Ezzel a 11 dallal kínozza a foglyokat a CIA

Képzeld el, hogy kényelmetlen pózban, összegörnyedve vagy megbilincselve, alig tudsz moccanni egy szűk sötét cellában, s egy fülhallgatón keresztül – amit nem tudsz levenni – ugyan azt a dalt kell hallgatnod 30 órán át bömbölő hangerővel.
Tudod mit? Inkább ne képzeld el, mert ez már annyira szörnyű. Ennél borzasztóbb már csak az, hogy a CIA ezzel a módszerrel hónapokon át kínoz embereket bizonyos információk kicsikarására, avagy bizonyos esetekben csak a fun kedvéért. Már korábban írtunk a Guantanamóban bevett szokásként használt zenei kínzásról, de most abból az apropóból került elő újra a téma, hogy amerikai lapok megszerezték annak a 11 dalnak a listáját, amivel a kémszervezet kínzási szakértői operáltak. Mark Hadsell őrmester a vallatásokat vezető pszichológus így magyarázza el a módszer működését: “24 óra után az agy és a testi funkciók hanyatlani kezdenek, minimálisra lassul a gondolkodási képesség és megtörik az akarat.
Igen?
Hogy hallgatnád a Mizut egy napig te barom állat!
Ilyen szintű emberi kegyetlenség és gonoszság hallatán erősödik az emberben az az érzés, hogy megérett az idő egy újabb özönvízre.
A moralizálást és az undort félretéve azért bemutatjuk azt a 11 számot, melyek egy része hiába jó zene, egy nap alatt bárkit az őrületbe kergetne a bömbölésével. A monoton macskanyávogás azonban már mindenen túltesz. Ha muszáj lenne ti melyiket választanátok?
1. Eminem – “The Real Slim Shady”

Hirdetés

A nemrégiben szabadult Binyam Mohamed húsz napon át szenvedett folyamatosan a Slim Shadytől. Ügyvédjének elmesélte, hogy sokakat hallott a másik cellákban megőrülni. Állítása szerint mikor épp nem volt a fejére kötözve a fülhallgató, olyankor hallotta, hogy a szomszédos cellában ülő fickó üvöltve verte a fejét a falba, miközben a zenét hallotta átszűrődni.

2. Dope – “Take Your Best Shot”

Ruhal Ahmed brit állampolgárnak jutott a fenti sláger a kínzásaihoz. “A veréseket jól tűrtem, hiszen elfogadtam a tényt, hogy ha bevisznek a vallató szobába akkor jól meg is fognak verni. A pszichológiai terror azonban elviselhetetlen. Azt éreztem, hogy meg fogok bolondulni. A zenei kínzásnál egy idő után már nem is hallottam a dalszöveget csak a ritmus őrjítő monoton lüktetését.”

3. Christina Aguilera – “Dirty”

Mohammed al Qahtani a 9/11-es merényletek állítólagos huszadik eltérítője pop-os terrort kapott kínvallatóitól. A hithű muszlim férfi azonban elmondta, hogy bár nehezen viselte ezt, de számára sokkal megterhelőbb volt lelkileg az, amikor félmeztelen nők jöttek be a cellájába vallatni és vörös lével öntötték le, ami állítólag menstruációs vér volt, hiszen a vallási meggyőződését tette próbára.

4. Mohamed el-Qasabgi – “Zikrayati” (emlékeim)

A híres egyiptomi zeneszerző művétől kellemes meditatív dallamai ellenére is biztos megbolondulnánk hosszútávon annak ellenére, hogy kedveljük ezt a zenét.
Ezt a számot vallási ünnepeken dobták be a vallatók, hiszen a zene élvezete az aszketikus időszakban szigorúan tilos. Aki a sok popzenés kínzás után mégis megörül az ismerős dallamoknak, annak meg a lelkiismeretét ugrasztja össze a vallási meggyőződésével. Első pár hallgatásra tehát ez lehet felemelő élmény is, hosszú órákkal később már aligha.

5. David Grey – “Babylon”

A katonai személyzet gyakran használta Grey lágy rockballadáját bibliai mellékzöngéjű szövegei miatt. A szabadult foglyokkal interjút készítő Christian Gruny vette észre, hogy mikor az interjúk során lejátszotta a fenti dalt, a rabok zöme öntudatlanul átváltott alárendelt szerepre. A kutató úgy véli, hogy ez a fajta zenei kínzás attól ilyen hatásos, mert nem hagy a fogvatartottnak egy milliméternyi szabadságot sem, ahová gondolatai által elmenekülhet a borzasztó szituációból.

6. The Barney főcím – “I Love You”

Na ez a szám aztán különösen beteg.
Bob Singleton a szám szerzője felröhögött egy interjú során, mikor megtudta, hogy zenéjével foglyokat kínoznak. “Ez annyira röhejes, hogy egy gyerekeknek írt ártatlan dallal kínoznak embereket. Szerintem ez egyáltalán nem idegesítőbb annál, mint amikor a szomszédom a fűnyíróját berregteti
Drága barátom, hallgasd akkor pár napon át bömbölő hangerővel a dalocskádat és kifutsz a világból!

7. Bee Gees – “Saturday Night Fever”

Hát ezt a visító fejhangot sem biztos, hogy sokáig tudnánk elviselni.
A pakisztáni-angol Moazzam Begg is majdnem megőrült ettől. “Eleinte csak röhögtem magamban, hogy na persze ettől majd bármit elérnek nálam. Aztán egyre nyomasztóbbá vált a sötét, a hőség és a magány, miközben a zene kezdte belerágni magát az agyamba. Nem egy fogolytársamat láttam, aki szinte bármit bevallott vagy hazudott volna csak hogy elhallgasson a zene.

8. The Meow Mix főcím

Azt hiszem elértünk a legkegyetlenebb kínzáshoz, amit el lehet képzelni. Ez a macskavernyogás végtelenítve egész egyszerűen kegyetlen. Justine Sharrock oknyomozó újságíró derítette ki, hogy a “Miaú” nótát általában metál zenés kínzás után szokták bevetni, a már az őrület határán álló foglyoknál.

9. Marilyn Manson – “The Beautiful People”

A fent már említett Moazzam Begg félig angol származása miatt ismerte a nyugati zenét ezért a körülményekhez és fogolytársaihoz képest jobban bírta a zenei terrort. Elmesélte azonban egy interjú során, hogy a többiek akik még soha sem hallottak nyugati muzsikát teljesen összetörtek félelmükben néhány nap alatt. Az egyik leghatásosabb eszköz erre a fenti Marilyn Manson nóta volt.

10. Deicide – “Fuck Your God”

Tony Lagouranis kihallgató tiszt mesélte el, hogy a fenti nótától ő maga is bekattant egy vallatás során. A metált alapjában szerető – az eset után leszerelt – katona egyszer csak úgy érezte, hogy bekattan a zenétől és a villódzó fényektől. “Annyira feldühített, hogy a fogoly nem válaszol a feltett kérdésre, hogy egyszer csak bekattant a fejembe, hogy levágom a pi*sába az ujjait! Ekkor vettem észre, hogy forog velem a szoba és szinte már a hallucinálás szélén állok, pedig csak fél órája voltam a szobában. El sem tudom képzelni, hogy bírták a foglyok ezt alkalmanként napokon át.”

11. Queen – “We Are the Champions”

Donald Vance tengerészgyalogos veterán a saját bőrén tapasztalhatta meg, milyen az, ha zenével kínoznak valakit. A leszerelt katona beépített ügynökként nyomozott egy iraki biztonsági cégnél, amikor a hadsereg benyomult az épületbe és mindenkit letartóztattak. Balszerencséjére nem sikerült tisztáznia személyazonosságát, így azonmód kínzásoknak vetették alá.
Képtelen lennék megmondani hányszor hallgattam végig a Queen dalát – emlékszik vissza. – Ha nem lett volna a kemény katonai kiképzés, akkor biztos , hogy megbolondulok. Magamban próbáltam túlordítani a zenét, vicceket mondtam és gondolkodtam, hogy ne őrüljek meg. Irtó embert próbáló időszak volt. Úgy éreztem, hogy ha elvesztem a gondolataim fonalát, akkor belebolondulok a zenébe.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés