Régi fotók: így mentette meg ez az orvos a koraszülötteket

Amerika játszótereként is emlegették a Brooklyn-i Coney Islandet, ahol a furcsa és csodálatos dolgok elegyeként egy egészen elképesztő világba csöppentek a látogatók. De – bár sokan nem tudják – a huszadik század elején talán nem is a szakállas nő, a vadállatok vagy a törpe város volt a legbizarrabb látnivaló arrafelé, hanem egy zsidó származású német orvos, Martin Couney létesítménye. Ide 25 centért bárki beléphetett, és megnézhette az inkubátorokba helyezett koraszülött csecsemők élet-halál harcát. Akkoriban ugyanis a koraszülötteket az orvosok genetikailag gyengébb babákként tartották számon, és születésük után sorsukra hagyták őket – döntő többségüket a biztos halálra ítélve.

Hirdetés

Akkoriban nem voltak még inkubátorok – vagyis Martin Couney már kísérletezett ezekkel, és 1903-tól 1943-ig működő létesítményében is több ezer csecsemőt helyezett ilyen, mai szemmel nézve már minden bizonnyal kezdetlegesnek tűnő gépezetekbe.

martin_couney

Sokan ízléstelen showmannek titulálták, mivel belépőt szedett azért, hogy a gyerekeket mutogassa a kíváncsi közönségnek, de ő végig azzal védekezett, hogy az inkubátoronkénti napi 15 dolláros működési díjat valamiből fizetnie kell. A szülők pedig utolsó reménységként és a csecsemők megmentőjeként tekintettek rá: az általa életben tartott és később egészséges gyerkőcökké cseperedő csemetéiket évekig Apák napján is elvitték a doktorhoz, és amikor 1950-ben meghalt, a temetésén is sokan részt vettek.

A csecsemőket felkészült orvosi személyzet ápolta, itt épp egy nővér tartja az egyik kisbabát.

martin_couney_baby

Martin Couney állítása szerint négy évtizednyi munkája során 6500 koraszülött csecsemő életét mentette meg.

Az inkubátorok az HBO Gengszterkorzó (Boardwalk Empire) című sorozatában is megjelentek, igaz, a helyszín ott nem Coney Island, hanem Atlantic City volt – a képen Steve Buscemi néz be egy ablakon, ahol épp egy nővér dolgozik.

martin_couney_baby_HBO

Beth Allen 1941-ben született Brooklyn-ban, koraszülött csecsemőként. Azt mondja, Martin Couney doktor segítsége nélkül rá semmilyen élet sem várt volna.

martin_couney_baby2

martin_couney_baby4

martin_couney_baby3

Közös képe is van az orvossal, amit a mai napig féltve őriz.

martin_couney_baby5

Forrás: Dail.Mail.co.uk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés