A legfájdalmasabb orvosi kezelések a középkorból

A középkor nemcsak lovagi tornákról, dalnokokról, hatalmas vacsorákról és szűzleányok szöktetéséről szólt, hanem bizony kínzásokról, illetve fájdalmas beavatkozásokról is. Szerintünk akkoriban nyugodtan felcserélhették volna az orvosi vizsgálót és a kínzókamrát, sokaknak fel sem tűnt volna a különbség… nem hiszed? Akkor járj utána velünk: összeállításunkból kiderül, melyek voltak a legfájdalmasabb, legborzasztóbb középkori orvosi kezelések. Vagy inkább kínzások.

Hirdetés

Szürkehályog eltávolítása
Késsel vagy tűvel végezték, gyakran megsértve a szaruhártyát vagy a szemgolyót is. Ezt később az iszlám orvoslásban a leszívásos módszer váltotta fel, de az sem lehetett valami kellemes.

kozepkor1.jpg

Gyógyitalok
Számos gyógyhatásúnak szánt főzet többet ártott, mint használt. A borral kevert gyógynövényes trutyik fogyasztásánál a legenyhébb mellékhatás az lehetett, ha valaki egy éjszakát töltött a vécén, de rosszabb esetben bele is haltak ezekbe.

kozepkor3.jpg

Trepanáció
A koponyalékelést elmebetegség, rohamok vagy akár koponyatörés esetén is alkalmazták, de a túlélési esélyekbe bele sem merünk gondolni…

kozepkor4.jpg

Katéterezés
Bizony, akkoriban is létezett az ilyesmi: hólyagelzáródás esetén fém csövet vezettek fel a húgycsövön keresztül. Nem, ebbe sem akarunk belegondolni.

kozepkor6.jpg

Beöntés
A fém cső úgy tűnik, a középkori orvosok egyik legkedveltebb eszköze volt, ugyanis ezt helyezték fel pácienseiknek análisan, ha beöntést végeztek. Pont olyan borzalmas lehetett, mint amilyennek hangzik. XIV. Lajos viszont mégis bírhatta az eljárást, ugyanis állítólag több mint 2000 alkalommal élt ezzel a kúrával.

kozepkor7.jpg

Véreztetés
Ennek a kezelésnek is számos jó hatást tulajdonítottak: a páciens karjának belső részén ejtettek egy kis vágást, amelyen nemét, korát és testalkatát figyelembe véve meghatározták, mennyi vérnek kell távoznia. Általában borbélyok végezték, nőknél például gyakran alkalmazták a menstruáció után, hogy megtisztítsák őket a rosszkedvtől. Hát, a nőtársadalom nevében is örülünk, hogy ma ez már nem szokás…

kozepkor8.jpg

Forrás: Viralnova.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés