Bizarr dolgokat kért: ez történt az angol filozófus testével halála után +16

A legtöbben nem akarunk arra gondolni, hogy mi történik majd a testünkkel halálunk után, ám egy angol férfi, Jeremy Bentham megtette, sőt, rendelkezett is ezekről a dolgokról. A filozófusként, jogászként és szociális reformgondolatairól is ismert Bentham 1832-ben megbetegedett, és meg is halt. Nem sokkal ezután rájöttek, hogy hátrahagyott néhány feljegyzést, amiben részletesen rendelkezett, milyen óhajai vannak földi maradványaival kapcsolatban.

Hirdetés

Az első kérése az volt, hogy testét ajánlják fel tudományos célokra, és boncolják fel nyilvánosan. Halála után három nappal a University College London hallgatói tanúi lehettek holtteste felboncolásának.

fil2.jpg

A férfi részletes utasításokat hagyott hátra azzal kapcsolatban is, hogyan őrizzék meg csontvázát és a fejét, és azt kérte, ezeket később az egyetemen egy vitrinben tegyék közszemlére. A vitrint később Auto-Iconnak nevezték el.

fil4.jpg

Követőjére, Thomas Southwood Smith-re hagyta a tartósítást, aki egy speciális Maori technikával kísérletezve tartósította a fejet. De mivel elég morbid lett a végeredmény, végül egy viaszfejjel helyettesítették. A dolog így is, úgy is elég bizarr…

fil3.jpg

Jeremy Bentham nézetei jócskán megelőzték a korát: gazdasági szabadságot sürgetett, támogatta az állam és az egyház szétválasztását és a nők jogait, ugyanakkor ellenezte azt, hogy a melegekre bűnözőkként tekintettek.

fil1.jpg

Forrás: Viralnova.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés