Az Egyesült Államok legfontosabb maffiacsaládjai

A filmekben és sorozatokban legtöbbször talán New York-i és chicagói maffiacsaládokat láthatunk, de rajtuk kívül számos olyan bűnbanda működik vagy működött az Egyesült Államokban, akikről szinte alig lehet tudni valamit. Jöjjenek most ezek, a Viralnova.com összeállítása nyomán.

Hirdetés

A clevelandi Licavoli család
A Lonardo és Porrello testvérek a szicíliai Licatából költöztek Ohióba az 1900-as évek elején. Eleinte legális üzletekkel foglalkoztak, majd a szesztilalom idején beszálltak az illegális alkoholkészítés folyamatába. A hetvenes években Danny Greene ír gengszterrel való összetűzésük után a család dicsfénye halványodni látszott, manapság pedig az FBI inaktív csoportként tartja őket számon.

mafia1.png

A dallasi Pirano család
Carlo Pirano ugyanabban a szicíliai városkában nőtt fel, mint egy másik olasz származású maffiózó, Giuseppe Morello. Pirano 1921-ben alapított saját csapatot, amikor Dallasba költözött, főleg szerencsejátékokkal foglalkozott. Halála után egy Joseph Civello nevű ígéretes gengszterpalánta vette át a család irányítását.

mafia2.png

A denveri Smaldone család
1975-től 2006-ig az idős Smaldone testvérek irányították a banda működését, majd Clarence “Chauncey” Smaldone 2006-ban bekövetkezett halála után sokan úgy tudják, Eugene “Checkers” Smaldone unokája lett a vezető – ő lehet a Smaldonék egyetlen ma is élő leszármazottja.

mafia3.png

“A detroiti társaság”
A detroiti maffiakapcsolatok elég szövevényesek, jobban mondva viszályokkal és bandaháborúkkal tarkítottak voltak, míg az 1930-as években a családok békét kötöttek egymással, és “A detroiti társaság” néven egyesültek. A szövetség nemcsak hogy évtizedeken át erős maradt, hanem még ma is az Egyesült Államok egyik legaktívabb bűnbandájaként tartják számon. A szerencsejátékokkal, droggal és zsarolással foglalkozó szervezet jelenlegi vezetője Jack “Jackie the Kid” Giacalone.

mafia4.png

A kansasi Civella család
A szesztilalom után helyi bárok zsarolására szakosodtak. A banda vezetője Nicholas Civella volt, akinek köszönhetően a család más bűnbandákkal is kapcsolatokat tudott építeni, sőt, Las Vegas felé is tudtak terjeszkedni. Halála után sem forgácsolódott szét a csapat, most John Sciortino, Civella unokaöccsének a fia vezeti a bandát.

mafia5.png

Philadelphia Mob
A philadelphiai maffiaszervezet, a Philadelphia Mob erőszakos tagjairól és belső harcairól vált híressé. 1969 és 1980 közt volt ugyan egy békés időszak – az akkori vezető, Angelo “Gentle Don” Bruno jóvoltából -, de halála után a kaotikus Scarfo-éra következett, Nicodemo Scarfo irányításával, na meg a drogok színre lépésével. Scarfo 30 saját (!) emberének megölését rendelte el, ami akkora port kavart, és olyan mértékű figyelemfelkeltő akció volt, hogy az FBI-nak is be kellett avatkoznia. 1993 és 1994 tört ki a következő belháború a Stanfák és Merlinók közt, de miután John Stanfa rács mögé került, Joey Merlino lett a maffiafőnök Philly-ben.

mafia6.png

A New Orleans-i család
Az Egyesült Államok legrégebbi maffiaszervezetének története a 19. századig nyúlik vissza. Az 1870-es években kezdték meg akcióikat, helyi vállalkozások zsarolásával. Később “A kis embernek” is nevezett Carlos Marcello érte el, hogy nagyban tudjanak játszani: összebarátkozott Frank Costellóval a New York-i maffiától, és egyesítette a Louisiana-i tiltott szerencsejátékok piacát. Marcello volt a banda történetének leghatalmasabb maffiafőnöke (ezért is érdekes és vicces “A kis ember” jelző).

mafia7.png

Forrás: Viralnova.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés