Így lesz légkondi az üres műanyag palackokból

Ahol gyakori a hőség, de 28 ezer ember él áram nélkül, ott valakiben előbb-utóbb megszületik a kezdeményezési vágy, hogy segítsen nekik valahogyan lehűteni az otthonaikat a kánikulában. Egy bizonyos Ashis Paul nevű bangladesi feltaláló viszont már nemcsak az ötletig jutott el, hanem a megvalósításig is: találmányának az Eco Cooler nevet adta, és a Grey Dhaka reklámcég, valamint a Grameen Intel Social Business nevű vállalat segítségével megismertette az emberekkel. Az Eco Cooler lényege, hogy áram nélkül működik – csak egy nagyobb tábla kell hozzá meg néhány műanyag palack.

Hirdetés

A palackokat félbe kell vágni, a táblán pedig egymástól egyenlő távolságra lyukakat kell vágni. Ezekbe a félbevágott palackokat úgy kell beleilleszteni, hogy a szájuk mutasson befelé, a lakás felé. Mert hogy ennek a légkondinak a működése azon alapszik, hogy amikor a meleg szellő bemegy a palackokba, a szájukon át összesűrítve és valamicskét lehűlve távozik.

airc4

airc3

Helyi mérések szerint akár 10 fokkal is lehűtheti a benti hőmérsékletet, ami 40-45 fok esetén lehet, hogy nem túl sok, de valamit talán segít a helyieknek.

airc2

irc5

Már több mint 25 ezer bangladesi otthonban van ilyen légkondicionáló.

Ha kedvet kaptál a kipróbálásához, otthon akár te is elkészítheted, fillérekből – és még az áramszámlát sem fogja növelni!

Forrás: Pulptastic.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés