Mexikó leghalálosabb drogkartelljei

A BBC felmérései szerint 2006 és 2012 között 77 ezer halálos áldozatot szedett a mexikói drogkartellek magánháborúja, ami felér egy kisebb ország polgárháborújával.
A brutális drogbandák nem riadnak vissza az emberrablástól és a kíméletlen kínzástól sem ha célt akarnak érni az üzletben, egy halálos ítéletet pedig szemrebbenés nélkül kimondanak riválisukra, rendőrökre vagy akár egy rosszkor, rossz helyen sétáló szemtanúra is. A hét legkegyetlenebb mexikói kartellt mutatjuk most be nektek.

Hirdetés

7. A Tijuana kartell
2013_5_24_p6ftlbv4tco7z1ovvrekt5.jpg
A 90-es és a kétezres években az Arellano testvérek által irányított Tijuana kartell volt a legjelentősebb Mexikóban. Hatalmuk csúcsán beszivárogtak az ország igazságszolgáltatásába a rendőrségtől kezdve egészen a legmagasabb szintű törvényhozásáig és vidáman szállították és osztották el a több ezer tonnára rúgó kokain, heroin, marihuána és amfetamin szállítmányaikat. Mindeközben reputációjuk a véres kegyetlenkedések miatt egyre romlott. Ramon Arellano legdurvább húzása az volt, hogy parancsára 1998-ban kinyírtak 18 ellenlábast Baja városában. Persze nem a Duna melletti településre, hanem a kaliforniai városra kell jelen esetben gondolni. Az elmúlt években hatalmuk és befolyásuk jelentősen csökkent és mára inkább csak titokban működő szétszórt sejtekként operálnak, kerülve a nyílt konfrontálódást az erősebb riválisokkal.

6. Az “Új” Juarez kartell
sasht-osydiha-bos-na-meksikanski-narkokartel-na-dojivoten-zatvor-63996.jpg
A Mexikó és az Egyesült államok határának környékén, El Pasóban, Texasban és Juarezben működő banda komoly szerepet játszik az USA-ba való drogcsempészésben. A korábban Vicente Carillo Fuentes névre hallgató drogbanda, Amado Carillo Fuentes 1997-es haláláig heti kétszázmillió dollár értékű kábítószert szállított az Államokba. A főnök halála után a kartell hanyatlani kezdett és mostanában Új Juarez Kartell néven bontogatja ismét szárnyait és a CNN adatai szerint évente 2-3000 gyilkosságért tehetősek felelőssé. Fegyveres utcai bandájuk, a “La Linea” gengszterstílusú lövöldözésekben vadászik a rivális kábítószer terítőkre és elosztókra. Akit megtalálnak azt nem csak meggyilkolják, előtte meg is csonkítják, hogy minél véresebb üzenetet hagyjanak maguk után.

5. A Templomos Lovagok
pcpc.jpg
A drog kartellek folyamatos versengésben vannak azon a téren, hogy melyikük a legrettegettebb, így a 2010-ben alakult Templomos Lovagok rögtön egy brutális belépővel indítottak. A Mexikó Michoacán tagállamában működő szervezet egy fickót akasztott fel egy felüljáróra, rátűzve egy üzenettel, mely szerint az áldozat egy emberrabló volt és mostantól ők a környék minden erőszakos bűnözőjét levadásszák és rendet tartanak majd a körzetben. Emiatt a modern Robin Hood-os hozzáállás miatt a Templomos Lovagok szinte már celebnek számítanak a környéken, s jobban elnézik nekik az emberek, hogy az ártatlanokat terrorizáló bűnözők mellett saját riválisaikat is habozás nélkül legyilkolják. Ha valaha választani kéne, hogy melyik drog kartellhez csatlakozzon az ember, akkor hozzáállásuk miatt talán ez a középkori lovagrendtől nevet kölcsönző banda az, amelyik a legkevésbé visszataszító.

4. Jelisco Új Generáció Kartell, avagy a Los Mata Zetas
384857-mata-zetas-apparus-pour-premiere-e1414527031571.jpg
A Jelisco Új Generáció Kartell is csak 2009 óta működik, s nem kevésbé stílusos belépőt választott magának: egy teherautó platóján három vérbe fagyott tetem mellett hagyták alapító okiratukat, melyben Los Mata Zetasként mutatkoztak be. Krédójuk első pontjaként rögtön háborút hirdettek az összes Mexikó területén lévő kartell ellen, s a piac átvétele mellett másik célkitűzésük, hogy megtisztítják az utcákat az erőszakos bűnözőktől. Legdurvább razziájukat 2011-ben tartották, amikor a “Veracruz mészárlás” néven elhíresült esetben 35 holltestet hordtak oda egy áruház mögötti parkolóba, majd másnap egy 67 halottat hozó leszámolást vittek véghez. Nem véletlen, hogy a mexikói rendőrség külön speciális akciócsoportot hozott létre, amely csak az új generáció okozta problémát hivatott kezelni.

3. A Gulf kartell
polizei-nahm-neuen-kartellchef-in-mexiko-fest-41-52945453.jpg
Az 1930-ban, egy piti drogcsempész, Juan Nepomunceno Guerra által alapított Gulf kartell az első szervezett bűnözésre összeállt csoport a mexikói bűnözés történetében. A DEA jelentése szerint ők felelnek a Kolumbiából, Guatemalából, Panamából és Mexikóból az Egyesült Államokba csempészett drogok logisztikai feladataiért, de emellett pénzmosásban, zsarolásban, emberkínzásban és fegyvercsempészetben is lenne SZJ-számuk, már amennyiben mindez legális üzleti tevékenység lenne.
A Los Mata Zetas bandával összeálltak annak megalakulása után, de később tisztázatlan okok miatt megromlott ez a viszony és a két szervezet külön utakon folytatta tovább. Ez nem csak abban mutatkozott meg, hogy a Gulf kartell jelentősen vesztett befolyásából, hanem abban is, hogy prominens vezetőik inkább az Új Generációval tartottak a régi motorosok helyett.

2. Los Zetas
guate_142.jpg
Az USA kormánya szerint a Los Zetas a “technológiailag legjobban felszerelt, legprofibb és legveszélyesebb kartell mind közül”. 1999-ben a mexikói hadsereg különleges egységeiből kilépett tisztek alapították Los Zetas néven és kezdetben a Gulf kartellel kezdtek együtt dolgozni. A nevüket amúgy mexikói hadsereg egyik rádiós hívójeléről vették, hiszen a Los Zetas kifejezés a taktikai rádióbeszélgetésekben a különleges erők tisztjeire vonatkozott.
A Los Zetas 2010-ben szakított a Gulf kartellel és önálló tevékenységbe kezdett. Állításuk szerint az ő nevükhöz fűződik a legtöbb narkóval kapcsolatos gyilkosság, lefejezés és emberrablás. Csak ízelítőül a tevékenységükről: 2008-ban ők követték el a San Fernandóban történt leszámolást, melyben 193 ellenlábas és civil vesztette életét és sokkal inkább hasonlított egy katonai kommandó akciójára, mint egy begőzölt gengszterbanda eszetlen lövöldözésére. Olyan csekélységek mindennaposak a banda napi operatív tevékenységében, mint hogy egy rivális vezető kiiktatása érdekében bevágnak egy kézigránátot egy zsúfolt étterembe. Legutóbbi ilyen fellépésük nyolc halottat és több, mint száz sebesültet eredményezett.

1. A Sinaloa kartell
sinaloa_cartel_plaza_bosses_2013-600x350.png
Az Egyesült Államok hírszerzése szerint a világ legerősebb drogkartellje jelen pillanatban a Sinaloa, amelyet több más név mellett Véres Testvériség, Csendes-óceáni kartell és Guzman-Loera szervezet néven is emlegetnek. Annak ellenére, hogy 2012-ben a szervezet 14 rendőr és bíró levágott fejét postázta a különböző hivatalokba, a kartell vezetője, El Chapo abban a hírben áll, hogy előnyben részesíti a vesztegetést és a zsarolást a gyilkossággal szemben.
A korábban csak a klasszikus arany-(drog)háromszögben tevékenykedő Sinaloa jelenleg Mexikó 17 tagállamában egyeduralkodó a drogpiacon. Nemrégiben azonban terjeszkedni kezdtek és megjelentek Vincente Carillo Fuentes területén, Juarezben is. A nézeteltérés 5000 halálos áldozattal járt és a mexikói hadsereget is kivezényelték a körzetbe.
Ha érdekel, hogy a hatóságok mire bukkannak, ha nagy ritkán mégis fülön csípnek egy drogbárót, akkor ide kattintva tovább olvashattok a témában.

(forrás: The Richest)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés