Szállodai kulisszatitkok, avagy mi történik, ha a szállodában meghal valaki?

Hotelben járva felvetődhet az emberben néhány kérdés a szálló működésével kapcsolatban, például hogy mi történik, ha szándékosan vagy véletlen nem valljuk be a minibáros fogyasztásunkat, vagy mi lesz a fel nem használt piperével a fürdőszobában, esetleg mi történik, ha épp az ott-tartózkodás közben hal meg egy vendég? Ilyen és ehhez hasonló, sokakat foglalkoztató kérdéseket gyűjtött össze és publikált a MailOnline Travelen a szerző, Jacob Tomsky, aki mindezekről New Orleans és New York legnevesebb szállodáinak dolgozóit faggatta.

Hirdetés

Melyek a leggyakoribb tárgyak, amelyeket az emberek elvisznek a szállodából?

Kétségtelenül a piperecikkek és a törülközők a legkelendőbbek. De néhányan túl messzire mennek, és visznek mindent, ami mozdítható: paplanhuzatot, kis fémkukát, univerzális távirányítót stb.
hotel.jpg
És mi történik, ha valaki elteszi a köntöst?

Nem sok minden, hiszen, ha becsekkol, felmegy a szobába, elteszi a köpenyt, aztán lemegy szólni, hogy nem kapott, nem valószínű, hogy utána távozáskor ellenőrizni fogják a csomagját.
Persze a kisebb piperecikkeket is elteheti és kérhet helyettük újat a vendég, mondván, kevés volt, de erre az esetre azért felkészültek, és mindig van a raktáron elegendő mennyiség, akárcsak papucsból, borotvából vagy borotvahabból.
hotel7.jpg
Sokakat foglalkoztat a minibár kérdése is.

Ezekkel kapcsolatban Tomsky a MailOnline Travelen elmondja, hogy ez a leginkább esendő rendszer a szállodákban. Nagyon nehéz tételesen ellenőrizni, nyilvántartani, frissíteni a készletet, könnyen belecsúszhat emberi hiba is a készletezésbe, és akkor ez egészet elölről kell kezdeni. De ezeket ömlesztve veszik, nem ezek a fajsúlyos tételek egy szálloda működésével kapcsolatban. Sokkal fontosabb a vendégéjszakák száma, mint hogy fogyasztott-e cukorkát. Mint azt Mike Holovacs, egy vezető szálloda front office supevisora elmondta, ha egy elemet nem értékesítenek, mint bármely más kiskereskedelmi környezetben, lehúzzák a tételt, amikor az eléri a lejárati dátumot.
hotel3.jpg
Mennyi ideig tart egy szoba kitakarítása és mi az, amit nem minden alkalommal tisztítanak meg?

A hossza a helyiségtől függ, de összességében mindennel egy nap alatt végeznie kell a személyzetnek. Van, hogy ez csak néhány lakosztályt érint, vagy a legtöbb szobát. Az átlagos idő egy szoba esetében talán fél-egy óra. A nagy attól is függ, hogy hagyta ott a szobát a vendég. Évente egyszer van nagytakarítás és karbantartás, ilyenkor a távirányítókat, apróbb dolgokat is alaposan fertőtlenítik, szőnyeget tisztíttatnak stb.
hotel4.jpg
hotel2.jpg
Mennyit költenek általában a szállodák egy évben piperecikkekre?

Ez széles skálán mozog és függ a tulajdonostól, valamint a kihasználtságtól is. A rendelést többnyire a takarítók főnöke végzi és figyelembe veszi a jelenlegi készletet, illetve az átlagos havi felhasználást az elmúlt években. Így figyelembe veszik az aktuális évszakot is, hiszen télen például több piperecikket használunk, hosszabban zuhanyozunk és több WC-papír is fogy. „Ez egy meglehetősen érdekes rendelési folyamat, nagy mennyiségű összegyűjtött adatok alapján.”
hotel6.jpg
És akkor jöjjön egy kicsit morbidabb téma: Mi történik, ha valaki épp a szállodában hal meg?

Nos, ez gyakoribb, mint gondolnánk, de ezt természetesen nem verik nagydobra a hotelek, és igyekeznek olyan diszkréten kezelni a helyzetet, amennyire csak lehetséges, így például ha lehet, kerülik a villódzó fények és a mentősök látványát, ezért a helyzet súlyosságától függően a személyzeti liftet használják. Ezután a szobát alaposan kitakarítják, megtisztítják, és utána természetesen ismét kiadják. Az egész sokkal gyorsabban történik, mint gondolnánk. És természetesen minden szigorúan titkos, tilos felfedni bárkinek is az adatokat, beleértve a szobaszámot és a halál okát is.
hotel8.jpg Gyakori kérdés, mi a helyzet az értékeink számára fenntartott széfekkel?

Hozzáférhet a személyzet? Nos, az valóban biztonságos, nem férhet hozzá még a személyzet sem. Tomsky is ezt javasolja minden vendégnek.
hotel9.jpg
Végezetül egy gyakorlati kérdés: Vajon mi lesz a fel nem használt piperecuccokkal és a megkezdett WC-papírral?

Nos, ez függ a szálloda hozzáállásától és környezettudatosságától is, de a leggyakrabban takarításhoz használják el. A papírt pedig sokszor a tartón hagyják, de persze odakészítenek egy bontatlan tekercset is.
hotel10.jpg
Forrás: dailymail.co.uk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés