Mercedes-Benz F 015, azaz a jövő önjáró luxusautója

A Mercedes-Benz a legutóbbi Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n (CES) mutatta be legújabb önjáró autóját. Az F 015 Luxury in Motion koncepcióautó mozgatásáért üzemanyagcellás, konnektorból is tölthető hibrid hajtáslánc felel. Legnagyobb különlegessége az üzemanyagkérdés megoldása mellet az, hogy bár került bele egy kormánykerékhez hasonló tányérszerű eszköz, vagyis lehet sofőrként vezetni, ám emellett teljesen önálló mozgásra is képes.

Hirdetés

Az utóbbi forradalmi ötletre azért volt szükség, mert a Mercedes-Benz szerint a 2030-as évek környékére a nagyvárosok olyan zsúfoltak lesznek, hogy az állandó közlekedési dugókban a személyes tér és a szabadon felhasználható idő lesz a legértékesebb, így aztán az F 015 modellben egy luxusszínvonalú, tágas és belső mozgásoknak is helyet adó mininappali kapott helyet. Egymással szembe forgatható ülések, internetkapcsolat, érintőpaneles ajtók: csak, hogy pár szót említsünk a felszereltségről.

Anyagát tekintve legfőképpen karbonszálból, alumíniumból és nagy szilárdságú acélból áll, így a karosszériája nagyon ellenálló. Összes lámpája LED technikájú, a hűtőmaszk kézi irányítás esetén fehér, önvezető üzemmódban kékkel világított. Természetesen támogatni fogja a járművek közötti kommunikációt is, így például az autó képes rövid üzeneteket is kivetíteni az útra.

Ugyan a közlekedési dugókban való várakozással és araszolással érvel legfőképpen a cég, nem elhanyagolható a teljesítmény sem: egy töltéssel 1100 kilométert tud megtenni, 136 lóerős, nyugalmi helyzetből csekély 6.7 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, végsebessége pedig 200 km/óra – emellett pedig a hidrogénfogyasztása nagyon is elhanyagolható.

Az egész koncepció szép és jó, valóban forradalmi és lehengerlő, de nekünk azért kicsit nehéz elfogadnunk, hogy meg kell válnunk a kormányzás és a váltás szépségétől és élményétől. Ti hogy álltok a kérdéssel?

(forrás: theverge)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés