Csalás miatt kizárták a Dubai Openről a sakkozót

Kizárták a jelenlegi grúz bajnokot, Gaioz Nigalidzét a Dubai Openről, miután csalni próbált. A sakknagymester az örmény ellenfelével, Tigran L Petrosiannal vívott játszma közben a szükségesnél kicsit gyakrabban látogatta a WC-t. Az egyik fülkében állítólag elrejtette a telefonját, és azon ellenőrizte a taktikáját.
A csalásért nem csekély büntetést szabott ki a Nemzetközi Sakkszövetség: mindamellett, hogy megfosztották nagymesteri címétől, legalább 3 évig nem vehet részt pénzdíjas versenyen, de akár 15 évre is emelhetik ismételt szabálysértés esetén.
A Dubai Sakk és Kulturális Club továbbá bejelentette, hogy a sakkozót vasárnap reggel kiutasították az országból. Nyilatkozatukat a Facebookon tették közzé, és képet is mellékeltek, amelyen a férfi, valamint telefonjának képe látható.
Petrosian elmondta, hogy ellenfele eleinte tagadta, hogy övé a készülék, de amikor megnyitották rajta a közösségi oldalt, az Nigalidze neve alatt futott. Mint elmesélte, az tűnt fel neki, hogy ellenfele milyen gyakran megy ki a WC-re, ráadásul mindig ugyanabba, ezért jelezte gyanúját az illetékeseknek, hogy figyeljék. Végül miután kijött Nigalidze, belépett, egy ellenőr, és megtalálta a készüléket a WC mögött, papírral letakarva.
Nem ez volt az első eset, hogy egy tornán csaláson kaptak egy versenyzőt. 2013-ban Borislav Ivanov bolgár sakkozó nyúlt tisztességtelen eszközökhöz, amiért fel is függesztették, 2008-ban pedig, szintén a Dubai Openen, egy iráni játékos bukott le, aki SMS-ben kapott segítséget a mérkőzés alatt.
sakk2.jpg
sakk.jpg

Hirdetés

Forrás: sky.com és cnn.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés