Majdnem meghaltak, mielőtt megváltoztatták a világot

Elsősorban művészekre koncentrál a Listverse listája, azonban bizonyára híres történelmi személyekről, hadvezérekről, királyokról, feltalálókról is össze lehetne állítani egy olyan listát, hogy kik azok, akiket nagyon közelről legyintett meg a halál szele, mielőtt még meg tudták volna tenni azt, amiért a mai napig emlegetjük őket. Kétségtelen azonban, hogy nem csak a vezetők és a tudósok, hanem a művészek is jócskán beleszóltak a világ alakulásába, hiszen a mai nyugati kultúra ha nem is gyökeresen, de azért eléggé máshogy nézne ki ezen emberek híres művei nélkül (még akkor is, ha sokaknak nem hiányoznának ezek az alkotások).

Hirdetés

GEORGE ORWELL

A XX. század egyik legjelentősebb írója, akit Jules Verne-hez hasonlóan gyakran emlegetnek afféle látnokként (reméljük, az 1984 nem lesz a valóságunk 2024-ben sem, bár ugye minden relatív, sokak szerint már most is az). Remek könyvei azonban nem születhettek volna meg, ha jobban céloz egy fasiszta mesterlövész: Orwell igen határozott politikai nézetekkel bírt, így amikor kitört a háború Spanyolországban, rögtön rohant Francoék ellen harcolni, azonban az említett lövésbe, ami a nyakán érte, majdnem belehalt. 

FJODOR DOSZTOJEVSZKIJ

Sokan a kötelező olvasmánylista mélypontjának tartják a Bűn és bűnhődést, ettől függetlenül azonban Dosztojevszkij hatása a világirodalomra elvitathatatlan. Semmilyen hatása nem lett volna viszont akkor, ha 1849-ben egy cár ellenes összeesküvés miatt kivégzik. Ugyan lebukott, és már készülődött a kivégzőosztag a sortűzre, azonban az utolsó percben kegyelmet kapott, és “csak” munkatáborra ítéltetett. Ha nem ez történt volna, ma csak A hasonmást emlegetnénk a neve mellett (tavaly filmváltozat is készült belőle Jesse Eisenberg főszereplésével).

GENE RODDENBERRY

Ugyan itthon a Star Trek mánia nem olyan nagyfokú, mint Amerikában, de ettől még Roddenberry, a XX. század egyik legfontosabb sci-fi univerzumának alkotója is óriási kulturális hatással bírt – erre azért volt lehetősége, mert túlélte azt, hogy amikor pilótaként dolgozott, Kalkuttában felszálló repülője elromlott, és lezuhant a szíriai sivatagban. Szerencsére még zuhanás közben fényeket látott meg a távolban, és kiderült, hogy ha a jó irányba indulnak el, egy katonai támaszpontot találnak a semmi közepén.

CLINT EASTWOOD

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb színésze, stílusikonja és rendezője az ’50-es években került életveszélybe, jóval legsikeresebb filmjei előtt: egy katonai repülőgép csomagterében utazott, hogy visszajusson Seattle-ből kaliforniai támaszpontjára, azonban a gép az óceánban kötött ki. Előtte még kinyílt a raktér ajtaja, és Eastwood majdnem kizuhant, de végül a víz vitte ki onnan, és relatíve épp bőrrel a partra tudott úszni.

MARTIN SCORSESE

Az Oscar-díjas, és rengeteg Oscarra jelölt rendezőlegenda ugyan már 1978 előtt is remek filmeket készített (Aljas utcák, Taxisofőr, stb.), de azért mi örülünk annak, hogy életműve legjavát is volt alkalma elkészíteni. Ez azon múlt, hogy le tud-e szokni súlyos kokainfüggőségéről, de végül többek közt Robert De Niro segítségével legyőzte a drogot, és egy zseniális filmmel, a Dühöngő bikával pecsételte meg józanságát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés