Tudtad, hogy így is meg lehet határozni emberek szexuális irányultságát?

Rég elmúltak már azok az idők, amikor valakinek a szexuális irányultságát legfeljebb a homo-, bi-, transz- vagy heteroszexuális szavakkal lehetett csak definiálni. Manapság ugyanis egyre több kifejezés létezik (és terjed), amik pontosabb képet adnak arról, ki mit szeret, vagy mire gerjed. Olyan is van, aki épp semmire, ők az aszexuálisok, de olyan is, aki minden nemre ráizgul, ők a pansexual csoport tagjai. Tudunk még ilyeneket – de mivel sem szexuálpszichológusok, sem szexológusok nem vagyunk, “csak” a Huffingtonpost táblázata alapján tudunk nektek okosakat mondani.

Hirdetés

Bár sokan kételkednek abban, hogy tényleg mindent fel kell-e címkézni, és ez jó-e, de szerintünk érdemes és érdekes ezeket a fogalmakat megnézegetni, kicsit mögéjük nézni… például vicces, hogy külön szó van arra, aki az androgün emberek iránt érez vonzódást (Androgyoromantic), vagy mondjuk arra, aki csak erős érzelmi kötődés után érez szexuális vágyat (Demisexual).

sex_meaning.jpg

Nem is tudtuk, hogy az aszexuálisoknak is különböző alcsoportjai vannak, például a Gray asexual csoportba tartozók érezhetnek szexuális vágyat bizonyos körülmények között, de nem akarják ezt kielégíteni, míg a Libidoist asexual csoport tagjai aszexuálisak ugyan, de nemi vágyuk azért van (valószínűleg ezt egyedül elégítik ki).

A Lithromantic csapatba tartozó embereket talán mindannyian ismerünk: ők azok, akik éreznek romantikus vonzódást mások iránt (például egy-egy sztár iránt), de nem feltétlenül ragaszkodnak a kölcsönösséghez.

fangirling.gif

Ha azt hallod valahol, hogy “Menosexual”, akkor olyan emberekről van szó, akik menstruáló nőkre gerjednek, a Polyamorous-t pedig azokra használják, akik egyszerre több vasat tartanak a tűzben. A Sapiosexual típus az okos emberekre gerjed, a Skoliosexual a transzikra (is), a Pomosexual meg gyakorlatilag bárkire, csak ne kelljen hülye csoportokba sorolni senkit – neki és másoknak sem.

“Kedvencünk” a Quasiplatonic csoport: az ide tartozó emberek kapcsolata több mint barátság, de nem is romantikus kapcsolat. Friends without benefits, vagyis barátság extrák nélkül… Úgy látszik, ezt is lehet szeretni.

friends_with_benefits.jpg

A következő kifejezések bármelyikét bevethetitek kötetlen baráti társalgásban, mi biztosak vagyunk abban, hogy azonnal mindenki rátok figyel majd!

Forrás: Huffingtonpost.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés