Tények, amiket érdemes tudni az Oktoberfestről

Ha azt mondjuk, “Oktoberfest”, te biztosan azonnal rávágod: “sör”. De számos más tény és érdekesség is van ám a világ egyik leghíresebb sörfesztiváljával kapcsolatban, amiket érdemes tudnod. Sőt, ha Münchenbe készülsz az eseményre, pár sör után bárkinek összefoglalhatod az itt olvasottakat, hogy ők is tudják.

Hirdetés

Az Oktoberfest kifejezést a turisták használják. A helyiek “Weisn”-nek hívják a 16 napos ünnepséget, ami arról a területről kapta a nevét, ahol ez évről évre megrendezésre kerül.

okt1.jpg

Eredetileg nem is sörfesztivál volt, hanem házassági évforduló. Lajos bajor koronaherceg és felesége, Saxony-Hildburghausen Terézia esküvőjét ünnepelték 1810-ben, a házasságkötés után 5 nappal egy nyilvános ünnepségsorozattal. Ebből hagyomány lett, melynek 1938-ig lóverseny volt a fő eseménye.

okt2.jpg

Az Oktoberfesten a söröknek komoly követelményeknek kell eleget tenniük. Először is, Münchenben kell főzni azokat, másodszor pedig legalább 6 százalék alkoholtartalmúaknak kell lenniük. Meglepő, de csak hat sörfőzde italai tesznek ezeknek eleget.

okt3.jpg

Az ivászat csak azután kezdődhet, hogy München polgármestere (aki itt egyben ceremóniamesterként is dolgozik) csapra üti az első söröshordót, és így kiált fel: “O’ zapft is!”. Ez azt jelenti “megcsapolva”, szóval kezdődhet a sörözés.

okt4.jpg

A házassági évfordulós ünnepségnél azért kapott ekkora szerepet az italozás, mert Bajorországban rendkívül szennyezett volt a víz. Az emberek azért, hogy elkerüljék a kolerát és az egyéb járványokat, inkább nem is ittak csapvizet, hanem alkohollal enyhítették szomjukat.

okt5.jpg

Paris Hiltont 2006-ban kitiltották, mert bort próbált promótálni az eseményen, persze részegen.

okt6.jpg

14 éves kortól már részt lehet venni az eseményen, felnőtt kísérettel.

okt7.jpg

A talált tárgyak osztálya itt is elképesztő: 2013-ban 1056 útlevelet, 520 pénztárcát, 320 mobiltelefont, 300 táskát és 50 fényképezőgépet hagytak el tulajdonosaik, amiket a becsületes megtalálók bevittek a gyűjtőszobába. Persze furcsa dolgokból sem volt hiány: műfogsort, ceruza formájú sírkövet és egy Segway-t is találtak.

okt8.jpg

Évente kb 6.5 millió látogatót és 1.2 milliárd dollár bevételt hoz a rendezvény.

okt9.jpg

És ha már a számoknál tartunk, érdekesség, hogy a wc-k száma az ezret sem éri el, csak 980 klotyó van a helyszínen, ami miatt állandó a sorban állás. 2004-ben a rendőröknek kellett helyretenni a sorban állókat, hogy ne legyen káosz vagy veszekedés a budiknál.

okt10.jpg

A helyiek “sörhulláknak” – “Bierleichen” vagy “beer corpses” – nevezik azokat, akik kinyúlnak a túl sok sör után.

okt11.jpg

Háború, kolera vagy infláció miatt halasztották csak el eddig a több mint 200 éves fesztivált, mindössze 24 alkalommal.

okt12.jpg

1910-ben, a sörfeszt 100. évfordulójára rekord nagyságú sátrat állítottak fel, amibe 12000 ember is befért!

okt13.jpg

Maß – így hívják azt a pontosan egy literes korsót, amiből az Oktoberfesten lehet sörözni. Tetszik? Ne lopd el, mert ha rajtakapnak, a bírság nem kevés: 60 dollárt vagy 50 euró körüli összeget kell kiperkálnod.

okt14.jpg

Forrás: Dose.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés