A Domain nevek története

Nem kell tök kockának lenni ahhoz, hogy az embert érdekelje milyen sztori van az internetet meghatározó domain nevek mögött.
1985 végén még csak hat bejegyzett oldal szerepelt, míg az idei év elején statisztikák szerint több, mint 265 millió domain van beregisztrálva. Baszus, ha akkor tudtuk volna, hogy mekkora biznisz van egy-egy jobb név lefoglalásában, akkor már általános iskolás korunkra milliomosok lehettünk volna. Gondoljátok el, ha az oviból hazafelé menet azt mondtuk volna apunak, hogy a yahoo.com-ot és a cocacola.com-ot kérjük a szülinapunkra, akkor ma nem sok gondunk lenne az életben.

Hirdetés

1985 március 15-én egy Massachusettsben székelő számítógépekkel kereskedő cég vette meg az első dotcom-ra végződő oldalt, a symbolics.com-ot. Ráadásul ez az oldal nem csak ebben volt világelső, náluk jelentek meg az első fizetős banner hirdetések is
symbolicscom.jpg

Ezt követően még tíz évig kapcsolhattunk volna, hogy ez nagy buli, de hát minket még mindig jobban érdekelt a bringázás, meg a Lego. 1995-től kezdve viszont már fizetős lett a domain foglalás. Persze nem kell csillagászati összegekre gondolni, simán milliárdokat fagyiztunk el meg költöttünk vattacukorra, ha arra gondolunk, hogy pár ezresért megszerezhetük volna mondjuk a travel.com, vagy a sex.com oldalakat.
2003 körül hozták az első törvényi szabályokat az internetes oldalak nevére, s ennek alapján rögtön megbüntettek olyan honlapokat, amik megtévesztő nevekkel gyűjtöttek maguknak látogatót a pornós oldalukra. Az első ilyen pert a “Bobthebiulder.com” és “Teltubbies.com,” oldal ellen indították, amik elgépelt gyerekeknek szóló oldalnevek mögé bújva ömlesztették a fizetős pornót.
Ha a fent említett módon óvodás korunkba megkapjuk apucitól mondjuk a vacationrentals.com oldalt, hogy oda szöszögjük fel nyaralós képeinket, akkor 2007-ben már nem kellett volna izgulni az egyetemi vizsgákon, hiszen rekordösszegű 35 millió dollárért vette meg a nevet Ben Sharples. No nem azért mert akart foglalkozni ezzel az amatőr oldallal, csupán azért áldozott rá ennyi pénzt, hogy a konkurenciája se tegye.
vacationrentals.com-janurary-2007.jpg

Persze ha valakinek van elég esze és türelme akkor még mindig nincs kizárva a buliból, bár már erősen csak a maradékból lehet válogatni. 2012-ben egy Mike Mann nevű ürge 24 óra leforgása alatt bejegyeztetett a nevére 14,962 domain nevet. Barátai jól lehülyézték, hogy ez már egy lefutott buli, de mostanáig azért összepöntyögött magának belőle egy havi 400 ezer dolláros bevételt, ami ugyan nem olyan sok, mintha korrupt politikus lenne mifelénk, de azért nem piti összeg.
Tavaly értük el azt a szintet, hogy a neten végleg elfogytak a négybetűs .com kombinációk, hisszen az AAAA.com tól az XXXX.com-íg mnden létező kombónak meglett a saját kis boldog gazdija.
Attól azonban nem kell tartanunk, hogy a dotcom buli elmúlásával a jövőben bekorlátozódik az internet és nem lesz többé lehetőség az egyik oldalról a kreatív oldalak szaporodásánra, míg a másikról az okos domain nevek vásárlásával való kaszálásnak. A gLTDs kiegészítők (generic Top Level Domains) megjelenésével a buli újra pörög. A .com., a .gov, a .edu stb. végződésekhez most újabb száz lehetséges végződést adhatunk a jövőben, hiszen ti is biztos találkoztatok már .apple, .cars, .music és ilyesmire végződő oldallal. Most megint itt a lehetőség kitalálni valami tutit, s többé nem lehet apura fogni, hogy bezzeg ha akkor megvette volna nekünk húsvétra a google.com-ot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés