Pofáraesések Guinness rekordkísérleteken

Nem sikerülhet minden álmunk az életben, így mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, hogy milyen pofára esni. Azonban ha ez ország-világ előtt történik, úgy hogy milliók röhögnek ezen, az már több mint ciki. A Guinness rekordkísérletek sem mennek mindig zökkenőmentesen, de néha valami elképesztő hülyeség miatt nem csak, hogy meghiúsul a próbálkozás, de a szereplők komplett hülyét is csinálnak magukból.
Ilyen órási buktákat idézünk most fel, mi több, kacagunk ki kárörvendően az alábbiakban.

Hirdetés

1. Aprajafalva pórul járt törpjei
120460-smurfs.jpg
Néhány évvel ezelőtt Horvátországban kitalálták, hogy megdöntik 100 fővel a legtöbb törp egy helyen néven futó Guinness rekordot. A 394 jelmez el is készült, a sok ember be is kékült, a rekordkísérletet mégis lehúzhatták a fenti képen látható budin. Hogy miért?
Egyszerű az oka: a Rekordok Könyvének egy régebbi kiadását lapozgatták, s nem néztek utána, hogy a Warwick University már egy évvel korábban felállított ebben a kategóriában egy új világrekordot 451 manóval. Nagy volt a szomorúság, de mint tudjuk a törpök élete nem csak játék és mese…

2. A világ leghosszabbra tervezett szendvicse
292.jpg
Egy rekordkísérlet bebukás rengeteg formában érkezhet. Ha épp alapos volt a felkészülés és az előzetes informálódás, akkor akár egy kis nassolás is gallyra vághatja a nagyszabású terveket. Ez történt Iránban is, ahol kitalálták, hogy megdöntik a világ leghosszabb szendvicsének rekordját. Nem akartak semmit sem a véletlenre bízni, ezért a projekten dolgozó szakácsok kétszáz métert rászámolva az addigi rekordra, másfél kilométeresre tervezték a szendót. Igen ám, de a Guinness rekordkísérlet rengeteg bámészkodót vonzót, s mivel a rekordbeállítás amúgy nem tűnt egy túl izgalmas dolognak, így ahogy a szakácsok távolodtak a startvonaltól, egyre többen kóstolgattak bele a rekord tárgyába. Mikor elkészült az ezerötszáz méteres nagy mű, a hitelesítésnél derült ki, hogy a járókelők időközben megzabálták a rekordot.

3. Az értelmetlen éhségsztrájk
ki-luc-guinness3-7a50d.jpg
Az orosz Agasi Vartanyan nagy büszkén vonult be a fent látható kis kalickába 50 napra, hogy csak vizet fogyasztva felállítsa a leghosszabb kaja nélküli koplalás világrekordját. A Guinnesst azonban nem értesítette előre a rekordkísérletről, így természetesen hiába kopogott az éhségtől a szeme ilyen hosszú időn át. Hogy még egy kis képletes sót is hintsünk a fájó lelki sebeire: amúgy 1920-ban ír politikai foglyok 94 napig voltak el kaja nélkül.

4. A leghosszabb alvásmegvonás
f746926c27a214d40e8a88175a81ce27_vice_670.jpg
2007-ben Tony Wright elszánta magát, hogy megdönti az alvás nélkül töltött idő rekordját. Minden a tervei szerint alakult, s 266 ébren töltött óra után boldogan hajtotta álomra kialvatlan buksiját, ám az ébredés már nem volt álomszerű, hiszen arra kelt fel, hogy időközben a világ egy másik pontján valaki ugyanebben az időben még tíz órát rávert a rekordjára. Hogy még értelmetlenebb legyen a dolog: a Guinness képviselői arra hivatkozva, hogy ez a műfaj életveszélyes, törölték a könyvből az alvásmegvonásos rekordokat.

5. Tűzönjárás a kórházba
fire125.jpg
Divatos manapság mindenféle gurukkal és szellemi vezetőkkel tűzön mászkálni. Amikor azonban a témában abszolút analfabéták akarnak szervezni ilyen világrekordot, ott garantált a “beégés”. Ha ugyanis kihagyjuk az egészből a szellemi rákészülést és a meditációt, tevékenységünknek nem lesz más hozadéka, mint iksz-fokú égési sérülés. Új-Zélandon nem is jött össze a kísérlet, ráadásul forró parázs helyett égő szénen szerettek volna besétálni a rekordok könyvének lapjaira. A szervezők ugyan gondoskodtak orvosi személyzetről és mentőről is, de mikor a 28. mentőkocsi indult szirénázva a kórházba, úgy döntöttek, hogy lefújják az egészet a francba. A jótékony célra szervezett eseményen összejött 1000 dollár a kórházi számlákra sem volt elég.

6. A legnagyobb szabadesés – pofára
602272154441482.jpg
A francia Michel Fournier a leggyorsabb szabadesést szerette volna végrehajtani 2008-ban. Tervei szerint 34 kilométeres magasságból, egy léggömbből ugrott volna ki szkafanderben, hogy aztán minden eddigi rekordot legyorsulva zuhanhasson a föld felé. Az izgalmas kísérlet során azonban az összegyűlt tömeg és a tévés közvetítés nézői csak azt láthatták, hogy amikor eloldozták a hőlégballont, a fickó nem tudott időben beszállni, s a reményei illetőleg a ballon elszálltak a francba. Meg kell hagyni elég hülye fejet vágott az öreg abban az űrhajós szkafanderben.

7. A kung-fu mester és a kókusztörés
c480x270_25.jpg
Kábé 15 pontban lehetne elemezni, hogy miért nem jöhetett össze a fickónak az a kókusztörős rekordkísérlet, amit az alábbi videóban láthattok is. Az egyik például az, hogy a csuklójával ellentétben egyetlen kókusz sem tört el. De a gyümölcsöket tartó acélsín sem rongálódott, pedig minden második ütése azon csattant. Senkinek sem jutott eszébe az az egyszerű tény, hogy a kókusz kerek és esetleg le kéne rögzíteni, hogy ne guruljon el?

8. A dominó katasztrófa
01_0.jpg
Aki épített már tíznél több darabból álló dominó láncot az tudja, hogy egy tüsszentés, de akár egy véletlenül kicsúszó szellentés is végzetes hiba lehet. Ha egy csapat több százezer darabból hetekig rakosgatja egymás mögé a dominóit, akkor könnyen történhet végzetes malőr. Egy holland brigád már majdnem elkészült a nagy művel, ám néhány nappal a Guinness delegáció érkezte előtt valahogy berepült egy veréb a hangárba ahol dolgoztak és szó szerint belefosott a mutatványba. Megpróbálták újraépíteni az összedőlt dominókat, ám ez nem sikerült addig, mire kiérkezett a hitelesítő bizottság. A verebet kiáltották ki bűnösnek, s le is lőtték bosszúból. Pedig nem a madár tehet erről a buktáról, inkább azt kellett volna fejbe verni, aki nyitva hagyta az ablakot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés