Napi tudományos: ezért kezdték el az emberek egykor egymást gyilkolni

A Nature című szaklapban megjelent érdekes kutatás eredményeiről számolt be a LadBible, és ez az írás a mi figyelmünket is megragadta. Spanyol tudósok arra keresték a választ, hogy vajon honnan ered a bennünk, emberekben rejlő erőszak, és miért kezdtük egymást gyilkolni annak idején. Az Estación Experimental de Zonas Áridas kutatói azt írják, hogy a halált hozó erőszakot sokan kulturális vonásként azonosítják, habár az emlősökben – beleértve az embereket is – az agresszív viselkedésnek egy genetikai komponense is van, és összefügg a génállomány átörökítésével. Ez az egész szerintünk így hangzik kicsit érthetőbben: a tudósok szerint az emberek valószínűleg azért kezdtek el másokat likvidálni, hogy ők maguk előrébb kerülhessenek – többek közt esélyesebben pályázzanak a kiszemelt nő kegyeire, és később utódokat nemzzenek.

Hirdetés

“Széles körben elismert tény, hogy az evolúció is formálta az emberek közötti erőszakot” – áll a Nature-ben. Hogy megértsük, hogyan fejlődtek ki ezek az erőszakos vonások, a szakemberek rengeteg adatot gyűjtöttek össze: több mint négymillió halálesetet vizsgáltak meg 1024 emlős fajnál.

via GIPHY

Az első emlősöknél még 300 halálesetből egy volt gyilkosság (el sem tudjuk képzelni, hogy azokat az adatokat honnan szerezték meg), míg a mai embernél átlagosan már százból kettő. Ez hat százalékos növekedést jelent, azt sugallva, hogy ez is egy genetikai tendencia, ami az evolúcióval fejlődött évezredeken át. A szakértők szerint továbbá a környezet, sőt a kultúra is befolyásolja a bennünk rejlő, és az evolúció során továbbörökített halálos erőszakot.

via GIPHY

Forrás: TheLadBible.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés