A mai slágerek szövegei a 8 éves gyerekek szintjén mozognak

Az általános iskola harmadik osztályának olvasási szintje. Nagyjából erre a színvonalra tudta belőni Andrew Powell-Morse egy tanulmányban a különböző listavezető slágerek szövegeit: olyan előadók sorait vizsgálta, mint a Foo Fighters, Justin Timberlake, Katy Perry, a Linkin Park, Lady Gaga, Beyoncé, Macklemore, stb. de mivel visszamenőleg 10 évet is átnézett, így pl. a Red Hot Chilli Peppers, a Seether és a Three Days Grace dalai is nagyító alá kerültek (összesen 225 sláger mondatokká alakított szövegét küldte be a Readability Score-t néző programba, ami hivatásos mérőskálákat használ). Nézett műfajokat, éveket, és összefoglalta azt, hogy a szövegek intelligenciája (melyet általános iskolák osztályaihoz párosított) hogyan változik. A címben a közelmúlt értéke látható: 2014-ben az általános iskola második és harmadik osztálya közti színvonalat érték el átlagosan a slágerlisták élén tanyázó dalok, ami enyhe romlás a 2005-ös értékhez képest, ami majdnem a negyedikesek olvasási szintjét hozta.

Hirdetés

További statisztikák:

A stílusok nagy slágereinek összehasonlításából a country került ki győztesen, majd a pop és a rock jött holtversenyben, és a rap átlagértékei lettek a legrosszabbak. Kíváncsi lennél, hogy egy-egy zenei stíluson belül milyen eredmények születtek?

Meglepő módon Nicki Minaj egyáltalán nem teljesített rosszul. A legmagasabb pontszámot az r&b/hip hop kategóriában egyébként Rihannától a Diamonds érte el, a lista alján pedig a Single Ladies (Beyoncé), a Buy U A Drank (T-Pain) és egyéb nyalánkságok tanyáztak.

A gyűlölt Nickelback vitte a prímet! Egyébként dalok szintjén a RHCP-től a Dani California érte el a legmagasabb szintet, a legalacsonyabb pedig a Three Days Grace dala, a The Good Life lett!

Kesha szövegei tényleg nagyon buták, a Marron 5-on viszont nagyot húzott a She Will Be Loved, ami megnyerte az elmúlt 10 év popzenéjét. A legalacsonyabb értéket is ők érték el mondjuk: a Moves Like Jagger még Pink So Whatját, vagy a Tik Tok-ot se tudta leelőzni.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés