500 ezer angol fontot kap jutalmul bizonyításáért ez a matematikus

Te is meg vagy győződve arról, hogy a tudománnyal nem lehet pénzt keresni? Akkor nem jól gondolod! Ezt bizonyítja egy brit matematikus, Andrew Wiles esete is, aki megoldotta a nagy Fermat-tételt, ezért idén Abel-díjban és ahhoz tartozó 500 ezer angol font pénzjutalomban is részesül. Érdekesség, hogy Wiles – miután sok éven keresztül dolgozott a bizonyításon – 1993-ban nyilvánosságra hozta eredményét, de a bizonyításról kiderült, nem volt helyes. Ekkor Wiles két évre bezárkózott a házába, és 1995-ben a hibátlan bizonyítást publikálta.

Hirdetés

A tételből mi nem sokat értünk, mert nem vagyunk matekzsenik, de azért leírjuk nektek a lényegét: Pierre de Fermat állítása szerint “lehetetlen egy egész szám másodiknál nagyobb hatványát két ugyanannyiadfokú hatvány összegére bontani, és emellett még azt is állította, hogy ezt be tudja bizonyítani, csak ‘kevés a margó semhogy befogadná’. Fermat sejtésének formálisabb megfogalmazása a következő: Az an + bn = cn diofantoszi egyenletnek nincs megoldása 2-nél nagyobb egész n esetén a nemnulla egész számok körében. Természetesen n = 2-re az egyenletnek megoldásai a pitagoraszi számhármasok”. Teljesen érthető, ugye? Csak vicceltünk, mi sem vágjuk…

mat.jpg

A tudomány világában óriási eredménynek tartják Andrew Wiles bizonyítását, különösen azért, mert míg mások csoportokban próbáltak eredményre jutni ezzel a tétellel kapcsolatban, Wiles végig egyedül dolgozott.

Csak nekünk jut róla eszünkbe a Kódjátszma című film, illetve az abban Benedict Cumberbatch által megformált kódfejtő zseni, Alan Turing?

benedict_cumberbatch.jpg

Lényeg a lényeg, srácok: tanuljatok, legyetek kitartóak, és ki tudja… a végén akár meg is gazdagodhattok!

Forrás: Theladbible.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés