Milyen az űr szaga? Lehet-e odafent fingással haladni? Űrhajósok válaszoltak!

A Reddit AMA-k az internet legjobb dolgai közt vannak: híres és/vagy különleges embereknek tehetnek fel az ilyen online kérdezz-felelek során kérdéseket teljesen hétköznapi emberek is, és ha elég ember jelzi, hogy igen, ennek a válasza őt is érdekli, akkor valószínűleg válaszol is az aktuális vendég. Többször is lehetett már pl. asztronautáktól kérdezni, és természetesen előkerültek olyan dolgok, amelyek mondjuk egy New York Times interjúban nem merülnének fel, pedig milliókat érdekelne a válasz.

Hirdetés

Lehet-e böfögni, valamint finggal előrehaladni a súlytalanságban?

Nem lehet böfögni, mert a levegő, folyadék és szilárd anyagok mind összekeverednek az emberben. Ugyanígy fejenállva sem lehet böfögni. Fingással pedig nem tudja előrehajtani magát az ember, pedig mindannyian kipróbálták.

Milyen az űrszex?

Elvileg lehetséges, más kérdés, hogy azt egyelőre még nem tudjuk, hogy tényleg kellemetlen lenne-e, mivel jelen tudásunk szerint még senki sem szexelt az űrben. Profik az űrhajósok, ők is tudják, hogy az ilyesmi pszichológiai következményekkel járna egy összezárt, feszült helyzetben.

Milyen az űr szaga?

Mivel dokkolásnál “űr kerül” a két űrhajó közé, a nyomás kiegyenlítése után az űr szagát lehet érezni, ami “fémes, ionizáció-szerű, különleges, ózonhoz, de puskaporhoz is hasnlít egy kicsit”.

Tényleg olyan király a zéró gravitáció?

Igen, tényleg, konkrétan a legjobb dolog a “varázslatos repkedés”, más kérdés, hogy az űrállomás kicsi, így amikor supermaneset játszanak, sokszor csúnya ütközés a vége.

Mi történik az izzadsággal?

Hozzáragad az emberhez, és összegyűlik rajta, főleg a karján és a fején, bár ha fut az ember, akkor a falra is jut, így takarítani kell utána. Idővel bejut a kondenzációs rendszerbe és ivóvizet csinál belőle az állomás egyébként.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés