A szvasztika jelentése különböző kultúrákban

Bizony, voltak idők, amikor a szvasztika még egészen mást jelentett, mint amit a náci rezsim kapcsán kötünk hozzá a modern időkben – régen, bizonyos kultúrákban nagyon is pozitív jelentéssel bírt ez a szimbólum. Érdemes hát megnézni, a világ mely részein mit jelentett az egyik legősibb jelkép, a szvasztika – ezt a Viralnova.com új összeállításából kiindulva most mi is össze tudjuk nektek foglalni.

Hirdetés

A korai európai kultúrákban a szvasztika egy spirituális szimbólum volt – sokan Thor híres kalapácsát sejtették a jelkép mögött.

svastica1.jpg

Görögországban a gammadion nevű szimbólum, ami eléggé hasonlít a szvasztikához, tulajdonképpen négy görög betűt kapcsol össze, közös középpontba.

svastica2.jpg

Korai keresztény közösségekben a Megváltó szimbóluma volt, Jézus Krisztus keresztjét jelképezte. A papok a ruháikra varrva viselték, és akkor nyert nagyobb jelentőséget, amikor elkezdődtek a keresztényüldözések.

svastica3.jpg

Finnországban évezredekig a jószerencse szimbólumaként volt jelen, kiegyenesített verzióját ruhákon és ékszerekként is viselték.

svastica4.jpg

Tibetben Fohat emblémája, ami a kozmikus elektromosság egyik formájának neve. Alapvetően a szvasztikát nagyon erőteljes életerőhöz köti számos hitrendszer.

svastica5.jpg

A hinduk a swasti – “hadd történjenek jó dolgok” kifejezésből származtatják a szvasztika szót, továbbá ez a szimbóluma Ganesha és Lakshmi hindu isteneknek is.

svastica6.jpg

A navajo indiánoknál is a jószerencse szimbóluma, illetve a négy szélirányt is jelképezi.

svastica7.jpg

A brit irodalomban Rudyard Kipling használta rendszeresen a könyvei borítóján, de miután a nácik is elkezdték ezt a jelképet magukévá tenni, a híres (és híresen náci-gyűlölő) író eltávolította a borítókról.

svastica8.jpg

A buddhistáknál a szvasztika a lélek lemondását jelképezi, ezen kívül Buddha szívének pecsétjét is, amit számos ábrázolásban lehet látni.

svastica10.jpg

Forrás: Viralnova.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés