Ezek a világ legjobban őrzött helyei!

A Reddit lett az internet nagy művelődési központja? Úgy tűnik, hogy a Discovery és NatGeo cikkjeinek, műsorainak tömörített-rövidített változatai nagyon hódítanak az “internet kezdőoldalán”, most például a világ legjobban őrzött helyeiről készült egy összeállítás – persze a teljesség igénye nélkül. Hajrá, Ethan Hunt, sok sikert, Danny Ocean, ezekre a helyekre csak az jut be, akinek jogosultsága van, annyi biztos.

Hirdetés

Fort Knox, avagy Amerika raktára. Több ezer tonnányi arany, történelmi dokumentumok, és egy híres-hírhedt erőd, ami a “penetrálhatatlanság” szinonimája lett. Azért az egyik James Bond filmben majdnem kifosztják!

Az 51-es körzet. Nem lehet bemenni, nem lehet felette átrepülni, valami nagyon titkos van ott – az összeesküvés-elméletek gyártóinak mannája egészen biztosan.

A Mormon Egyház titkos széfjei. Legendák regélik, hogy mennyire túl van őrizve a hely, ahol a titkos történelmi iratokat, családfa-dokumentációkat tárolja a XIX. században megalakult szervezet.

A Szövetségi Tartalékbank New Yorkban. A világ legnagyobb aranykészletét, a világ aranyának egynegyedét őrzik itt, 25 méterrel az épület alatt. 

Bizony, egy parkolóház. Talán kicsit túlzás a listára tenni, de az biztos, hogy a világ legbiztonságosabb parkolója (leszámítva persze mondjuk az 51-es körzet katonai parkolóját) a Bold Lane Car Park Angliában. A kocsidat mozgásérzékelők és különböző riasztók védik – ha beindulnak, az épület bezárja önmagát.

Ez a nem túl kellemes hely a Tumen folyó, a határ Oroszország és Észak-Korea közt, ráadásul Kína is elég közel van, úgyhogy az észak-koreaiak meglehetősen aktívan védik a ki-, és behatolóktól.

Természetesen a Demilitarizált Zóna sem maradhat ki a két Korea között: 160 mérföld hosszan húzódik a világ legjobban őrzött határszakasza.

A Greenbrier. 26 négyzetkilométeres birtok Észak-Virginiában, de az érdekes dolog alatta van: atombomba-biztos bunker az amerikai Kongresszus tagjainak.

Az Északi-tengeren volt Nagy-Britanniának egy adat-védelmi központja. Hogy mit tároltak itt, az örök rejtély, ahogy az is, hogy 2008-ban miért zárták be. Amíg működött, csak tucatnyi ember nyert bebocsátást.

Támaszpont a Cheyenne-hegység belsejében. Itt volt az amerikai űrvédelmi parancsnokság, de neked csak azért lehet ismerős, mert a Csillagkapu fiktív bázisa is itt helyezkedett el. Azóta elköltöztek, de az atombunker megmaradt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés