A drogbárók top 10-es listája

Az év elején a börtönből való szökése után 13 évvel újra letartóztatták Joaquin “Shorty” Guzmant, a világ egyik leghírhedtebb drogbáróját. Annak ellenére, hogy jelenleg is börtönben ül, vannak azért még rajta kívül nagyágyúk a drogkartelek élén. Ennek apropóján most a Mirror írása nyomán összeszedtük nektek egy csokorba minden idők tíz legdurvább drogbáróját.

Hirdetés

El Chapo
chap.jpg
Mint bevezetőnkben említettük a világ leghardcore-abb drogbárója jelenleg Joaquin Guzman, akit ellenlábasai alacsony termete miatt “Shorty”-nak becéznek, alkalmazottai és tisztelői azonban “El Chapo”-ként szólítják.
13 évvel ezelőtt a börtön szennyesládájába bújva lépett meg büntetése letöltése elől és az év elejéig az egyik VIP volt a nemzetközi körözési listák élén. A Sinaloa kartel vezetője nem csak hazájában Mexikóban, hanem az Egyesült Államokban is szúrta a hatóságok szemét, mivel a kábítószer nagy részét az USA-ban terítette. Az amerikaiak 5 millió dolláros fejpénze és a amerikai-mexikói kábítószer ellenes speciális egységek együttműködése is csak hosszú évek alatt tudta elkapni a rendkívül ravasz és körültekintő fickót, akit 2009 óta minden évben beválasztott a tekintélyes Forbes magazin a világ legbefolyásosabb embereinek a listájába.

Frank Lucas
pspsps-frank-lucas.jpg
A vietnámi háború elesett amerikai katonáinak koporsójában csempészte haza annak idején a heroint az Egyesült Államokba Frank Lucas. A hippimozgalom nem lett volna ugyanaz az “áldásos” tevékenysége nélkül, hiszen a még szinte szűz amerikai drogpiacon az ő kegyeletsértő módon becsempészett tonnányi hernyói teremtették meg az igényt a kemény drogok iránt.
1976-ban 70 év börtönbüntetésre ítélték, ám öt évvel később egy ügyészi egyezségnek köszönhetően szabadult és azóta felszívódott a tanúvédelmi programban. Az életéről készült filmben, az Amerikai Gengszterben, Denzel Washington személyesítette meg.

Manuel Noriega
manuel-noriega.jpg
Az egykori panamai diktátor nem mezei drogbáró, hanem a CIA drogbárója volt. 1983 és 89 között Panama teljhatalmú uraként az amerikai kémszervezetnek csempészet drogot és mosott tisztára pénzt, illetve segített fegyvert csempészni Nicaraguába. Mikor az USA 89-ben lerohanta Panamát, együttműködését azzal hálálták meg, hogy bírósági tárgyalást tűztek ki a számára Miamiban, ahol 30 év börtönre ítélték. 2011-ben átadták Panamának, hogy a büntetéséből hátralévő éveket ott csücsülje le.

Jonathan Almanza-Orejuela ésJose Santacruz-Londono
gilberto_rodriguez-orejuela.jpg
A fenti duó nem saját nevén, hanem az általuk alapított Cali kartellen keresztül lett ismert a drog világában. A 70-es években indult vállalkozásuk sokáig- a hírhedten erőszakos és brutális Medellin kartell árnyékában – meglapulva nem is került az érdeklődés középpontjába, mert tevékenységüket már akkor feddhetetlen üzletek mögé rejtették. A nyilvánosság előtt megbízható üzletemberként szereplő drogbárók a háttérben benne voltak minden zsarolásban, emberrablásban és kokaint érintő ügyben Peruban, Bolíviában és Kolumbiában.

Osiel Cardenas Guillen
osiel-cardenas-guillen.jpg
Osiel Cardenas Guillen a Gulf kartell vezetője onnan kapta nem túl hízelgő becenevét, a “Barát gyilkos”-t, hogy meggyilkolta korábbi főnökét és mentorát, hogy átvegye a vezető szerepét Mexikó egyik legkeményebb droghálózatának az élén. 2003-as letartóztatásáig kemény harcokat vívott a rivális drogkartellek élén, 30-fős személyes testőrségét előrelátó módon a világ elit kommandósai közül toborozta.

Ismael Zambada Garcia
A Sinaloa kartell élén álló egyik vezetőként, a rejtélyes Ismael Zambada Garcia felelős azért, hogy az USA nagyvárosai térdig járnak a kemény drogokban, amiket vonattal, hajóval, repülővel és még tengeralattjáróval is nagy mennyiségben csempész be az országba.

Pablo Escobar
pablo-escobar.jpg
Pablo Emilio Escobar Gaviria, a legbrutálisabb banda, a Medellin kartell egykori vezére közvetve és közvetlenül legalább ötezer gyilkosságért felel egy személyben. Hatalma csúcspontján a világ hetedik leggazdagabb embere volt, s az ő bűnszervezete uralta az USA drogpiacának több, mint 80 százalékát.

Curtis “Cocky” Warren
curtis-cocky-warren.jpg
Curtis “Cocky” Warren minden idők legismertebb angol drogbárója volt, aki 200 millió angol fontos vagyonával egyszer még a Sunday Times gazdag embereket bemutató listáján is szerepelt. A liverpooli fickó jelenleg 13 évnyi börtönbüntetését tölti, mert megbukott egy egymillió font értékű marihuána szállítmány New Jersey-be való becsempészésekor.

Amado Carrillo Fuentes
captura-de-pantalla-2014-01-14-a-las-11-29-26.jpeg
A mexikói Amado Carrillo Fuentes a világ egyik leggazdagabb embere volt 25 milliárd dollárra saccolt magánvagyonával, ami egybecseng azzal az adattal, hogy a mai napig négyszer több kokaint csempészett be az Egyesült Államokba, mint mindenki más együttvéve. Ezt a nem mindennapi mennyiségű drogot 727 repülőgépből álló légi flottájával szállította Kolumbiából Mexikóba és az USA-ba. 1997-ben, hatalma csúcsán szerette volna megváltoztatni a kinézetét és egy balul sikerült plasztikai műtét során vesztette életét.

“Freeway” Rick Ross
freeway-rick-ross.jpg
Sokan őt tartják felelősnek azért, mert a crack kokain járványszerűen söpört végig az Egyesült Államokon. Karrierje csúcspontján napi 3 millió dollárnyi cracket adott el, mígnem 1996-ban két súlyos bakit el nem követett: 100 kiló kokaint próbált vásárolni egy szövetségi ügynöktől, amit egy beépített rendőrnek próbált értékesíteni, vagyis a hatóságok duplán is behúzták a csőbe. Életfogytiglani börtönbüntetést kapott, de jó magaviselete miatt 2009-ben szabadlábra helyezték.

(forrás: Mirror)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés