A leggyakoribb álmok és a bennük rejlő jelentések

Ugyan az álmok jelentéseinek kibogarászása nem épp egy egzakt tudomány, főleg mivel minden álom más és más, de ennek ellenére vannak olyan álomtípusok, amelyek meglepően gyakoriak – ezekből gyűjtött össze a Mental Floss tizenkettőt, és a téma négy ismert szakértőjét kérdezték meg arról, hogy ezek a sokak által átélt álmok mit is jelenthetnek. Biztosak vagyunk benne, hogy a leírt álmok sok olvasónk számára lesznek ismerősek:

Hirdetés

ZUHANÁS

Gyakorlatilag egy figyelmeztetés a tudatalattitól, általában olyanoknak van ilyen álmuk, akiknek valamilyen nagy probléma, stresszor van az életükben. Ebben nagyjából minden szakértő egyetért.

KIESŐ FOG

Itt már különbözőek a vélemények: van, aki szerint a fog erőt, magabiztosságot jelent, így elvesztése az egót megrengető dologra utalhat, míg más szerint egy megromlott, esetleg tönkrement kapcsolatot jelez. Van olyan értelmezés is, mely freudi alapon azt mondja ki, hogy nőkben ez általában pl. terhesség utáni vágyra, míg férfiakban szexuális stimulációra utal.

MEZTELENÜL MEGJELENNI NYILVÁNOS HELYEN

Többnyire munkában vagy suliban. Egyértelmű, hogy ez a lappangó idegességet, sebezhetőséget, aggodalmat jelenti, sokszor a nagyobb felelősség, vagy a nagyobb figyelem okoz ilyet.

TESZTÍRÁS

Általában a tökéletességre törekvő karaktereknek vannak ilyen álmaik, a tudatalatti “emlékeztet” arra, hogy mindig legyen készenlétben az illető – felnőttekben ezt sokszor munkahelyi stressz okozza.

HALÁL

Az a szükség vagy vágy, hogy valaminek véget vessünk az életünkben: egy kapcsolat, egy munka, egy múltbéli dolog, stb. Nem feltétlenül rémálom a saját halálunkról álmodni, inkább újrakezdésre, lezárásra buzdít.

HÍRESSÉGGEL TALÁLKOZNI

Itt fontos az, hogy ki is az adott híresség, hiszen az alapján lehet következtetni arra, hogy az álmodó milyen értékeket talál fontosnak. A híresség jelentheti azt is, hogy az illető nagyobb elismerésre, figyelemre vágyik.

ÜLDÖZÉS

Ugyan rémálomszerű, de pozitív jelentése lehet: arra buzdít az agyunk, hogy végre nézzünk szembe egy problémával. Nőkben állítólag sokkal gyakoribb az ilyen típusú álom.

MEGCSALVA LENNI

Általában nem jelent semmit, nem rak össze az agyunk “jeleket” álommá, egyszerűen csak azt jelenti, hogy partnerünk több időt szán valamire (és itt a hangsúly ezen van, sokszor nem egy személyre vagyunk féltékenyek), ami nem mi vagyunk. Ugyanakkor természetesen a bizalom hiánya is vezethet ilyenhez.

ELKÉSNI VALAHONNAN

Túlterhelve lenni, túl sokat vállalni, kb. ennyit jelent. Azt a félelmet vetítjük ki, hogy nem érünk oda valahova, ahová könnyelműen odaígérkeztünk.

REPÜLÉS

Néha el kell engedni dolgokat, hogy azok maguktól rendeződjenek – ez a szakértő értelmezése. Legalábbis az egyiké, a másik azt mondja, hogy olyan dologra utalhat, ami felett nincs irányításunk.

TERHESNEK LENNI

Ez egy problémát jelenthet, valamiféle szükséget, hogy valamit elkezdjen az ember – akár egy ötletet is szimbolizálhat, amivel kezdeni kellene valamit.

IRÁNYÍTHATATLAN JÁRMŰVET VEZETNI

Kliséálom: nincs elég irányításunk valami felett, de egy rossz szokást is jelenthet, amiből hosszútávú probléma lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés