Ezt látnod kell: történelmi jelentőségű felvételek az elmúlt 200 évből

Mikor készült az első fotó? És az első olyan kép, amin egy embert is láthattunk? Ki és mikor lőtte a világ első szelfijét, tájképét, csatajelenet-fotóját, digitális képét, űrből készült felvételét és az első fotót a Holdról? Minderre, és még másra is megkapod a választ, ha átfutod a következő, Viralnován talált összeállítást.

Hirdetés

Az első fénykép – 1827. Joseph Niépce “View from the Window at Le Gras”, vagyis “Kilátás az ablakból Le Grasnál” című felvétele a franciaországi Saint-Loup-de-Varennesban készült, valószínűleg a fotográfus saját lakókörnyezetét örökítve meg. És igen: ez a világ első fényképfelvétele.

The First Photograph -- 1827

Az első olyan fénykép, amelyen már egy embert is láthatunk – 1838. Louis Daguerre, a dagerrotípia névadója készítette ezt a felvételt, valószínűleg lakása ablakából, és a kép bal alsó sarka felé pillantva észreveheted azt az embert, aki az első, fényképen megörökített személy volt a történelemben.

The First Photograph of a Person -- 1838

Az első szelfi – 1839. Akármilyen furcsán hangzik is, a szelfi nem modern találmány: a fényképészet iránt rajongó philadelphiai Robert Cornelius mindössze egy évvel azután lőtte a történelem első önarcképét, miután Daguerre fent látható felvételén megörökítette az első embert.

The First Selfie -- 1839

A világ első félrevezető fotója – 1840. Hippolyte Bayard elég dühös lehetett, hogy bár ő is rájött ugyanarra a fotográfiai eljárásra, amire Daguerre, mégis utóbbi mutatta be a világnak gyorsabban, ezáltal ő lett ismertebb. De kitalált valamit, amiben ő lett az első: 1840-ben készült képén saját magát mutatja meg holtan, ami persze kamu volt.

The First Hoax Photograph -- 1840

Ugyanebben az évben készült el az első felvétel a Holdról: íme, John W. Draper dagerrotípiája.

The First Moon Photograph -- 1840

Az első fotó egy amerikai elnökről – 1843-ban készült, és az USA hatodik elnökét, John Quincey Adamst mutatja be (miután már nem volt hivatalban).

The First Photograph of an American President -- 1843

Az első légi felvétel – 1860. A képet James Wallace Black készítette egy hőlégballonból Boston felett, úgy 2000 láb magasból. Ennek napra pontosan csütörtökön, október 13-án lesz 156 éve.

The First Aerial Photograph -- 1860

Egy évvel ezután elkészült a világ első színes fényképe: ezt a szalagot Thomas Sutton fotózta le.

The First Color Photograph -- 1861

A világ első csatajelenet-fotóját egy amerikai fényképész, Matthew Brady készítette a francia-porosz csapatok összecsapásáról 1870-ben.

First Photograph of a Battle in Progress -- 1870

Az első színes tájképet 1877-ben, Dél-Franciaországban készítette Louis Arthur Ducos du Hauron (ő egyébként munkássága során jelentős eredményeket és fejlődést ért el a színes fényképek készítése terén).

The First Landscape Photograph in Color -- 1877

1884-ben kaptak először lencsevégre egy tornádót, méghozzá Kansasben (de Dorothy-t minden bizonnyal nem ez ragadta el).

The First Photograph of a Tornado -- 1884

A világ első fényképe az űrből, ami a Földet mutatja – 1950. A képet egy V-2-es űrrakéta készítette, és miután megjelent, a következő szöveg volt mellette olvasható: így látnák a Földet azok a látogatók, akik más bolygókról érkeznének ide űrhajón”.

The First Photograph of Earth from Space -- 1950

Az első digitális fotó – 1957. Russell A. Kirsch készítette ezt a képet kisfiáról, Walterről (a baba nem kis meglepetésére).

The First Digital Photograph -- 1957

Ha ezek a képek nem lettek volna, ma talán mi sem oszthatnánk meg fotóinkat Facebookon és Instagramon.

Forrás: Viralnova.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés