A közösen piáló párok együtt maradnak, állítja egy új tanulmány

Amikor az kerül szóba, hogy vajon mi lehet a tartós kapcsolat – vagy akár az évtizedeken át tartó házasság – titka, sokan sokfélét mondanak. Nagyszüleink még talán azt emelték volna ki, hogy nagyon fontos megtanulni tűrni a másik ember mellett, elviselni a hülyeségeit és kitartani a nehéz időkben, manapság viszont a legtöbben a szeretetet, a türelmet és a megértést sorolnák fel. De lehet, hogy mindannyian tévedünk, mert talán nem ezek a dolgok a legfontosabbak. Egy friss tanulmány szerzői legalábbis egész másra jöttek rá: azt írják, szerintük az a tartós kapcsolat kulcsa, hogy a pár tagjai közül mindketten piálnak-e. A Reuters azt írja, a tanulmány készítői 2767 párból összesen 4864 házas embert kérdeztek sikeresen (a párok többi tagja talán épp az alkohol miatt nem tudott megfelelő válaszokat adni a kutatók kérdéseire?). A párok átlagosan 33 éve vannak együtt, kétharmaduknak ez az első házassága. A kutatók mindenkitől ugyanazt kérdezték: heti hány alkalommal isznak alkoholt, és mennyit, illetve, hogy házastársukat irritálónak, túl kritikusnak vagy követelőzőnek tartják-e. Az eredményt pedig talán ti is kitaláljátok: sokkal jobb eredményeket hozott azon párok vizsgálata, akik rendszeresen ittak együtt.

Hirdetés

“Nem vagyunk abban biztosak, hogy miért történik mindez – mondta a kutatási eredményekről nyilatkozó Dr. Kira Birditt a Reutersnek, majd hozzátette – de talán azok a párok, akik több szabadidős tevékenységet tudnak együtt folytatni, boldogabbak is”. Szerintünk viszont inkább az lehet a kulcs, hogy az alkohol oldja a gátlásokat, tehát azok a párok, akik rendszeresen együtt piálnak, ennek hatására jobban kibeszélik – és megbeszélik – a problémáikat, nem gyűlik fel a lelkükben több tucatnyi sérelem, ami később komoly gondokhoz vezethet.

drinking couple

A kutatók egyébként hangsúlyozzák, hogy a közös piálás még nem jelenti azt, hogy az adott pároknak ne lennének problémáik. Sőt, az idősebb korosztály egy részénél maga az ivás is egy olyan gondot jelez, amit komolyan kell venni: a kutatásban részt vevő férfiak 20 százalékának, illetve a nők 6 százalékának jelentős problémái vannak a túlzott alkoholfogyasztásból adódóan.

Forrás: Mashable.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés