10 dolog, ami az idei technikai fejlődés áldozata lett

A technika fejlődésével párhuzamosan sajnos az elavulttá vált dolgok is szép lassan eltűnnek, helyüket pedig átveszik a hasznosabb, modernebb, többet tudó kütyük. Ez idén sem volt másképp, úgyhogy egyperces néma csönddel áldozzunk emléket a következő 10 technikai terméknek:

Hirdetés

A klasszikus iPod

Bizony, nem lesz több klasszikus, kerek gombos iPod. Az Apple mostantól inkább az Apple Watch és iPhone termékekre fog koncentrálni, meg az érintőképernyős cuccokra. Az iPod Touch igazából már 2007-es megjelenésével kinyírta elődjét, de mivel mostanában úgy is mindenki a telefonján hallgat zenét és nem igazán használnak már erre külön kütyüt, az iPod Classic forgalmazása már nem is fog továbbfutni.

Facebook Poke és Facebook Camera

Hogy mi? Te sem hallottál ezekről a kiegészítő applikációkról? Nem véletlen, a Facebook Poke a Snapchat-et, a Facebook Camera pedig az Instagram-ot próbálta nyúlni, sikertelenül. 2014-től már ezeket sem lehet letölteni.

MSN Messenger

Vajon hányszor halhattuk azt a mondatot barátainktól, hogy “majd gyere fel este MSN-re”? Nos, az első igazán népszerű és gyorsan elterjedt chatelő programnak is vége, ugyanis nemsokkal, miután a Microsoft megvásárolta, beolvasztotta a már szintén hozzájuk tartozó Skype-ba.

Orkut

Amennyiben 4-5 éve nem Brazíliában éltünk, nemigazán ismerhettük az Orkut-ot. A Google első próbálkozása volt a közösségi oldalak terén, mely 2010-ben élte fénykorát, akkor is csak a dél-amerikai országban, ahol akkoriban népszerűbb volt, mint a Facebook. A kocka ott is fordult 2011-ben, a Google+ funkcióval pedig teljesen értelmét vesztette az oldal.

Xbox Entertainment Studios

A cég feladata egyszerű volt: egyéni tartalmat szolgáltatni az Xbox tulajoknak a Live rendszeren keresztül. Készítettek dokumentumfilmet (Atari: Game Over), közvetítettek szépségversenyt (Miss Teen USA 2014) és a Halo videojáték-sorozat alapján TV-sorozatot is (Halo Nightfall, Halo: The Television Series). A mindössze két évig működő céget idén októberben teljesen bezárták, ezzel mintegy 18000 dolgozót az utcára téve.

Windows XP

A Windows 98 után az egyik legnépszerűbb operációs rendszernek is lőttek. A Windows 8.1 megjelenése után az XP terméktámogatottsága nem fog tovább élni, ami azért nagy baj, mert rengeteg biztonsági rendszer és adatbázis a mai napig Win XP rendszeren fut.

Justin.tv

Sajnos a Justin.tv-nek is lőttek, melyet szintén egybeolvasztottak a már Amazon által felvásárolt TwitchTV-vel. Ezen az oldalon adásokat lehetett közvetíteni az interneten (gyakorlatilag bárki bármit), ám legtöbbször futballközvetítésekbe és videojátékokkal kapcsolatos adásokra, podcastekbe lehetett botlani.

Nokia X-széria

A változatosság kedvéért őket is a Microsoft vásárolta meg. A finn telekommunikációs vállalat X szériája Android rendszeren futott, mostantól pedig Windows-t fognak használni.

Flappy Bird

A primitív, frusztráló, de egyben addiktív kis játékot a vietnami Nguyễn Hà Đông fejlesztette még 2013-ban, de 2014 környékén lett igazán népszerű. Olyannyira népszerű, hogy a fejlesztő napi 50000 dollárt keresett vele, az ingyenes program pedig minden toplistát uralt az iOS App Store-on. Vesztét is ez okozta: a túlzott népszerűség, mely nem szerepelt a fejlesztő céljai közt, így február óta a hivatalos Flappy Bird már nem létezik. Ugyanakkor a több ezer hasonló játék-klón közül bármikor szemezgethet az, akinek bírják az idegei.

iwiw

A magyar közösségi oldal 2002 és 2014 között működött, 2005 és 2010 között pedig a leglátogatottabb magyar weboldal volt. Vesztét valószínűleg szintén a Facebook hihetetlen népszerűsége okozhatta, pedig még tavaly is nyereségesek voltak. 2014. június 30-át követően minden adatot megsemmisítettek a fejlesztők, ám egy rövid ideig mindenki lementhette emlékbe egy digitális időkapszulában a teljes profilját, képekkel, ismerősökkel, adatlapokkal, mindennel együtt. Ti használtátok esetleg ezt az utolsó funkciót?

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés