A finneknél kicsit horrorisztikusabb a karácsony, mint nálunk

Ha unod a “kellemes karácsonyi ünnepeket” jókívánságot, a sütiillatot, na meg a jóságos, jutalmazó Jézuskát, angyalokat meg a rengeteg ajándékot, és idén másra vágynál, akkor még nem késő: egy last minute utazással még eljuthatsz egy olyan vidékre, ahol a karácsonyt egy picit másképp ünneplik, mint mi. Ez a hely Finnország, a Télapó hazája, ahol azonban a karácsony nem a vén fehérszakállúról, de még csak nem is a jóságról és a rengeteg sütiről meg ajándékról szól. Sőt, a Jézuska sem egy kedves, aranyos valaki, hanem inkább ördögi szerzet.

Hirdetés

Az angol nyelvű oldalakon Christmas Bock-nak hívott teremtmény egy régi képeskönyv szerint nem annyira a jókedv hozója, inkább elviszi a karácsonyt. A rossz gyerekeket pedig rendesen elfenekeli, nincs kegyelem.

finnkaracsony1.png

Akik a legrosszabbul járnak, azokat megeszi…

finnkaracsony2.png

Ahogy a gyerekeket, úgy a rénszarvasokat is.

finnkaracsony3.png

Egy másik “kedves” finn hagyomány St. Knut napja. Ez minden évben január 15 környékére esik, amikor az emberek leszedik a karácsonyfadíszeket és a dekorációt. Ilyenkor a falusiak démoni kecskéknek öltöznek, így járják a környéket maradék élelmet és alkoholt kérve a házaknál. Állítólag ez a hagyomány napjainkban is él északi rokonainknál, bizonyos helyeken, de már kevésbé ijesztő, mint egykor.

finnkaracsony4.png

Hát nem Finnország lesz a legtutibb hely a Földön idén karácsonykor is?

Forrás: Viralnova.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés