Meglepő tények történelmi figurákról és híres emberekről

Mi is abban hiszünk, hogy a történelmet nem a könyvízű magyarázatok, és évszámok bemagolása teszik fantasztikussá, hanem azok az érdekességek, amiket megtudhatsz letűnt korok ismert szereplőiről. Jöjjön most ezekből egy csokorra való, a TheChive.com összeállítása nyomán!

Hirdetés

Bár máig az egyik leghíresebb énekes, Elvis Presley csak az Egyesült Államokban és Kanadában koncertezett.

Elvis Presley only ever performed in the United States and Canada.

Mark Twainnek különleges kötődése volt a Halley-üstökössel: a ritkán látott égi jelenség feltűnésének évében – 1835-ben – született, és akkor is halt meg. Ő maga is elmondta, hogy csalódás lesz, ha nem él addig, míg az üstökös újra fel nem tűnik. Vágya teljesünk, 1910-ben hunyt el.

Mark Twain was born and died in Halley’s Comet years, 1835 and 1910. He actually said, “It will be the greatest disappointment of my life if I don’t go out with Halley’s Comet.”

Walt Disney-nek volt egy kedves házvezetőnője, akinek 30 év szolgálat után vállalati részvényeket ajándékozott. A hölgynek a halála idején úgy 9 millió dollárra tehető vagyona volt.

Walt Disney gave his housekeeper of 30 years company shares for holiday bonuses, and when she died her estate was worth $9 million.

Nagy Károlynak (Charlemagne, vagy I. Károly frank császár – a szerk.) volt egy kedvenc háziállata, egy Abul-Abbas nevű elefánt.

Charlemagne had a pet elephant, whose name was Abul-Abbas.

Nem ő volt az egyetlen, aki furcsa háziállatot tartott: William Randolph Hearst egy Charlie nevű krokodilt tartott házi kedvencként (akinek a neve szerintünk talán Nagy Károlyra, vagyis Charlemagne-ra való utalás is lehet).

Perhaps one-upping Charlemagne, William Randolph Hearst had a pet alligator in college named Charlie.

Thomas Edison Morze-jelekkel kérte meg második felesége kezét.

Thomas Edison proposed to his second wife in Morse Code.

Amikor Marie Antoinette hozzáment XVI. Lajoshoz, a tűzijáték száz ember halálát okozta. A pár havi apanázsát adta az áldozatok családjainak megsegítésére.

When Marie Antoinette married Louis XVI, the fireworks display went tragically wrong and killed over 100 people. The couple gave their month’s allowance to support the survivors.

Alexander Graham Bell szerint találmányát, a telefont Ahoy-Hoy felkiáltással kellene felvenniük az embereknek.

Alexander Graham Bell thought his invention, the telephone, should be answered “Ahoy-Hoy!”

És a bizonyíték, hogy a nagy emberekben is ott a csínytevő kisgyerek: Thomas Jefferson és John Adams egyszer, egy vakációjuk során ellátogattak William Shakespeare egykori otthonába, és letörtek egy darabot a mester egyik székéből, afféle szuvenírnek.

Thomas Jefferson and John Adams visited William Shakespeare’s home while on vacation, and they broke off a piece of his chair for a keepsake.

JRR Tolkien alapította a Viking Clubot, amikor a Leeds University-n folytatott egyetemi tanulmányokat.

JRR Tolkien founded the Viking Club while he was studying at Leeds University.

Kleopátrának és Antoniusnak saját klubja volt, ahol az evés és a bor élvezetének szentelték idejüket (meg még ki tudja, mi minden egyébnek).

Cleopatra and Mark Antony once created their own club called the Inimitable Livers. It consisted of feasts and drinking wine.

Ha láttad a Kódjátszmát, vagy olvastál róla, akkor talán te is tudod, hogy a legendás matematikus Alan Turing a futás szerelmese is volt. 1948-ban 2 óra 46 perc alatt futott le egy maratont, aminél abban az évben hazája olimpiai maratonfutója csak 11 perccel tudott jobbat.

In 1948 computer scientist and mathematician Alan Turing ran a marathon in 2 hours and 46 minutes. The Olympic marathon runner that year only beat him by 11 minutes.

Paul McCartney volt Vegetáriánus Liza hangja a Simpson családban – azzal a feltétellel vállalta, hogy Liza végig vegetáriánus marad, amíg csak tart a sorozat.

Paul McCartney performed a voice on “The Simpsons.” He was Lisa the Vegetarian and he did this on the condition that Lisa would stay a vegetarian for the entire run of the show.

Ernest Hemingway 1941-ben beépült a Szovjetunióban, kódneve Argo volt.

Ernest Hemingway went undercover for the Soviet Union in 1941, and his code name was Argo.

Tudtad, hogy Bonaparte Napóleon romantikus regényt is írt? Pedig így van! Egy katonáról szól, és a halála után adták ki.

Napoleon Bonaparte wrote a romance novel about a soldier and it was published when he died.

Claude Monet igazi keresztneve Oscar volt.

Claude Monet’s real first name was Oscar.

Az olasz fasiszta párt megalapítása előtt Benito Mussolini tanárként dolgozott, és diákjai csak “a zsarnok” gúnynéven emlegették.

Benito Mussolini spent some time as a teacher before he founded the Fascist Party… and his students nicknamed him the tyrant.

Shakespeare feleségei és gyerekei állítólag írástudatlanok voltak.

It’s believed that Shakespeare’s children and wife were illiterate.

Mafia Honey – ezt a nevet adta annak a máltai selyemkutyusnak Marilyn Monroe, amit Frank Sinatrától kapott.

Frank Sinatra once gave Marilyn Monroe a maltese that she named “Mafia Honey.”

A franciák a második világháború során elvágták az Eiffel-torony liftkábeleit, mondván, hogy Hitler gyalogoljon, ha fel akar menni. Nem ment fel.

During WWII the French cut the lift cables in the Eiffel Tower so that if Hitler wanted to go up he’d have to take the stairs. He didn’t.

Mozartról azt beszélik, hogy 7 éves korában találkozott és együtt zongorázott a vele egyidős Marie Antoinette-el egy bécsi családi ünnepségen. Sőt, azt is mondta, hogy ha megnőnek, feleségül veszi a kislányt.

Wolfgang Mozart actually got to meet Marie Antoinette when they were both 7 years old and he was playing music for her family in Vienna. It’s said that he proposed marriage to her.

Mozart később találkozott a fiatal Beethovennel, aki zongorázott neki. Ezt követően a mester azt mondta: tartsátok a szemeteket ezen a gyereken, mert pár év, és olyat mutat a világnak, amiről sokáig beszélnek majd.

On that same note, a teenage Beethoven performed for Mozart, which prompted Mozart to say, “Keep your eyes on him-someday he’ll give the world something to talk about.”

Arisztotelész úgy gondolta, a nőknek kevesebb foguk van, mint a férfiaknak (szerintünk csakis saját tapasztalatból, vagy éppenséggel annak hiányából gondolhatta így).

Aristotle thought that women had fewer teeth than men.

Winston Churchill azt állította, hogy a Fehér Házban járva egyszer összefutott Abraham Lincoln szellemével.

British Prime Minister Winston Churchill claimed that when he stayed at the White House he ran into the ghost of Abraham Lincoln.

És ha már Lincoln került szóba: ő ugyanazon a napon született, mint Charles Darwin. 1809. február 12-én.

Speaking of Lincoln, he was born on the same day as Charles Darwin on February 12, 1809.

Kolombusz Kristóf egyszer azt állította, az eljövendő Apokalipszist ő okozta, azáltal, hogy eljutott az Új világba.

Later in his life Christopher Columbus wrote that the apocalypse was coming and that he had caused it by traveling to the New World.

Isaac Newton szerint viszont 2060-ig nem lesz semmiféle világvége, szóval mindenki nyugodjon le.

Isaac Newton thought the world would end no sooner than 2060. So relax, we’ve got a little time.

Forrás: TheChive.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés