33 év után fejtették meg, mi van az ősi egyiptomi varázskönyvben

A varázslók és boszorkányok varázskönyvei mindig is érdekelték a hozzánk hasonló, kíváncsi földi halandókat, de az bizony gyakran előfordult, hogy ha valaki hozzájutott is egy-egy ilyen igékkel vagy átkokkal teli könyvhöz, nem tudta megfejteni annak tartalmát. Ez volt a helyzet azzal a kopt nyelven írt egyiptomi darabbal is, amit még 1981-ben találtak meg, egy drága papiruszkollekció részeként Ausztráliában.

Hirdetés

Az 1300 éves holmi egészen mostanáig rejtély volt a tudósok és kutatók számára, de nemrég sikerült dekódolniuk a kopt nyelven írt művet. Hiába, a jó munkához idő kell… A tudósok most már biztosak abban, hogy tényleg varázsigéket tartalmaz (hát, ezen nem lepődtünk meg), de azt továbbra sem tudják, hogy ki írta, és ki használta. A szakemberek azt valószínűsítik, hogy Felső-Egyiptomból, egy Nílus közelében fekvő, ősi városból, Hermopolisból származik.

spell-book-ancient-egypt-570.jpg

Számos kopt szöveget kolostorokban sokszorosítottak: szerzetesek adták tovább egymás közt a tudást, illetve őrizték azt az illetéktelenektől. De könnyen lehet, hogy ezt a könyvet inkább arra használták, hogy segítsenek vele az embereknek – az is ezt támasztja alá, hogy rituális utasítások, illetve 27 olyan varázsige olvasható benne, amelyeket betegségek gyógyítására, és szerelmi vagy üzleti sikerek meghozatalára használtak. De voltak benne igék olyanok gyógyítására is, akiket “megszállt a gonosz szellem”, vagy nem tudtak teherbe esni.

A varászkönyvet jelenleg egy ausztrál múzeumban őrzik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés