Csak erős gyomrúaknak: a legvéresebb mexikói drogkartell-mészárlások

Felnőtt tartalom

Csak felnőtteknek

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Vissza a címlapra

A történelemben számos példa bizonyítja, hogy a hatóságok beavatkozása olykor sokat ronthat a helyzeten. Ez történt Mexikóban is, ahol 2006-ban a hadsereg elkezdett belefolyni a drogkartellek ügyeibe, amivel csak feltüzelték a haragjukat – ez egyre több ember eltűnéséhez és halálához vezetett. További olaj volt a tűzre, amikor 2012-ben véget ért Felipe Calderon elnöksége. Ekkor (a megfelelő kontroll hiányában) a drogkartellek által kivégzett emberek száma már elérte a hatvanezret. Ez a szám egy évvel később megduplázódott. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy legalább 30 ezer embert tartanak nyilván eltűntként a Sinaloa kartell hazájában. Ha kíváncsi vagy a véres részletekre, akkor olvass tovább, de készülj fel: mind a képek, mind a tartalom nagyon durva lesz!

Hirdetés

Gránátok Moreliában – a Mexikói Függetlenség napján ezrek gyűlnek össze a moreliai Plaza Melchor Ocampón (ez lehet a helyi főtér). Arrafelé az a hagyomány, hogy a kormányzó többször is “Viva”-t kiált az ünneplő tömegbe, hogy így éltessék hőseiket, és így emlékezzenek meg róluk. Nos, egyik évben ez a parádé vérfürdővé változott, amikor két gránátot dobtak a tömegbe. Nyolc ember meghalt, 11-en megsebesültek. Sokan a La Familia Michoacana kartellt okolták a történtekért, akik egyben egy szélsőséges vallási szektaként is működnek, ők viszont a Los Zetas kartellre mutogattak – az ő három emberüket le is tartóztatták az események után.

Via oronegro.mx

Apocada börtönlázadás – 2012-ben az Apocada börtön őrei – valószínűleg némi kenőpénzért cserébe – beengedték a Los Zetas kartell tagjait a szomszédos cellákhoz, ahol a rivális Gulf kartell tagjai raboskodtak. Mivel éjszaka volt, és épp aludtak, gyakorlatilag ellenállás nélkül tudtak legalább 50 embert leszúrni, a többieket pedig megsebesítették és megcsonkították. A börtönlázadásban egy őrt túszul ejtettek. Amikor az egész véget ért, legalább 30 börtönőrt kérdeztek ki, és vontak felelősségre a történtek miatt. Az események egyébként nemcsak a legvéresebb mexikói börtönlázadásként maradtak meg sokak emlékezetében, hanem arra is rávilágítottak, mennyire egyszerű lehet megvesztegetni a börtönőröket Mexikóban.

Via Athens Banner-Herald

Olajvezeték-robbanás – 2010. december 19-én hatalmas robbanás történt egy olajvezeték mellett, amiből – vélhetően a megfelelő szakértelem nélkül – a Los Zetas kartell egyes tagjai szivattyúztak el némi olajat. 29 ember halt meg, köztük 13 gyerek, és több mint ötven ember megsérült. A robbanásban 10 méteres lángok keletkeztek, több mint 100 otthon megrongálódott, 32 pedig teljesen romba dőlt. A helyieknek egy ideig nem volt áramuk, sem vizük, és a kiömlő olaj meg a további veszélyes hulladék az Atoyac folyó vizét is beszennyezte, környezeti katasztrófát okozva. A mindent elborító füsttel járó hatalmas robbanás volt Mexikó történetének egyik legsúlyosabb ilyen tragédiája.

Via Bloomberg

A La Barca tömegsír – 2013-ban két eltűnt rendőr után kezdtek nyomozni a mexikói hatóságok, de valami sokkal durvább dolgot találtak: egy 67 ember tetemét tartalmazó tömegsírt, amiben két nő és egy fiatalkorú is feküdt, a tömegsírt pedig a Knights Templar kartell jeléül szolgáló vörös kereszttel jelölték meg.

Via Wikipedia

“A halál háza” – az elnevezés nem véletlen, és nem is túlzás. Volt egy ház, ahová a Juarez kartell tagjai elvitték azokat az embereket, akiket a csoport vezetőjének utasításai nyomán ki kellett végezniük. Miután erről a mexikói hatóságok tudomást szereztek, 12 holttestre bukkantak a házban.

Via WordPress.com

Jiminezi gyilkosságok – A Los Zetas kartellről már ejtettünk pár szót, most megint az ő rémtetteik jönnek. Erődemonstráció címén 2012-ben Jiminez városában 49 embert fejeztek le, akiknek ujjbegyeit és talpát is eltávolították, hogy az azonosításukat még jobban megnehezítsék. A holttesteket Monterrey-nél hagyták, az út mellett. Egyesek szerint ezzel a hatóságoknak akartak üzenni, mások szerint a rivális Gulf kartellnek (azt nem tudjuk, az ellenség tagjait mészárolták-e le, vagy azok hozzátartozóit).

Via thestar.com

Mota születésnapja – egy Mota néven emlegetett férfi egy felkapott, medencés szórakozóhelyen tartotta a születésnapját. Hajnali fél 2 körül 5-8 fegyveres férfi vette körül a helyet, majd a kijáratokat elállva tüzet nyitottak a vendégekre. Néhányan túlélték, de legalább 15 ember meghalt a buliban – egyesek szerint a Los Zetas, mások szerint viszont a Sinaloa kartell vezetőinek parancsára.

Via AJC.com

A taxcói bánya tömegsírja – Taxco egy elég népszerű mexikói úticél, az ottani ezüstnek köszönhetően. Nos, a helyi Mina la Concha bányából is ezüstöt hoztak fel, míg be nem zárták. 2010-ben viszont egész másra akadtak itt: 40 holttestre, egy tömegsírban, feltehetően mindannyian helyi drogkartellek leszámolásának estek áldozataiul.

Via Mixed Martial Arts

Allende és Nava – A két város lakossága nagyon megszívta, amikor két férfi ötmillió dollárt lopott el a Los Zetas kartelltől. A társaság akkori vezetője, Miguel Angel Trevino (Z40)  megkérte őket, juttassák vissza hozzá a pénzt, máskülönben városaik lakosságán áll bosszút. Ehhez tartotta is magát: 80 otthont tettek tönkre, és 80 család tagjait rabolták el, akikről sosem hallott többé senki. Nagy valószínűséggel olajoshordókban végezték, ahol előbb-utóbb felgyújtották őket, vagy tömegsírokban nyugszanak valahol.

Via CuencaHighLife

A Monterrey-i kaszinótámadás – a kaszinó tulajdonosa nem akart adót fizetni a Los Zetas kartellnek, csakhogy ez arrafelé nem így megy. Legalábbis akkor nem, ha valaki élni akar. A kartellekkel tényleg nem jó ujjat húzni, és ezt a Los Zetas is bebizonyította: 2011 augusztusában felgyújtották a Monterrey-i kaszinót, a kimenekülőket pedig fegyvereseik várták. 52 ember halt meg aznap, a legtöbben szén-monoxid mérgezéstől és amiatt, mert az épület három perc alatt leégett. Az áldozatok többsége nő volt, vagy olyan dolgozó, akiknek talán fogalmuk sem volt az egész ellentétről főnökségük a Los Zetas kartell között.

Via Fox News Latino

A Nuevo Laredói öldöklések – a Gulf és a Sinaloa kartellek közti ellentétnek sokan estek áldozatul. Egyesek holttestét autókban találták meg, másokét lefejezve, megint másokét egy hídról lelógatva. Ez utóbbival a Los Zetas emberei akartak üzenni a Gulf kartellnek, és hát ez egy olyan üzenet, amire tényleg senki nem mondhatja, hogy elkerülte a figyelmét…

Via Borderland Beat

A San Fernandói mészárlásokban összesen 193 embert öltek meg. Az áldozatok civilek voltak, egyik kartellhez sem volt közük. A Los Zetas kartell tagjai a mexikói 101-es autópályán közlekedő buszokat térítették el, melyekről leszállították az addigra már rendesen megrémült utasokat. A nőket megerőszakolták, a férfiakat pedig arra kényszerítették, hogy késekkel, machetékkel felszerelkezve harcoljanak egymással. A legügyesebbeknek esélyt kínáltak arra, hogy csatlakozzanak a kartellhez. Bizarr utánpótlás-keresés, de tényleg…

Via Borderland Beat

A durangói mészárlások – 2011-ben számos gyilkosságot követtek el, amiket később a durangói mészárlások néven emlegettek. A következő évben 340 holttestet találtak tömegsírokban, Durango városának környékén.

Via Mexican Drug Cartels

A Boca del Riói mészárlás –  Veracruz egyik külvárosában 2011-ben 23 férfi és 12 nő holttestét borították le teherautókról az útra, nem messze a Plaza Americas épületétől. Az áldozatok mellett szöveges üzenet is szólt a Gulf kartelltől a Los Zetasnak (valószínűleg az ő embereik közül kerültek ki a lemészárolt áldozatok, de az azonosítást az ujjbegyek és talpak lemetszésével megnehezítette a Gulf kartell).

Via borderlandbeat.com

Hugo Hernandez – az összeállításunkban szereplő halálnemek közül ez az egyik legundorítóbb. A Hugo Hernandez nevű férfi holttestét, vagyis annak hét darabját Sinaloa különböző pontjain találták meg. A fejét, pontosabban az arcát Sinaloa központjában, a Los Mochis City Hall előtt – méghozzá egy focilabdára varrva, reklámszatyorban. Az undorító üzenet mellé egy szöveget is mellékeltek a Juarez kartell illetékesei, mely szerint boldog új évet kívánnak valakinek, akinek jóslatuk szerint ez (volt) az utolsó éve ezen a Földön.

Via New York Daily News

Forrás: Therichest.com