Fel, le és oldalirányba is utazhatunk majd az új mágneses lifteken

Emlékszel az 1971-es Willy Wonka és a Csokoládégyár című moziban látható lebegő üvegliftre? Nos, mi azt hittük, ez csak a filmekben létezik, és még az ehhez hasonló megoldások sem lesznek láthatóak a valóságban, de tévedtünk: most olvastuk a DailyMailen, hogy a ThyssenKrupp vállalat Gijónban, Spanyolországban bemutatta egy olyan mágneses lift 1:3-as méretarányú modelljét, ami a filmben látható megoldáshoz hasonlít – kötelek helyett a mágnesvasúthoz hasonló elven működik.

Hirdetés

A Multi névre keresztelt liftrendszer további érdekessége, hogy nemcsak fel és lefelé, hanem oldalirányba is viszi az utasokat. És nem egy kabint kell elképzelni, hanem ezek rendszerét, valahogy így.

lift1.jpg

A cég tavaly beszélt először erről a dizájn tervről, de most mutattak be először működő, méretarányos modellt.

lift2.jpg

lift4.jpg

Willy Wonka liftje, alatta pedig a valóság.

lift3.jpg

lift6.jpg

Az első lift 1854-ben lépett működésbe, majd nagyobb változás 160 évig nem történt. A ThyssenKrupp szakemberei azt mondják, az ő újításuk tényleg forradalmi. A Multi különleges építészeti megoldásokat is lehetővé tesz majd – nézd meg ebben a kisfilmben!

Mivel a liftfülkék nem érintik majd a vezetékeket, ezáltal az utazás gyorsabb és kevésbé döcögős élményt jelent majd. Emellett kisebb lesz a súrlódás, ami energiamegmaradást eredményez. A gyártó cég illetékesei azt mondják, 300 méternél magasabb épületek számára lenne ideális a találmányuk, de kisebb házaknak is tudnak majd megoldást kínálni.

Szerintünk elég jól hangzik, és kíváncsiak vagyunk, vajon mikor épül fel az első olyan épület, ahol már ilyen liftek szállítják az embereket felfelé, lefelé és oldalirányba. A mágnesvasutakhoz hasonló elven működnek.

lift5.jpg

Két kérdésünk maradt csak: vajon mennyivel lesz bonyolultabb ezeknek az új típusú lifteknek a kezelése, mint amit már megszoktunk? Lesz vajon olyan tanfolyam, ahol megtanítják a leendő épületben lakóknak, vagy dolgozóknak, hogy ezeket a “csodákat” hogyan kell kezelni?

Forrás: DailyMail.co.uk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés