A történelem tíz legsötétebb pszichológiai- és emberkísérlete (+18)

Sokadik olyan összeállításunk következik, melyből fény derül arra a tényre, hogy az ember a legnagyobb állat.
Sötét, gonosz, etikátlan, gyomorforgató, hogy csak néhány hirtelen eszünkbe jutó jelzőt említsünk azzal a tíz kegyetlen embereken végzett kísérlettel kapcsolatban melyek a továbbiakban következnek.
A cím és a bevezető alapján könnyen kikövetkeztethető, hogy lenti írásunk erős idegzetűeknek szól, így akinek nem elég erős a gyomra az inkább most forduljon vissza, mintsem a kommentekben édesanyánkat emlegesse!

Hirdetés

10. A Stanford börtönkísérlet
the-experiment-2.jpg
Annak ellenére, hogy a mozifilmes feldolgozást biztos sokan láttátok, listánk utolsó helyére mindenképp felkívánkozott a Stanford börtönben végrehajtott pszichológiai kísérlet. A Philip Zimbardo pszichológia professzor vezette kísérletben a rabság és az alá/fölé rendeltségi viszony viselkedésre tanúsított hatását vizsgálták, az egyetemi hallgatókból kiválasztott rabokon és a hallgatótársaikból kikerülő őrökön. Az egyetemistákból álló önkénteseket 1971-ben az egyetem épületén belül felépített kamu börtönbe zárták és mind az őrök, mind a foglyok pillanatok alatt beleélték magukat a szerepükbe. Az őrök egyharmadánál az első napok után szadista jellemvonások kezdtek megmutatkozni, míg a rabok közül többen súlyos idegösszeroppanást kaptak, ami miatt kettejüket ki is kellett menekíteni az álbörtönőrök túlkapásai elől. Miután az őrök egyre antiszociálisabban viselkedtek és fokról-fokra kegyetlenebbé váltak a rabokkal, Zimbardo professzor kénytelen volt lefújni az egész kísérletet.
Akit érdekel a történet, annak mindenképp ajánljuk a történetet feldolgozó filmet (The Experiment – 2010), mi ehelyett egy eredeti dokumentumfilmet linkelünk be a történethez.

9. A “Szörny Tanulmány”
dorothea-lange-girls-of-lincoln-bench-school-study-their-reading-lesson.-near-ontario-malheur-county-oregon-1939-1.jpg
A “Szörny Tanulmány” egy 1939-es dadogással kapcsolatos kísérletsorozat volt, melyet az Iowa Egyetemen, árva gyerekeken végeztek el a kutatók. Wendell Johnson professzor egy végzős diákjával, Mary Tudorral végeztette el a piszkos munkát, vagyis a kísérletet melyre két kontrollcsoportba osztotta az gyerkőcöket. Az egyik csoportban a lány folyamatosan pozitív megerősítésekkel dicsérte az enyhén beszédhibás kicsiket és türelmesen foglalkozott velük, míg a másik csoport nem beszédhibás tagjait, minden egyes nyelvtani hibáért leszidta és dadogással gúnyolta. A normálisan beszélő gyerekeknél kivétel nélkül felléptek beszédhibák, s dadogni kezdtek, s voltak olyanok is akiknek egy későbbi életszakaszban, idősebb korban lépett fel váratlanul a dadogás. Az enyhe beszédhibával érkező gyerekek azonban a pozitív megerősítés hatására mindannyian levetkőzték beszédhibájukat. A durva tanulmány olyan eredményt hozott, hogy az egyetem nem is merte annak eredményeit publikálni, s óriási botrány lett, mikor később mégis napvilágra került. A University of Iowa 2001-ben nyilvános közleményben kért elnézést az árva gyerekektől.

8. Projekt 4.1
project_4.1_figures.png
A Project 4.1 néven futó gonosz orvosi kísérletet az Egyesült Államok a Marshall-szigetek lakosain végezte el, akiket a közei Bikini-zátonynál felrobbantott nukleáris bomba sugárzásának tettek ki 1954-ben. A teszt utáni első évtizedek elég zavaros és statisztikailag nehezen értelmezhető eredményeket hoztak. Ami egyértelműen változott az a vetélések és a koraszülések száma, ami a robbantás utáni években az ötszörösére emelkedett, majd visszatért a normális értékekre. Enyhén emelkedett a fejlődési rendellenességgel és a mozgássérülten született gyerekek aránya ami vitathatatlanul az erős sugárdózis hatásának köszönhető. Húsz évvel később azonban sokkal tisztább lett a kép, amikor 1974-ben az időközben felcseperedett gyerekek kiugróan magas százalékban lettek daganatos betegek, melyek között a sugárzástól kapott pajzsmirigyrák volt a vezető halálozási ok.
Ez csak egy újabb gusztustalan bűntett, amit a világ okostojását és csendőrét játszó amerikaiak követtek el az emberiség ellen, kísérleti patkánynak használva egy sziget teljes lakosságát.

7. MK-ULTRA Projekt
23_-_visual_representation_-_bioweapons_experimentation_2.jpg
Az MK-Ultra projekt az 50-es 60-as években a CIA felügyelete alatt figyelte a drogok emberi agyra és viselkedésre tanúsított hatását, a legtöbb esetben tudtukon kívül beanyagozva a kísérleti alanyokat. Rengeteg orvos vétett az orvosi esküje ellen azzal, hogy katonáknak, elmebetegeknek és prostituáltaknak adták be a különböző kísérleteken át kutyult LSD-t és más tudatmódosító szereket. A kísérletbe akaratukon kívül bevont tesztalanyok közül rengetegen végezték elmegyógyintézetben és kiemelkedően nagy volt az öngyilkosságok száma is.

6. Az Undor projekt
7344932.jpg
A hetvenes-nyolvanas években a dél-afrikai apartheid fegyveres erőiben a leszbikus nőket és a homoszexuális férfiakat egy Undor-projekt névre keresztelt akció részeként erőszakosan próbáltak kigyógyítani szexuális vonzódásukból, s legvégső esetben erőszakosan változtatták meg az emberek nemét. A Praetoria melletti Voortrekkerhoogte katonai kórházba “beutalt” homoszexuálisokat elektrosokkal, tudatmódosító szerekkel, kémiai kasztrálással, s több, mint 900 bizonyított esetben erőszakos nemváltó műtéttel próbáltak “lebeszélni” arról, hogy az azonos nem tagjaihoz vonzódjanak. A javarészt 16 és 24 év közötti alanyok a kórházban több esetben szexuálisan is megerőszakolták és zaklatták a beteg céljuk érdekében.
Azt hihetnénk, hogy a gusztustalan projekt mögött álló orvost azóta felelősségre vonták aljas tetteiért, ám ez nem igaz, jelenleg a Calgary Orvosi Egyetem pszichológia szakának professzora és az Albertai Sebészek Kollégiumának megbecsült tagja.

5. Az Észak-Koreai Kísérletek
chinese_and_north_korean_pows_at_camp_in_pusan_hd-sn-99-03155.jpeg
Rendszeresen bukkannak fel hírek, elsősorban a sikeresen disszidálók szájából arról, hogy Észak-Koreában a mai napig zajlanak olyan embertelen emberkísérletek, mint amilyeneket a második világháborúban Németországban és Japánban végeztek. A bubifrizus Kim Dzsong-Un és bandája természetesen állandóan cáfolja ezeket a vádakat és többször kijelentette, hogy a politikai foglyok és a rabok emberi jogai nem sérülnek a koncentrációs táborokban.
– Nem a lóf@szt – mondhatják erre azok, akik a határ átlépése után zokogva mesélnek a megpróbáltatásaikról. Egy megmenekült nő például elmesélte, hogy egyszer a saját szemével látta, hogy egy terembe tereltek 50 egészséges nőt, akikkel mérgezett salátát etettek. Akik szó nélkül engedelmeskedtek azok húsz perc múlva a vért hánytak és a végbelükön át is vérezve szörnyű kínhalált haltak. A többieknek annyit mondtak, hogy aki nem eszi meg önként a mérgezett ételt, annak az engedetlensége miatt behozzák a hozzátartozóit is. Mindenki megette a mérget.
Hwon Hyok, az egyik ilyen koncentrációs tábor őre nemrégiben szökött át a jóléti Dél-Koreába, ahol emlékeiből hamarosan egy dokumentum kötetet készül kiadni. Riporteri kérdésre elmondta, hogy rengeteg szörnyű tapasztalata közül az viselte meg a legjobban, mikor teljes családokat, édesapákat, édesanyákat és a gyerekeiket vittek együtt a gázkamrába, s üvegen át kellett végignéznie, ahogy a szülők szájon át légzéssel küzdenek a gyermekeik életéért hasztalanul.

4. A szovjet méreglaborok
unethexpe7.jpg
A szovjet titkosszolgálat laboratóriumaiban emberek ezreit ölték meg mérgekkel amíg a “Laboratórium 1” a “Laboratórium 12” és “A Kamra” névre hallgató helyeken kikísérletezték azokat a gyorsan ölő mérgeket, melyeket a boncolás után nem lehet kimutatni. A szovjet orvosok a Gulágról érkező, a “társadalom ellenségeinek” bélyegzett foglyoknak étel formájában adták be a legváltozatosabb mérgeket és koktélokat, míg végül rengeteg halott árán eljutottak a tökéletes formulákhoz. Egyikük például a C-2 névre keresztelt csodaméreg, ami 15 perc alatt végez áldozatával úgy, hogy szép fokozatosan elgyengül, lenyugszik majd apátiába esik és meghal. A színtelen és szagtalan méreg tökéletesen kimutathatatlan az ételben és később a holttest boncolásakor is.

3. A Tuskegee szifilisz kutatás
maxresdefault_3.jpg
Közel negyven éven át, egészen 1972-ig tartott az USA-ban egy kutatás ami a szifilisz emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálta. A kizárólag feketéken végzett teszteken egy 400 fős kontrollcsoport semmiféle kezelést nem kapott, csak placebót, ami értelemszerűen semmi javulást nem hozott a betegeknél. A kutatás végére már csak 74-en voltak életben a szifiliszes betegek közül, közülük negyvenük felesége is elkapta a betegséget, lévén semmit sem tudtak róla. Emellett a vizsgálat 1972-es betiltásakor kiderült, hogy 19 csecsemő is megszületett ezekből a kapcsolatokból úgy, hogy megfertőződött a súlyos nemi betegséggel.

2. A 731-es egység
konveier-smerti-otryad-731.jpg
A 731-es egység egy titkos biológiai és kémiai hadviselést kutató és fejlesztő csapat volt a Császári Japán Hadsereg kötelékében, amely a második Sino-Japán háborúban (1937-1945) és a második világháborúban tevékenykedett. Talán a világ legdurvább emberellenes kísérleteit végezték el foglyaikon az élveboncolástól kezdve (beleértve az általuk megerőszakolt állapotos nők élveboncolását) a végtagcsonkításokkal tarkított kísérleteken át a testrészek lefagyasztásáig és elüszkösítéséig. A mérgekkel és vegyi fegyverekkel folytatott kísérletek mellett a foglyokon minden fegyver hatását kipróbálták a gránátoktól egészen a lángszóró okozta sérülések megfigyeléséig.
A japánt elfoglaló amerikai haderők amnesztiát hirdettek a programban résztvevő barbár orvosok és az emberellenes bűntetteket kiötlő Ishii parancsnok részére, aki 67 éves koráig vígan élt, mígnem a sors egy kegyetlenül fájdalmas torokrák formájában állt rajta bosszút. Valahogy nem tudjuk sajnálni.

1. A náci kísérletek
maxresdefault_1_0.jpg
A lista első helyére kívánkozó auschwitzi koncentrációs táborokban elkövetett, emberiség ellenes bűntettekről és beteg kísérletekről vélhetően már mindenki hallott, lévén, hogy számtalan könyv és film dolgozta fel ezeket a bűntetteket.
A Dr. Eduard Wirths és a Dr. Josef Mengele által irányított kutatások egyik iránya a katonák fronton szerzett sebesüléseinek tanulmányozása volt. Ennek érdekében százával sebesítették meg a foglyokat, megfigyelték mennyi idő alatt véreznek el, s kikísérletezték a modern frontsebészet alapjait a szerencsétlen foglyok fájdalmaival mit sem törődve. Jeges fürdőkbe ültetve megnézték, hogy mennyi idő alatt áll be a tesztalanyoknál a halál, de a búvároknál fellépő keszonbetegség (a nyomásváltozás miatt beálló dekompressziós rendellenesség) elkerülésére kifejlesztett eljárásokhoz is a rabok szenvedésein és halálán át vezetett az út.
A gusztustalan kutatások másik iránya a Harmadik Birodalom ideológiai alapjának, a fajelméletnek a bizonyítása volt. A hírhedt Dr. Mengele vezette kutatások többek között ikreken végzett barbár beavatkozásokon át kereste a genetikai magyarázatokat. Bűneik listája oly hosszú, hogy nem áll módunkban mindet részletesen felsorolni, ám kivonatosan meg kell említeni az ikreken végzett kísérleteket, a szembe fecskendezett festéket, a mérgekkel, gázokkal, fertőzésekkel és halálos kórokkal fertőzött szerencsétleneken végzett kutatásokat.
Hányinger amit az emberek egymás ellen képesek voltak elkövetni a múltban! Reméljük, hogy ötven évvel később nem derülnek ki olyan hasonlóan gusztustalan dolgok, amik éppen most folynak napjainkban. persze Észak-Koreát leszámítva…

(forrás: ListVerse)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés