Ő volt a világ egyik leghírhedtebb, legkegyetlenebb sorozatgyilkosa

A sorozatgyilkosok általában kegyetlen, vérszomjas emberek lehetnek, akiket valami perverz módon csak az elégít ki, ha újabb és újabb áldozatokat kínozhatnak és ölthetnek meg. Közülük is kiemelkedik David Berkowitz, aki “Son of Sam”-nek is hívta magát, és New York City lakosságát tartotta rettegésben 1976-77 közt. A férfi ráadásul nemcsak hogy ki tudta cselezni az utána nyomozó (sőt, valóságos embervadászatot hirdető) rendőröket, hanem még gúnyolódott is velük, és további gyilkosságokkal fenyegette meg őket. És mivel a sajtó is hírt adott a leveleiről, rövidesen ő lett a világ egyik legismertebb, leghírhedtebb sorozatgyilkosa.

Hirdetés

A férfi 1953-ban született Richard David Falco néven. Anyja, Elizabeth Broder egy Joseph Klineman nevű férfival folytatott viszonyt, aki házas volt, és nem akarta felvállalni sem a nőt, sem a gyereket. Az asszony viszont annyira kétségbeesetten ragaszkodott a férfihoz, hogy félelmében, hogy az el fogja hagyni, néhány nappal a szülés után örökbeadta fiukat. A kicsit gyorsan meg is találta egy gyermekre vágyó fiatal pár, Pearl és Nathan Berkowitz, akik David Richard Berkowitznak nevezték el. Később azt mondták neki, hogy a vér szerinti anyja belehalt a szülésbe, holott még élt, csak nem érdekelte a fia sorsa.

The baby was quickly adopted by Pearl and Nathan Berkowitz, who renamed him David Richard Berkowitz.  Though his birth mother was still alive, they told their new son that she had died during childbirth.

A gyermeknek szép gyerekkora lehetett volna Bronxban, de egyrészt osztálytársai is folyton cikizték, mert örökbe fogadott gyerek volt, másrészt rémálmai voltak, mert rendszeresen horrorfilmeket nézett, harmadrészt pedig szörnyű bűntudat gyötörte, mert azt hitte, ő okozta az igazi anyukájának halálát.

He had a great childhood in the Bronx, but he became a troubled boy nonetheless.

Nagyon szeretett nevelőanyukájával, Pearllel lenni, de már gyerekként is megmutatkozott gyilkos ösztöne, amikor megmérgezte a nő papagáját, csak azért, mert féltékeny volt rá – nem akart Pearl figyelmén osztozni egy madárral.

The only joy he seemed to get out of life was being with his mother, Pearl.  But his dark side began to show when he secretly poisoned her pet parakeet because he was jealous of the attention it took away from him.

Máskor kegyetlen dolgokat kiabált nevelőanyjára, aki gyerekpszichológushoz is elvitte, de hiába, a kiabálás és a durva szavak nem maradtak el. Berkowitz 14 éves volt, amikor Pearl mellrákban elhunyt. Előtte azt mondta a nőnek, hogy gyűlöli őt, és bárcsak meghalna. Ezek voltak utolsó szavai, amiket nevelőanyjához intézett.

Though he adored his mother, he would scream at her and call her names at times.  She took him to a child psychologist when he was 10, but it didn't help.

18 évesen beállt a seregbe, és Dél-Koreában szolgált. 1974-ben visszatért New Yorkba – ekkor tudta meg nevelőapjától, hogy az igazi szülei még élnek, és úgy döntött, felkutatja őket.

In 1971, Berkowitz joined the U.S. Army at the age of 18 and served in South Korea. He was discharged in 1974 and returned to New York.  This is when his adopted father, Nathan, told him that his birth mother hadn't actually died. The young man decided to find his birth parents.

Nem találta meg sem az anyját, sem az apját, de tartozni akart valahová, ezért csatlakozott egy sátánista szektához. Sötét rituáléik teljesen rabul ejtették, és még vérével is megpecsételte azt az esküjét, hogy ezentúl a gonoszt fogja szolgálni.

But after searching for months and coming up with nothing, he joined a cult of Satan worshipers to feel a sense of belonging.  He took a liking to their dark rituals instantly, and even made a blood pact that he would serve the Devil.

Végül megtalálta az igazi anyját, akivel sokat beszélgetett, és kiderült az igazság az apjáról is. Egyre ritkuló látogatásai, és az anyja szavai megerősítették benne azt a vágyat, hogy megölje a nőt és egész családját, de eltemette ezt magában. 1975-ben viszont vadászkéssel leszúrt egy tinilányt, Michelle Formant. Az túlélte, és nem jelentette fel a férfit.

His murderous rage finally manifested itself when he stabbed a teenage girl named Michelle Forman with a hunting knife in 1975.  Fortunately, she survived, but he never became a suspect and quickly moved to Yonkers, New York.

Michelle Forman megtámadásával rákaphatott annak ízére, hogy milyen lehet embereket bántani – a következő évben, 1976-ban már pisztollyal támadt párokra és fiatal nőkre. Kilétét még homály fedte, ezért a sajtó a 44-es gyilkosként emlegette, ami pisztolyának kaliberére utalt.

Unfortunately for the people of New York City, however, his murder spree was only just beginning.  In 1976, he began targeting young women and couples in a series of shooting attacks.

Végül hat embert ölt meg, és hetet megsebesített. A rendőrségnek pedig többek közt ezt a levelet hagyta – Alexander Esau és Valentina Suriani holtteste mellett találták meg.

Berkowitz ended up killing six people and injuring seven by 1977, when his nicknamed changed to the "Son of Sam" after police found a handwritten letter taunting them near the bodies of Alexander Esau and Valentina Suriani, a couple he had murdered.

Azért hívta magát “Son of Sam”-nek, mert szomszédja, Sam Carr a sátánista szektába tartozó két ismerősének apja volt. És Berkowitz valamiért azt gondolta, hogy Sam maga a sátán, aki démonokkal küldött üzenetekben parancsolta meg neki a gyilkosságokat. A sorozatgyilkosnak nagyon tetszett a hírnév, és az, hogy milyen rettegésben tudta tartani New Yorkot a tetteivel.

It ended up being published a week later in the newspaper after Breslin notified police, and it sold over one million copies.  Berkowitz immensely enjoyed how famous his killer identity had become and loved the power he felt from keeping the city in fear.

De persze minden véget ér egyszer: Berkowitz is lebukott, méghozzá egy Cacilia nevű nőnek is köszönhetően, aki ott volt az egyik lövöldözésének helyszínén. Azt mondta a rendőröknek, hogy látott egy férfit, gyanús tárggyal a kezében, és inkább gyorsan elhagyta a helyszínt. Futásnak eredt, de akkor már hallotta a lövéseket a háta mögül. A rendőrök minden közelben parkoló autót átkutattak, és megtalálták Berkowitz kocsiját is. Volt ott egy puska, töltények, térképek azokról a helyszínekről, ahol a gyilkos lövöldözött, és egy újabb, rendőrségnek szóló levél is. Innen már szinte csak egy lépés lehetett a sorozatgyilkos nyomára akadni. A legegyszerűbb módszert választották: megvárták, amíg visszatér a kocsijához. Ez hamarosan meg is történt: a férfit elfogták, ő pedig nem tanúsított ellenállást, sőt, büszkén mosolygott, minden gyilkosságban bűnösnek vallotta magát.

When they went through his vehicle, they found a rifle, a bag full of ammunition, maps of the crime scenes, and another threatening letter.

Ügyében 1978-ban született ítélet. Emberölésenként 25 év börtönt kapott (összesen hat gyilkosságot követett el), és azóta a New York-i Attica Correctional Facility nevű fegyintézet lakója. Eleinte azt állította, hogy egy démon vette őt rá a gyilkosságokra, később viszont azt mondta, nem így volt. Bár a sátánista szektát még mindig okolja a történtekért, most már azt állítja, hogy a nők iránt érzett gyűlölete volt olyan erős, hogy meg akarta ölni őket. Az összeset. Hát, így is többet sikerült neki, mint amennyit szabad lett volna (neki vagy bárki másnak).

In 1978, Berkowitz was sentenced to 25 years to life in prison for each of his murders, and remains at Attica Correctional Facility in New York.

Forrás: Viralnova.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés