Rapperek, akik nem maguk írták a híres számaikat

A hip-hop-ban nagyon fontos, hogy a szövegnek legyen mondanivalója. Bár manapság egyre több a sekélyes, semmitmondó szám, az érzelmeket vagy mélyebben szántó gondolatokat kifejező daloknak jóval nagyobb a keletje.

Hirdetés

A rapperek az előadás mellett saját maguk írják a számaikat: legalábbis az ember ezt gondolja. Most megnézünk pár előadót, akinek nem a saját érdeme dalainak születése.

Bár Will Smith már nem nagyon zenél, életében meghatározó volt a rapper korszaka. Az 1997-es száma, a “Getting Jiggy With It” nagyon híres lett. Sajnos kiderült, hogy a sikerért Nas volt a felelős: sokat segített a szám megszületésében.

Dr Dre-nek nagy múltja van a szakmában: rapperként és producerként is tevékenykedett. Bár jó pár előadónak segédkezett számainak megszületésénél, őt sem kell félteni. “Nuthin’ But a G-Thang” számát valójában D.O.C. írta, a nagy sikerű “Still D.R.E.” dalt nem más, mint Jay-Z komponálta. A “Forgot about Dre” sem saját szerzemény: Royce da 5’9 volt az író.

Lil’ Kim debütáló albumának leghíresebb száma, mellyel berobbant a köztudatba a “Queen Bi*ch” nem saját szerzeménye: Biggie írta az egészet és tette sztárrá a hölgyet.

Eve, a The Ruff Ryder csapatban az első hölgy tag volt. Ide tartozott többek között Swizz Beatz, DMX, The LOX és még sokan mások. A “Got It All” című száma maradt meg a köztudatban rapper múltjából: ezt Cassidy írta neki.

Ol’ Dirty Bastard, a Wu Tang Clan egyik, ha nem a legkiemelkedőbb alakja is segítségül hívott sztárokat a számainak születésekor: sok dalát Rza és Gza írták. Persze attól még szeretjük ODB-t.

P Diddy bevallotta, hogy számait olyanok írták, akik jóval tehetségesebbek mint ő: Pharoahe Monche, The Notorious B.I.G., Jay-Z és még Drake is szerepet vállaltak dalainak születésében.

Bizony, Kanye West hatalmas egója mellé nem társul valódi tehetség: “Jesus Walks” dalát Rhymefest írta. Legutóbbi Yeesuz albumának születésében pedig többek között Cyhi the Prince is oroszlánrészt vállalt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés