Amit te sem tudtál a New York-i Times Square-ről

Ha New Yorkba utazol, szinte minden útikönyv az elsők közt említi, hogy a Times Square-re tényleg látogass el. És hát ez a mindig nyüzsgő pont a nagyvárosban sokkal érdekesebb, mint elsőre hinnéd – a most következő elfeledett és kevésbé ismert érdekes tények is ezt támasztják alá.

Hirdetés

Jelöletlen, névtelen művészeti installáció hallható a Broadway és a 7. sugárút között. A hangszobrász Max Neuhaus Time Square névre keresztelt műve 1977 óta szólal meg a föld alól, egy metróalagút felől, hanghullámokat árasztva a szerencsés kiválasztottak felé.

tsq1.jpg

A híres New York-i újévi gömböt, a The New Years Eve Ball-t egész évben a Times Square-en tárolják. Súlya 12 000 font, szóval érthető, hogy nem viszik messzire. LED-ekből és kristályokból készült, és teljesen számítógép-vezérelt.

tsq2.jpg

A One Times Square egy 25 emeletes épület, ami üresen áll, de mivel a külső részét hirdetések takarják, tulajdonképpen elég jó bevételi forrás. Ez is az oka annak, hogy értéke többszörösére nőtt: 1995-ben még 27.5 millió dollárért vásárolta meg a Lehman Brothers, manapság viszont majdnem 500 millió dollárt ér.

tsq3.jpg

Így nézett ki régen.

tsq3b.jpg

Az újévi konfettik tulajdonképpen kívánságok.

tsq4.jpg

Van egy régi szuvenírbolt arrafelé, ahol még fellelheted a Loew’s Theater nevű színház elfelejtett maradványait – nézd csak meg a falakat.

tsq5.jpg

A reklámtáblák számtalan építészeti műremeket takarnak el.

tsq6.jpg

Ezt talán hallottad már: a Times Square a New York Times című újságról kapta a nevét.

tsq7.jpg

Régen szexboltok árulták itt a portékájukat.

tsq8.jpg

A Times Square igazából nem is egy tér, nézd csak meg az alakját – egy régi, és egy mostani felvételt is mutatunk.

tsq10.jpg

Forrás: untappedcities.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés