Porject Pieta: divatmárka a börtönből

A világ számos országában bevált dolog, hogy a börtönben dolgoznak valamit a rabok. De hogy egy divatmárka fejlesztésében és készítésében vegyenek részt, olyanról eddig nem igazán hallottunk… pedig van ilyen, mégpedig Peruban, ahonnan a világ egyik leginnovatívabbnak és legérdekesebbnek tartott márkája, a Project Pieta indult hódító útjára.

Hirdetés

project_pieta2.jpeg

Hogy lássuk a kezdeteket, csak három évet kell visszautaznunk az időben. Akkor történt ugyanis, hogy egy francia dizájner, Thomas Jacob Peruba költözött, majd nem sokkal később egy barátjával ellátogatott a közeli Castro Castro börtönbe. A haverja franciatanárként járt be a rabokhoz, ez adott lehetőséget a divattervező számára is, hogy oda látogasson, és találkozzon, beszélgessen a bentlakókkal.

project_pieta4.jpeg

“Remek srácokat, nyitott embereket találtam odabent, akik dolgozni akartak. És láttam pár varró- és kötőgépet is, amiket senki sem használt jó ideje. Ez adta az ötletet, hogy próbáljunk együtt dolgozni valami új, közös projekten” – mondta Jacob.

project_pieta3.jpeg

Az első sikerek után máris itt a Project Pieta második kollekciója. A többségében monokróm darabok közt találunk pólókat és trikókat, intézmény-ellenes logókkal, térdig érő ingeket és edzőcipőket is. Íme néhány darab, amit a márka shopjában láttunk.

project_pieta_organic-t-shirt-i-x-lima-.jpg

project_pieta_organic-t-shirt-i-don-t-mind-stealing-bread.jpg

project_pieta_hoodie-l-action-directe.jpg

project_pieta6.jpg

És néhány kötött darab, mert már ők is gondolnak a télre ott, Peruban.

project_pieta7.jpeg

project_pieta_ecological-hand-knitted-beanie.jpg

Az alapanyagokat a régióból szerzik be, és azt is fontosnak tartják, hogy a kollekción dolgozó rabok megfelelő részesedést kapjanak minden egyes ruhadarab után, amit ők készítettek. Összesen 30 fős személyzettel dolgoznak együtt, férfiakkal és nőkkel egyaránt, akik három börtön elítéltjei közül kerülnek ki: chorrillosi Santa Monica, a limai San Jorge és a luriganchói San Pedro börtönből.

Kedvenceink tőlük ezek a pénztárcák – le sem tagadhatnánk, hogy börtönben készülő divatmárkáról van szó.

project_pieta_5_gun.jpg

project_pieta_5_gun2.jpg

project_pieta_coin-purse-knuckle.jpg

project_pieta__coin-purse-knuckle.jpg

project_pieta___coin-purse-knuckle.jpg

Forrás: Theguardian.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés