A világ 20 legjobb söre

Aki szereti a sört, annak tuti van kedvenc márkája. Sőt, vélhetően simán felsorol egy Top 10-es listát is. A vérre menő viták általában ott szoktak kezdődni két sörrajongó között, ha saját kedvenc márkájából ki-ki megitta az első pár korsóval, s elkezdi próbálni meggyőzni a másikat, hogy az ő favoritja jobb.
A Ratebeer sörös portál nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy összeállítja a vitathatatlan listát a világ legfinomabb húsz söréről. Profi sörfőzőket és szakértőket tömörítette egy nagy létszámú zsűribe, s nekiestek kiértékelni több ezer fajta sört. A honlapjukon amúgy is minden létető sört pontoznak az olvasók, ám ezúton tényleg csak a profik véleménye számított. Húsz prémium minőségű sör következik, melyeket biztos nem kóstoltad még, sőt, nagy valószínűség szerint még csak nem is hallottál róluk. Én legalábbis csak az egyik féléből ittam már, igaz abból jó sokat, a többit pedig felvettem a bakancslistámra. Egyszer meg fogom ízlelni azokat is, s csak abban bízom, hogy nem lesz bennük női hormon, mint a már ismert sörökben, azoktól ugyanis elkezdek baromságokat fecsegni és botrányosan vezetek. Egyetlen felháborodásom a listával kapcsolatban, hogy se cseh, se holland, se skót, de még csak német sör sincs a legjobbak között. Azt még valahogy el tudom nézni, hogy a Szalont és Kőbányait nem szerepeltetik, de kicsit sokallom, hogy ennyi amerikai sör került be a legjobbak közé.
Az utolsótól indulunk a világ állítólag legjobb söre felé:

Hirdetés

20. A címlapunkon is látható Imperial Russian Stout, ami a megtévsztő neve ellenére nem Oroszországban, hanem a kaliforniai Esplinadóban készül. Egy rendkívül erős barna sör, aminek receptjében koffein, ribizli és ánizs is van.

19. El Batch 7000
Szintén barna sör, ám ennek vanília és karamella kölcsönöz enyhe aromát.
best_beer_02.jpg

18. El Hopslam
Hat különféle komlóból készült, állítólag virágízű sör, amit grapefruittal bolondítanak meg.
best_beer_03.jpg

17. Kriek
Az egyetlen sör, amit már próbáltam, a belgák híres meggysöre, a Kriek is ilyen gyengén szerepel a listán. Emlékeim szerint ez volt az első sör, amit úgy hoztak ki, hogy 5 literes kiszerelésben az ember magának csapolhatta. Finom volt, de mikor elfogyott jól esett rá legurítani egy hagyományos világos sört.
best_beer_04.jpg

16. Samichlaus
Meglepő, de Svájcban nem csak tejcsokoládét, de sört is főznek. A zürichi Hürlimann sörfőzde ékköve ez a 14% alkohol tartalmú brutálisan erős nedű. Évente egy alkalommal, december 6-án főzik egy kastélyban, majd 10 hónapnyi érlelés után palackozzák.
best_beer_05.jpg

15. Fred from the Wood
A Hair of the Dog sörmanufaktúra terméke az oregon állambeli Portlandből. Specialitása, hogy tölgyfa hordókban érlelik fél éven keresztül, s állítólag az ízében felfedezhető a dohány és a tölgy fanyar ízvilágának a keveréke.
best_beer_06.jpg

14. Abyss
Melasszal és likőrökkel ízesített orosz sör, az amerikai Oregon-államból.
best_beer_07.jpg

13. Darkness
Újabb klasszikus orosz birodalmi stout, melyet nem az anyaországban, hanem az USA-ban főznek. Csokoládé ízesítésű, erős (9,8 %-os alkohol tartalmú) barna sör, amelyet évente egyszer, októberben főznek.
best_beer_08.jpg

12. Extra 8
Ezt a fincsi nektárt a belga Vestvleterenben található Szent Sixtus rend monostorban főzik évszázados recept alapján cisztercita szerzetesek. Csak limitált mennyiségekben rendelhető, és kizárólag helyben. A sok csicsás, csokis, grapefruitos miegymással ellentétben ezt kóstolnám meg a legszívesebben.
best_beer_09.jpg

11. Supplication
Érdekes elegye egy Pinot Noir bornak és a sörnek. Elkészülte után ugyanis 12 hónapot érlelődik boros hordóban cseresznye ágyon.
best_beer_10.jpg

10. Adam
Felháborító, hogy az amerikai sörgyár már második sörével szerepel a listán. Ráadásul ennek a féle sörüknek a receptjét egy a második világháború alatt lebombázott dortmundi sörgyártól vásárolták meg.
best_beer_11.jpg

9. Bourbon County Stout
Chicagóban készül ez a fincsi 13%-os erősségű nektár, aminek specialitása, hogy a főzés után két évet érlelődik olyan hordóban, ami előtte 18 éven át szolgált anyaméhül a legfinomabb bourbon-nek.
best_beer_12_0.jpg

8. Temptation
Világos sör, melynek előtörténete, hogy 18 hónapon át pihenget Chardonnay-s hordókban.
best_beer_13.jpg

7. Pliny the Elder
Amerikai orosz sör, mely szerintem inkább üdítőitalnak hangzik citrusos, ananászos ízesítésével.
best_beer_14.jpg

6. Kentucky Breakfast Stout
Állítólag könnyűn fejre állni ettől a dögerős italtól. A kávé és csoki ízesítésű italt a sörfőzők 18 hónapos bourbon-ös hordókba való elzárásra ítélik palackozás előtt.
best_beer_15.jpg

5. Dreadnaught Imperial
Újabb gumisör, ami nem rendelkezik évszázados hagyományokkal, sőt évtizedesekkel sem. Indianában, a Three Floyds sörfőzde állítja elő ezt a mangóval és barackkal ízesített valamit.
best_beer_16.jpg

4. Expedition Stout
Ennek az italkülönlegességnek az ad zamatot, hogy a kész sört utána pörkölt kávészemekkel kibélelt hordókban érlelik.
best_beer_17.jpg

3. Speedway Stout
Bronzérmes sörünk is nulla hagyományokkal rendelkezik, s bár 12%os ereje izgalmas, az eddigi felhozatal után szerintem már senkire sem hat a meglepetés erejével, hogy kávéval van ízesítve.
best_beer_18.jpg

2. Russian Imperial Stout Dark Lord
Ez a második terméke a Three Floyds sörfőzdének, s az ezüstérmet kapta a zömében amerikai zsűritagok szavazatai alapján. Nagyon kevés esély van arra, hogy valaha megkóstolhatjuk, hiszen mindössze 6 ezer palack készül belőle, amit kizárólag április utolsó szombatján, a helyszínen lehet megrendelni.
best_beer_19.jpg

1. Vestvleteren 12
Szerencsére a zsűritagoknak ahhoz már nem volt képe, hogy egy puncsfagyis, gumicukor mártásos, rebarbarasört hozzanak ki aranyérmesnek, így a győztes egy tradicionális belga sör lett. A listán már korábban is szerepelt cisztercita szerzetesek főzik, s hetente egyetlen napon, a kolostor kapuja előtt vásárolhatunk ebből a hagyományos összetevők mellett karamellát is tartalmazó nektárból. Irány Belgium!
best_beer_20.jpg

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés