Döbbenet, hogy mennyi baktérium lapul az el nem mosogatott vizespalackon

A napokban már írtunk arról, hogy a magunkon hagyott karszalagok mennyi baktériumot rejtenek. Nos, most kiderült, hogy nemcsak a csuklónkon viselhetünk egészségre ártalmas holmit, hanem bizony ha az ajánlott folyadékmennyiséget be akarjuk vinni, figyelnünk kell, miből is iszunk, és nagyon alaposan és gyakran kell elmosni ha kulacsot, vagy újrahasználható műanyag flakonokat használunk. A TreadmillReviews.net tanulmánya szerint ugyanis mindkettő igazi baktérium-gyűjtőhely. A vizsgálathoz 12 újrahasználható palackot elemeztek. A nem túl rózsás eredmények szerint átlagosan 313 000 kolóniaképző egységet (CFU) találtak négyzetcentiméterenként (ezt a szép kifejezést használják a baktériumokra).

Hirdetés

asset-2

A legjobbak között volt a sima felhúzható kupakú üveg 162 000, míg a csavaros tetejű 160 000 kolóniaképző egységgel, de ha valaki kevésbé akar bíbelődni a tisztítással, neki a szívószálas változat ajánlott, amelyen „mindössze” 25 kolóniaképző lapult, ami a szakemberek szerint azért lehetséges, mert a víz lecsöpög az aljára, és nem marad a szélén a víz, hogy odavonzza a nedvességet kedvelő bacikat.
A legrosszabbak a sportolóknál használt kulacsok voltak, amiket egy hét után elemeztek, és bizony 900 000 kolóniaképző egységet találtak négyzetcentiméterenként, ami rosszabb, mint ha megnyalnánk egy kutya játékát.

via GIPHY

Szóval érdemes mind a kulacsokat, mind az egyéb újrahasznosítható palackot naponta elmosogatni, ha nem akarunk baktériumtenyészetet a szánkhoz emelni, annak ellenére, hogy persze ez esetben is a legtöbb ártalmatlan. Viszont nem érdemes megvárni, amíg az egyik beindít valami durvább folyamatot a szervezetünkben.(theladbible.com)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés