A 10 legszörnyűbb kínzóeszköz, amit valaha feltaláltak (+18)

Az emberiség hajnala óta két dolog van, amiben a homo sapiens megszállottan kiélte kreativitását: a szexualitás illetve a másik ember változatos módon való legyilkolása és megkínzása.
Legyen szó kisebb-nagyobb bűnök megbüntetéséről; információ szerzésről vagy vallatásról; politikai netán vallási “megtérítésről” a lényeg, hogy az ember mindig roppant kreatív volt, ha kegyetlen kínzóeszközöket kellett megálmodnia, amivel a legnagyobb szenvedést és kínt okozhatta ellenségeinek. Elképesztő az a barbár kegyetlenség amivel a szent cél vagy igazságérzet miatt az emberek képesek voltak halálra kínozni egymást. Az évszázadok alatt kidolgozott kínzóeszközök a legvadabb képzeletet is felülmúlják, ezekből mutatjuk most be a The Richest gyűjtése alapján a tíz leghátborzongatóbbat.

Hirdetés

10. Hüvelykujj csavar
thumb-screws.jpg
Ez a kis hordozható eszköz elmaradhatatlan részét képezte a középkori hivatásos kínzó szakemberek eszköztárának. A neve ellenére nem csak a hüvelykujj, hanem a kéz és a láb összes ujjának miszlikbe zúzására is használták. Abban az esetben, ha a vallató nem volt elégedett az alany ordításával az eszközt fel lehetett szerelni tűéles vashegyekkel, hogy még nagyobb fájdalmat okozzon, miközben életre szólóan nyomorékká teszi az áldozatát.

9. Bronzbika
brazen-bull.jpg
A bronzbikát, más néven a szicíliai bikát a kultúrájukról híres ókori görögök találták fel, s ezzel egy egész más szintre fejlesztették a szabadtéri barbecue grillpartizást.
Nem foglalkoztak az áldozat megnyomorításával. Öntöttek egy üreges bronzbikát, amibe egy ajtón keresztül belökdösték az elítéltet, majd lelakatolták a bejáratot. Ezután nagy tüzet raktak a bikuci hasa alatt, s élve megsütötték a szerencsétlent. A görögök mindig is értettek a teátrális show műsorhoz, ezért a bika testéhez szerkesztettek egy csőrendszert, amin keresztül az élve megsütött áldozat agóniája úgy hallatszott, mintha egy felbőszült bika bőgne dühösen.

8. Térdaprító
knee-splitter.jpg
Legtöbbször a térd lenyomorítására használták, de a kezek és a lábak több más pontján is előszeretettel vetették be ezt a kegyetlen eszközt. Ízlés szerint a vastüskék száma változó volt, az előkerült leletek szerint legkevesebb három, maximum húsz volt benne a vallató hangulata alapján. Nos, ezek a tüskék szépen átnyársalták a belé helyezett láb húsát, s ahogy egyre beljebb hatoltak szétfeszítették egymástól a csontokat, majd tökéletesen elporlasztották azokat. Mondani sem kell, hogy a csont mellett a szalagok is elszakadtak, így egy ilyen kezelés után az áldozat többé nem tudott lábra állni. Már ha egyáltalán valaha szabadon engedték.

7. A boszorkánymaszk
scolds-bridle.jpg
Habár a boszorkánymaszk a legtöbb esetben nem jelentett halálos ítéletet, kellemes viseletnek semmiképp sem nevezhetnénk. A XVI. századi Angliában és Skóciában terjedt el a használata, s olyan nőket illettek vele, akiket boszorkányság miatt akartak nyilvánosan megszégyeníteni.
A fenti képen is látható vasálarcot egy vasból öntött sisakhoz rögzítették levehetetlenül, de ez még nem minden. A maszk szájrészénél egy rövid, tüskés vasrúd lógott az áldozat szájába a nyelv fölé, így emberfeletti erőfeszítést igényelt a táplálkozás és iszonyatos fájdalmat okozott minden kimondott szó. Úgy tűnik nem nagyon tolerálták a pletykálkodást az akkori britek.

6. A melltépő
breast-ripper.jpg
A XVI. századi Bajorországban nem volt tanácsos félrelépni. Ha a megcsalt fél nem tudta megbocsájtani hitvesének a házasságtörést, akkor szakemberhez fordulva jogában állt kérvényezni a fenti eszköz bevetését. A melltépő működési elve rém egyszerű, de annál embertelenebb. A csalfa nő melleit befogták az izzó vaskampók közé szorosan, majd szó szerint letépték a melleit. Ha a szerencsétlen asszony nem vérzett el vagy halt bele a fertőzésbe, akkor is egy életre meg lett bélyegezve és nyomorítva.
De tudjuk még fokozni az ocsmányságát ennek a kegyetlenkedésnek. A fenti kínzást gyakorta okítási célból a nők gyerekei előtt végezték el.

5. Kerékbetörés
breaking-wheel.jpg
A középkorban egész Európában, így többek között hazánkban is gyakorta ítéltek kerékbetörésre bűnözőket és egyéb nemkívánatos egyéneket. Akkoriban a tömegek szerették nézni a kivégzéseket, s a kerékbetörés egy kifejezetten családbarát módnak számított. Aki odafigyelt a történelemórán annak nem újdonság a módszer, de a rend kedvéért ezt is elmeséljük.
Az elítéltek széttárt végtagokkal egy kocsikerékhez kötözték jó szorosan, majd a csontjait hatalmas pöröllyel vagy egyéb sújtóeszközzel egymás után eltörték. Mikor ezzel végeztek otthagyták a szerencsétlent a tömeg nagy örömére, hiszen aki nem halt szörnyet a fájdalomtól, azt még lehetett cukkolni egy kicsit. Voltak olyanok, akik még napokig éltek iszonyú kínok közepette.

4. A krokodil olló
crocodile-shear.jpg
A történelmi feljegyzések elég hiányosak a krokodil ollóval kapcsolatban, de a tudósok szerint csak kivételes alkalmakkor került elő akkoriban. A krokodilt formázó olló szárai nem csak, hogy élesek voltak, de apró tüskék ezrei is álltak ki belőle, s tökéletesen alkalmas volt arra, hogy erőfeszítés nélkül levágjanak vele mondjuk egy kéz- vagy lábujjat. A feljegyzések szerint azonban soha nem vetették be a végtagokon ezt az eszközt, ehelyett péniszeket nyisszantottak le vele. Egy időben ez volt a büntetése annak, aki az uralkodó életére tört. Egy férfi bérgyilkosnak így kétszer is meg kellett gondolnia, hogy megölje-e a királyt, a nők körében pedig akkoriban még nem volt elterjedt foglalkozás az aszaszinoké.

3. A fejprés
head-crusher.jpg
A fejprés megalkotása kreativitást nem sokat, torz lelkivilágot annál többet igényelt. Komoly használati utasítás nem szükségeltetett a használatához: az áldozat állát az alsó fémlapra kellett támasztani, s a satu elvét alkalmazva a gépezet ripityomra törte a koponyát, az állkapcsot és a fogakat. Kevesen élték túl ezt a kegyetlen eszközt. Azon kevesek akik mégis, minimum megbolondultak.

2. Júdásbölcső
judas.jpg
Mindenekelőtt leszögezhető, hogy az a bomlott elme, aki a júdásbölcső feltalálása mögött áll, nagyon komoly mentális problémákkal küzdhetett, s vélhetően nem kapott elég törődést csecsemőkorában anyucitól. A hóhér az áldozat derekára rögzítette a képen látható fém övet, s a nyíl hegyét az ánuszához illesztette. Az intenzív nyomás a segglukon és a szétfeszülő farpofák elviselhetetlen fájdalmat okoztak, de csak nagyon lassan és nem minden esetben vezettek halálhoz. Az áldozat bűnének mértékétől és a kínzó kedélyállapotától függött, hogy mennyire lesz maradandó sérülés az esetből, ugyanis egy kötél és csiga segítségével könnyedén lehetett állítani a behatolás intenzitásán és azon, hogy milyen fájdalommal jár. Vallatáshoz ideális módszernek bizonyult, bár az így kinyert információk nem biztos, hogy megbízhatóak, hiszen az áldozatok bármit bevallottak azért, hogy kikerüljön a végbelükből ez a kegyetlen eszköz. Akit szándékosan akartak halálra kínozni vele az szakavatott kezek között napokig is irtózatos fájdalmakat volt kénytelen elviselni, míg belehalt a tortúrába.

1. A kín körtéje
pear-of-anguish.jpg
Az előző eszköz feltalálójához hasonlóan, a kín körtéjének kiötlője is erősen rászorult volna a terápiás kezelésre. A fémből készült körte formájú szerkezet oldallapjai csavarral távolíthatóak egymástól. Mit gondoltok hová helyezték be az aberrált kortársak? Nos, igen nemtől függően a női nemi szervbe illetve férfiak esetében a farpofába. Alkalmazása nagyon ritkán volt halálos kimenetelű, de a fájdalom, amit okozott elviselhetetlen volt a testtájak rengeteg idegvégződése miatt. Nőknél házasságtörés vagy abortusz gyanúja, esetenként koraszülés miatt vetették be, férfiak közül a homoszexuálisok kapták elismerésül. Ritkán előfordult, hogy istenkáromlás miatt valakinek a szájába dugták ezt az ördögi eszközt, s ott sem okozott bizony felhőtlen élvezetet. Bár mint említettük, a kín körtéje csak ritkán vezetett halálhoz, az agybeteg kínzómesterek ezért gyakran más eszközöket is bevetettek mellette, hogy kiéljék perverz örömüket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés