Érdekes tények a sörről: még vonzóbbá válik a fogyasztása!

A sörfőzésnek és fogyasztásának története hosszú időkre visszanyúlik. A modern világban büszkén ápoljuk ezt a gyönyörű hagyományt, bűn lenne, ha nem gurítanánk le pár litert egy-egy görbe estén.

Hirdetés

Kevesen tudják, hogy a sörnek jótékony hatása is van és történetét sok különös és érdekes történet és tény övezi. Csokorba szedtük ezek közül a legérdekesebbeket: garantáljuk, hogy ezután még szívesebben fogod inni a folyékony kenyeret és a baráti sörözéseken egy-két érdekességgel a haverokat is el tudod majd szórakoztatni.

A világ első sörfőző mestereik valójában mind nők voltak. Csupán az válhatott közülük “brewster”-ré, aki különösen gyönyörű volt.

1814-ben több, mint másfél millió liter sör folyt London utcáira a sörgyárban történt baleset miatt.

A világ legnagyobb sörünnepét, az Oktoberfestet Münchenben, Németországban tartják minden évben. A 16 napos eseményen több, mint 6 millió látogató vesz részt.

Minden egyes pillanatban a világ lakosságának 0.7%-a részeg. Ez azt jelenti, hogy a cikk olvasása közben több, mint 50 millió ember itta le magát a sárga földig.

Cenosillicaphobia az üres söröskorsótól való félelem. Szerintünk sokunk szenved ebben a nem túl ritka kórban.

Az ősi Egyiptomban pár a szolgák sanyarú körülmények között építették a piramisokat, a történészek források alapján bebizonyították, hogy a sörfogyasztás nem csak létezett már ilyenkor, hanem a munkások kötelező jelleggel 4 liter sört kellett fogyasztaniuk minden nap első sorban a mennyei manna szénhidrát, kalcium és vitamin tartalma miatt

A sörrel és annak főzésével foglalkozó tudomány a zythológia. A szó a görög zythos (sör) és logos (tudomány) szavakból származik.

Az ősi babilóniaiak is főztek már sört, sőt, olyan komolyan vették a dolgot, hogy aki rossz főzetet készített, azt az ihatatlan lébe fojtották bele.

Tudományosan bizonyított, hogy a sör gátolja a vesekő kialakulását: aki napi szinten vesz magához sört gyógyszerként, annak 40%-kal kevesebb az esélye, hogy veseköve lesz.

A sör bizonyítottan erősíti a csontokat: kalcium, szilikon, ásványi anyag és vitamin tartalma miatt valóban egészséges.

Míg egy átlagos sör alkoholerőssége 4-5% között mozog, a világ legerősebb söre, a skót Snake Venom (Kigyó Méreg) 67.5%-os.

A világ legidősebb fogyasztható sörét 2010-ben találták meg egy 19. században elsüllyedt finn hajó roncsai között. Bár elég savas íze volt, teljes mértékben fogyasztható volt ez a régi ital.

A világ jelenlegi sörivó bajnoka Steven Petrosino, aki 1977-ben egy liter sört 1.3 másodperc alatt döntött le, bekerülve ezzel a Guinness Rekordok Könyvébe.

A sör a világ legrégebbi itala, melynek keletkezése Kr.e. 9500 körülre, a neolitikus korra tehető.

Amszterdam lecsúszott alkoholistái és hajléktalanjai az utcák takarításáért napi 10 eurót, fél zacskó cigidohányt és 5 sört kapnak fizetség gyanánt.

A legtöbb sört a csehek fogyasztják: az átlagfogyasztás fejenként több, mint 150 liter, beleszámítva a nőket, időseket és gyerekeket is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés