Sorozatgyilkosok, akiket sosem kaptak el

Manapság annyi kamera és információforrás áll a rendőrség szolgálatára, hogy elképesztően nehéz lehet megúszni bármilyen bűncselekményt. De nem volt ez mindig így: szép számmal akadnak olyan sorozatgyilkosok, akiknek több bűntény után is sikerült megúszniuk a rendőri felelősségre vonást – jöjjenek most néhányan a legismertebbek közül.

Hirdetés

Az “italautomatás gyilkos” Japánban, Fukuyamában ölt meg 12 embert 1985. április 30 és november 17 közt. Módszerének lényege annyi volt, hogy az italautomaták mellé helyezett el gyomirtó-szerrel mérgezett üdítőket, amiket persze mindig volt, aki megivott. A halálesetek azután maradtak abba, hogy mindenhol táblákat helyeztek el, melyeknek feliratai arra kérték az embereket, hogy ne igyanak az automaták mellé kitett dobozokból. A sorozatgyilkost sosem kapták el.

vending.jpg

A mosolyjeles gyilkos(ok)ról nem bizonyosodott be, hogy egy ember állt-e a bűncselekmények mögött, vagy több, de az tény, hogy az Egyesült Államokban több mint negyven fiatal férfit fojtottak meg a kilencvenes években, illetve a kétezres évek elején. A fulladásos halál mellett az is közös volt az esetekben, hogy ezek közül legalább egy tucatnyinál mosolygós fejet rajzoltak a tetthely közelébe. A gyilkos vagy a gyilkosok máig szabadon jár(nak).

killing_smiley.jpg

A Long Island-i sorozatgyilkos 1996-ban kezdte lassan két évtizede tartó “pályafutását”: 10-14 olyan nőt gyilkolt meg, akiknek közük volt prostitúcióhoz vagy a szexiparhoz. New York legkeresettebb bűnözője manapság is szabadon jár-kel, de mivel olyan alapossággal dolgozik, és olyan helyekre temeti el áldozatait, hogy azokat sokszor évekkel, vagy egy évtizeddel később találják csak meg, a rendőrség még mindig nem akadt a nyomára.

longisland.jpg

A Freeway Phantom hat kiskorú lányt ölt meg az Egyesült Államokban 1971. április 15 és 1972. szeptember 5 közt. A férfi elrabolta, megerőszakolta, majd megölte áldozatait, akik közül mindegyik fekete kislány volt, korban 10-18 év közöttiek.

freewayphantom.jpg

A West Mesa-i csontgyűjtő 2003-2009 közt ölhetett meg legalább 11 nőt az Egyesült Államokban, Új-Mexikóban. Tettére úgy derült fény, hogy egy nő kutyasétáltatás közben emberi csontot talált, ő szólt a rendőrségnek, akik a további vizsgálatok során 11 nő és egy magzat maradványaira bukkantak a környéken.

killing_bonecollector.jpg

A firenzei szörnyeteg néven elhíresült sorozatgyilkos 16 emberrel végzett 1968. augusztus 21 és 1985. szeptember 8. Elsősorban fiatal párokat ölt, ugyanazzal a fegyverrel – a rendőrség kitartóan kereste, de nem találták meg.

florencemonster.jpg

Az Egyesült Államokban Originial Night Stalker néven elhíresült bűnöző a rendőrség szerint piti betörésekkel kezdhette a bűnözést, majd ráérzett a nemi erőszak és a gyilkolás ízére is. 1979. december 30 és 1986. május 4 közt 10-13 nőt ölt meg, és több mint ötvenet megerőszakolt.

nightstalker.jpg

A San Francisco-i melegeket szemelte ki célpontjául a Doodler néven emlegetett sorozatgyilkos, aki 14 embert ölt meg 1974-75-ben. Hárman túlélték a vele való találkozást, de mivel nem akartak tanúskodni (ezzel együtt járt volna, hogy felvállalják másságukat), gyakorlatilag lehetetlenné tették a rendőrség dolgát.

killing_doodler.jpg

Indiában 1985-1989 közt furcsa gyilkosság-sorozatra figyeltek fel: alvó emberek fejét zúzta szét valaki egyetlen hatalmas kővel. Az elkövető hajléktalanokat támadott meg, akik közül egy valaki élte túl a vele való találkozást, de legalább 13 embernek nem volt ilyen szerencséje. A túlélő nem tudta rendesen felidézni a rendőröknek, hogy nézett ki a tettes, de a gyilkosságok később abbamaradtak.

stoneman.jpg

A Zodiákus gyilkos története is elég ismert: 1968. decembere és 1969 októbere között számos áldozatot szedett az Egyesült Államokban – legalább 5, más becslések szerint 37 áldozata volt. A férfi rendszeresen küldözgetett leveleket, újságokat és egyéb üzeneteket a rendőrségnek, de mégsem tudtak a nyomára bukkanni.

zodiac.jpg

Forrás: whatculture.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés