7 anyag, amit már évszázadokkal ezelőtt is drogként használtak őseink

A droghasználat nem ismeretlen az emberiség számára, hiszen több száz (sőt, néha ezer) éve is különböző szertartások alkalmával a törzsi sámánok előszeretettel nyúltak olyan növényekhez vagy főzetekhez, amik segítették őket a nem e világi, hallucinogén állapot eléréséhez. De mégis, miket toltak az őseink és mennyiben különböztek ezek a mai drogoktól? Álljon itt egy hetes lista összehasonlításképp:

Hirdetés

7: Pszilocibin-gombák

A “mágikus”, hallucinogén gombákat már az aztékok is ismerték, ám ők egy más világból érkezett valaminek hitték. Ennek megfelelően külön szertartásokon keresztül használták, az általuk csak “isteni gombáknak” hívott növényt.

6: DMT

Az anadenanthera növényekből kinyert port szintén latin-Amerikában használták előszeretettel. Kisebb törzsek pl. a mai Venezuela területén előszeretettel szívták fel az orrukba különböző rítusok alkalmával. A yopónak vagy lélekmolekulának hívott drog mai, szintetikus megfelelője a DMT.

5: Ayahuasca

Dél-Amerikában, pl. Peruban a mai napig gyógyítófőzetnek hiszik a bennszülöttektől származó ayahuascát, amit vallási és sámánisztikus szertartások alkalmával készítenek és fogyasztanak.

4: Meszkalin (és egyéb kaktuszfélékből származó hallucinogén anyagok)

A meszkalin az egyik legrégebben ismert hallucinogén anyag, amit kaktuszból nyernek ki. Ha kaktusz, akkor Mexikó és nem is lepődünk meg azon, hogy az ottani őslakosok előszeretettel használták. A chichimeca törzs tagjai pedig olyan szintre jutottak, hogy gyakorlatilag a napi étkezésük egyik elengedhetetlen eleme volt: azt hitték, ettől erőt kapnak, bátrak lesznek a harcban, ugyanakkor nem lesznek sem éhesek, sem szomjasak.

3: Kokacserje

A Dél-Amerikában őshonos kokacserjéből az 1800-as években készítettek először kokaint, ám addig is használták a bolíviai, kolumbiai és egyéb őslakosok. Már I.E. 5000-ben is ezeket a növényeket rágcsálták, hogy beálljanak.

2: Káva

Ezúttal a Csendes-óceáni szigetvilágra utazunk, ahol a káva (vagy kava illetve kava-kava) cserjéből készült mágikus italt több mint 3000 éve használják mágikus szertartásoknál, de szerintük otthoni orvoslásra is alkalmas. Érdekesség, hogy Angliában illegális, az Egyesült Államokban viszont nem, ráadásul II. János Pál pápa is kipróbálta egy utazása során, amikor a helyiekkel találkozott és megkínálták belőle.

1: Kender

A kannabiszt szintén nem a modern korban fedezték fel, hiszen már I.E. 430-ban is használták az iráni szkíta törzsek! Ráadásul nem csak fontos rituálék során, hanem általános élvezeti termék volt mint pl. ma az alkohol. Legelőször az Oszmán birodalom szultánjai tiltották be, mely azóta is tart a Közel-Keleten.

(forrás: sickchirpse)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés