Elmebeteg felnőtté avatási szertartások a világból (18+)

Az alábbi listát végignézve, végigolvasva kifejezetten szerencsések lehetünk, hogy elvileg civilizált társadalomba születtünk, és hogy ilyen szertartásokon nem kell átesnünk: a primitív törzsek közül nagyon sok elképesztő rituálékat szentel annak, hogy az ifjakat beléptesse a felnőttkorba, és ezt leggyakrabban a fájdalom által kívánják elérni. Íme a List25 gyűjtéséből a legdurvább, legbizarrabbak esetek:

Hirdetés

Az Azték Birdalomban a 17 éves korban kezdődő katonai kiképzés során csak akkor válhatott felnőtté egy fiú, ha elfogott egy ellenséges harcost, akit később feláldozhattak az isteneknek.

A felnőttkor előt ta Mardudjara törzs ifjának a mellkasára ül egy idősebb, amíg egy másik pasas körülmetéli. Oké, ilyen szinte minden törzsben előfordul, de az eltávolított bőrrészt rágás nélkül le is kell nyelnie, majd hímtagjának alsó bőrrészét a herezacskóig eltávolítják, és tűz felett kell állnia ebben az állapotban. 

A Satere-Mawe törzs szokása is brutális: 10 percig rezzenéstalan arccal kell viselni egy kesztyűt, amiben igen fájdalmas csípésre képes “24 órás hangyák” vannak (csípésük egy napon át baromira fáj).

Afrika déli részén a Xhosa törzs fiútagjait megborotválják, majd a hegyekbe vonulnak, jön egy “sebész”, aki körülmetéli őket, és csak ha teljesen meggyógyultak, akkor térhetnek vissza.

Etiópiában a Hamar törzs fiútagjait előbb családjuk szeme láttára megostorozzák, majd négy tehénen kell végigszaladniuk.

Nyugat-Afrikában a Fula törzsben a lányok arctetkó nélkül nem házasodhatnak.

Dél-Amerikában sem példa nélküli az ilyen: a Matis törzsben mérgező dologgal a szemükben kell vadászni menni, majd kapnak egy verés-korbács kombót, és végül békaméregbe mártott tűt szúrnak magukba.

Algonquin indián törzs: ketrecben egy erős drogot kapnak, hogy elfelejtsék gyermekkorukat.

A női körülmetélés technikai részletekbe most nem mennénk bele (aki látta Von Trier Antikrisztusát, az túl sokat is tud a dologról). Afrikában, Közel-Keleten, és Ázsiában fordul elő ilyen.

A nigériai Okriba törzs úgy gondolja, a lányok gyermekkorukban vízidémonokkal alakítanak ki fura kapcsolatot, és ezt meg kell szakítani a felnőtté válás előtt, így napokig énekelnek a vízparton, amíg egy fiú meg nem menti őket.

Vanuatuban törzsi bunjee jumping a szokás, de a lényeg az, hogy minél halálközelibb legyen az élmény, 1-2 horzsolás belefér.

Oroszlánvadászat volt egészen pár évvel ezelőttig a szokás Tanzániában és Kenyában, de a kormány közbelépett.

Brutális a Mandan szokás (ők észak-amerikai őslakosok): négy napig alvás nélkül koplalnak, majd saját bőrüknél fogva felakasztják őket a tetőre, és addig kell mosolyogniuk, amíg el nem ájulnak, végül pedig a kisujjukat is levágják.

A Matausa törzsnél egyfajta tisztulási avatás van: meghánytatják őket farudak segítségével, nádszárat nyomnak az orrukba, végül a nyelvüket is megsebzik.

A körülmetélést egy fura rituálé követi a kenyai Okiek törzsben. Bekenik magukat agyaggal, majd egy mítikus szörny üldözi őket képzeletben, és az üvöltését kell utánozniuk.

Pápua Új-Guinea sem maradhat ki, ahol a Sambia törzs tagjainak fiúit 7 éves korban elválasztják az ellentétes nemtől, és 10 éven át megtisztulásai rituálékon kell részt venniük, ahol orrvéreztetés, hánytatás, és ezeknél undorítóbb dolgok is a szertartás részei.

Pápua Új-Guineában a Sepik folyó törzsei olyan sebzéseket ejtenek a fiatalkon, amelyek gyógyulva alligátor-mintázatot kölcsönöznek nekik.

A spártai szokásokról talán már mindenki hallott: 12 éves kortól szolgák elleni harcban kellett részt venniük.

Fogélesítés a Mentawai szokás:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés