Csak 40 fényévnyire laknak tőlünk a legközelebbi űrlények?

Tegnapi hír, hogy a Földtől alig 40 fényévnyire három olyan, nagyjából Föld-méretű bolygót találtak csillagászok, amelyek közül legalább az egyik lakható lehet. Ezt egy kutatócsoport jelentette be a Nature tudományos szaklapban, azt is közölve, hogy pontosan hol s merre található ez a három bolygó: mindegyik egy kisebb méretű, meglehetősen hideg vörös törpe körül kering, aminek neve Trappist-1, és a Vízöntő csillagképben található. A három bolygóból kettő nagyon közel kering a csillaghoz, a harmadik, Daddy Bear néven is emlegetett bolygó keringési idejét viszont még vizsgálják – ez 4-73 nap között bármennyi lehet. A kutatók igyekeznek minél alaposabban megvizsgálni ezeket a bolygókat – például a Hubble és Kepler űrtávcsövekkel -, és a legfontosabb kérdések közt az is szerepel náluk, hogy vajon van-e víz legalább az egyik bolygó felszínén a háromból, mert hát az (lenne) az élet kialakulásának egyik feltétele.

Hirdetés

És ha már itt tartunk, persze annak az esélyét is latolgatják, hogy ha kialakulhatott élet ezen bolygók közül legalább az egyiken, akkor vajon tényleg él-e ott valami vagy valaki. Ha így lenne, akkor csak 40 fényévnyire laknának tőlünk a legközelebbi földönkívüliek, legyen szó bármilyen létformáról.

Julien de Wit, a MIT egyik csillagásza azt írja, hogy még a mi generációnk életében sikerülhet feltérképezni ezeket a bolygókat, és űrhajósaink el is juthatnak oda.

Forrás: DailyMail.co.uk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés