzésre, stb.?
Igen, igyekszem, de nem megy annyira, mint szeretném… Két évvel ezelőtt rendszeresen squasholtam hetente többször is. A squash egy nagyon pörgős, intenzív sport, ritmusérzéket, érrendszert és fizikai kondíciókat is fejleszt (régebben egy-egy squash edzés után még bicózni is kimentem!). Ezen kívül mindig nyújtok edzés után, nagyon hasznos a sérülések elkerülése érdekében! Étkezés szempontjából legalább egyszer vagy kétszer eszem az intézetben, és igyekszem ezt egészségesen tenni. Otthon vagy a hétvégén pedig nem hagyom magam lejjebb adni a szintet!
Mit gondolsz a mai flatlandről?
Úgy gondolom a flatland mindenhol ott van, világszerte. Az internet demokratizálta a sportot, és nagy rálátást ad. Versenyszinten is sokat léptünk előre. Mára a freestyle kifejlődött, és „karban van tartva” otthonról. A felkészülés is sokkal fontosabb lett, mint pár éve. Szerintem annak ellenére, hogy vannak követett flatlandes trendek, a flat annyira sokrétű, hogy nem lehet belefásulni, pl. Japán rendelkezik az egyik legrégebbi flatlandes szcénával, és mindig meg tudnak újulni, versenyeken és az interneten is egyaránt „ott vannak”. Ez remek motiváció az egyedül nyomató bicósoknak is.
Köszönetek:
Elsősorban szeretném megköszönni szüleimnek, akik mindig támogattak, a bátyámnak, a barátnőmnek, aki gyakran elutazik velem versenyekre, bicós- és nem bicós barátaimnak (Rootsbmx, SNT crew, Staps..) és mindenkinek, akivel eddig a BMX miatt találkoztam. A Lockwood Skateshopnak, hogy támogat ruhákkal és cipőkkel, az Xplicit energia italnak www.xplicitdrink.net/, és a Snatch alsónadrágoknak www.snatch-underwe… a támogatásukért! Keep riding!

Fotók:
Photos : Simon CASSOL
simoncassol.tumblr.com
twitter.com/simoncassol

Full Bikecheck:
Frame: Twentybikes « Android »
Fork: Twentybikes « Android »
Bar: Twentybikes « Android » 4pcs
Grips: Twentybikes
Stem: Twentybikes « Android »
Headset: Twentybikes
Crank: Twentybikes « Android » 160 mm, Crmo
Sprocket: Twenty highland 25T
Pedals: wellgo plastic
Chain: khe tanga
Seat post: Twentybikes « Android »
Seat: Twentybikes « Android »
Pegs: Twentybikes « Android »
Front Wheel: Sun rims Y303 rims, khe geisha hub, odyssey fréquency p-lyte tire
Back Wheel: Sun rims Y303 rims, khe geisha light hub, odyssey fréquence p-lyte tire

Video links:


Interview with Thomas Noyer

Name: Thomas Noyer
Age: 29
Hometown: Albi, south of France
Years spent riding flatland: 11 years already…

Please tell us, how did you get involved in flatland? How were the circumstances to ride?
I started bmx when I was 16 after having seen some guys make gaps, bunny hop, jumps in a park near my home. It was a revelation, I played football and with years it pissed me off. I wanted something different more individual and artistic. So the next Christmas I had a bmx a « GT dyno » and I started to ride street, mini ramp, skate park, little dirt. One day, I had a big fall i broke myself all the bones of the right wrist and I didn’t want to stop riding bmx. So, I tried flat, which are a discipline most soft and it makes me fun (i rode a sunn « palomino » frame) and since this day I never stopped riding flatland.
At the beginning, there were two flatland riders in my town and a great rider (Laurent Loustalot) in Toulouse, one of the big city in south of France near Albi, my hometown. I started ride hard and every day after meeting Laurent. At this same moment, a french brand was born at Toulouse« twentyvelocross » (which will become Twentybikes with years). The team supported street, park, dirt and flat riders with Laurent, who designed the firsts flatland frames of the brand. Laurent made me go into the team and it was a very big motivation for me and I continue to ride until today..
What is your motivation nowadays? In which direction do you want to progress your riding?
There is an important scene here, in Albi, but the most of the riders ride street. We have an association « roots bmx » which make shows, initiations and which had his own skate park. Nicolas Cambon, a park and street rider, twenty team member, have the state certificate to give courses in bmx to the youngs guys and he creates a real good vibes for bmx in the city. But there is no flat riders, so I ride alone and sometimes I go to the park to Watch them riding.
In first, my motivation is maintained by the fact to learn new tricks. Then, by my envy to re-find each day, the spinning, speed, balancing sensations of the previous day and so and so…every day. More I learn new tricks and more I want re-find this sensation the next session. In this continuity music introduce some variations: to change the playlist, to find new artists or tracks, or a new part on my bike are all the things which motive me to look forward the job stop and go riding and take pleasure every time I ride my bike.
When I started, I rode with the two brakes (front and back). But quickly, I took off the back one and rode a long time like this. I took the decision to take off the front brake, one and half year ago and I will never put him. Since this time, I want my riding the most flow and fluid possible. I learnt different turbines to build a riding « with volume » amplitude, « not narrow » with my touch, my style, my variations, my way of land them… Today I try to mix this riding with the news tricks I learned recently like pivots, jumps, pedals tricks.. And it’s not easy…
Are you doing flatland for living, or you have to „normal-job” besides it?
No, I’m not doing flatland for living and I ever made studies at the same I was riding my bike. I made long studies (until 25years) and today I am educator in a specialised institute with childs and teenagers who have mentals, psychological or social difficulties. Moreover I propose to severals teenagers a « bike workshop »: I teach them how to fix a bike, the different family and the grounds of each type of bike and sometimes, they ask to me to try flatland, so I explain, they test and I show us some little tricks and they enjoy it! This job is moraly testing, tiring, difficult sometime, and go to ride my bike after working is a real need to blow and think to a other thing…and it maintains my motivation!
As I know, you are the only remained flatland rider at the Twenty Team. How do you like the brand, products and being their team member?
I know this recent information isn’t really well worldwide but the brand « Twenty » doesn’t exist any more. The brand was over at the end of 2011 after more of 10 years of existence. To ride for this brand during 10 years was a real source of motivation, meetings, travels and I could test all the frame and products of the brand. I thank again all the persons who contibute to create and develop the brand and this product with a conception and a managment without pressure, so family… Crisis, miss communication, departures of the team manager and some of greats riders to the team at the middle of the past year are the main reasons…
There was always a flat department in the brand with riders who are to succeed (Alain Massabova, Raphaël Chiquet, Kuga, Alexis Desolneux, Sébastian Grubinger, Michael Husser…). The products created depended on visions of each rider who design parts. I only gave my opinion about some parts and I always adapt myself to the stuff. The last serie: Android (frame, fork, bar, stem seat, seat post) suits perfectly to my riding style and I feel very good with all this parts. In summer 2011, Nicolas Cambon tried to relaunch the brand with a smaller team, other stratégies (pro factory, co-branding) but it was not enough… So today I ride with the android pack but I don’t have bike sponsor anymore.. …
Do you have any hobbies besides flatland?
Yes sure, the sport generally. I’m very fond of music, so I try to find new artists and songs for sessions. I enjoy trip hop, soft hip hop, label ninja tune’s artists… I don’t like too hard music (hard-rock, hard -tech…), I prefer melodical sounds so far. I also check internet daily: flatmatters, global flat, to watch the new videos and discover new riders… I spend a lot of time with my girlfriend and friends (restaurants, party, concerts, Holiday…). I enjoy too movies, so I try to go to cinema as often as possible and reading before sleeping.
If you can say some words to beginners, those will be:
Don’t give up, even if at the beginning it’s difficult to take pleasure! Try to learn differents basic tricks to, later, have facilities to progressing and have a complete riding. Don’t limit you on only tricks you land, try others positions, others moves…
You are a sportsman. How do you maintain your body, to respond good and avoid the injuries?
Yes but, not as much I would want… Until two years ago I played squash several times a week. Squash is a very intensive sport which have many qualities for rythme, heart, physic conditions (I remember, often played squash one and half hour then I made sessions after!)
Besides this, I made postural stretching (learnt during my sports studies) to learn the best way of placed well the back, the pond to avoid injuries. About nutrition once or two I eat to the institute so I had a perfect balanced food! At home and week end, I permit myself to be less serious…
What do you think about nowadays flatland world? How do you see it now?
I think flatland is almost everywhere, in many countries worldwide. Internet democratized a lot this sport and gave it a big visibility, as well as to the riders unknown. In competition, flatland gets closer much more sport (who asks for training, for preparation, for many repetition to be ready) that a few years ago. 10 years ago, I perceived more the touch freestyle of bmx flatland. Today the freestyle is made, builds itself and maintain at home before to be able to expose it during a run in a competition in front of the other riders. The dimension of the preparation before competition seems to me to take more place than a few years ago.
I also think that, even if there are tendencies there is so much to wrinkle that of style of riding, and it participates has to diversify the flatland, that Japan is the country most early both from the point of view of the scene and on the level of the riders and what the contest via internet (which multiply) are a good thing to allow the riders who ride alone in their place keep the motivation and to continue to progress.
Thanks, shoutouts:
First I would like to thank my parents who always encouraged and supported me, my brother, my girl friend who often travels with me on contest or jams, my friend riders or not (Rootsbmx, SNT crew, Staps..) and all the riders and persons I meet since I ride bmx. I also thank Lockwood Skateshop for the support with wear and shoes, Xplicit energy drink ( www.xplicitdrink.net/ ) and Snatch underwear ( www.snatch-underwe… ) for their support and sure, Attila for this interview. Keep riding!!

Photos:
Photos : Simon CASSOL
simoncassol.tumblr.com
twitter.com/simoncassol

Full Bikecheck please:
Frame: Twentybikes « Android »
Fork: Twentybikes « Android »
Bar: Twentybikes « Android » 4pcs
Grips: Twentybikes
Stem: Twentybikes « Android »
Headset: Twentybikes
Crank: Twentybikes « Android » 160 mm, Crmo
Sprocket: Twenty highland 25T
Pedals: wellgo plastic
Chain: khe tanga
Seat post: Twentybikes « Android »
Seat: Twentybikes « Android »
Pegs: Twentybikes « Android »
Front Wheel: Sun rims Y303 rims, khe geisha hub, odyssey fréquency p-lyte tire
Back Wheel: Sun rims Y303 rims, khe geisha light hub, odyssey fréquence p-lyte tire

Video links:


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés