Meglepő reakciók: megvan az oka annak, ha ezt csinálja a tested

Az emberi test tényleg csodálatos, és egyben rejtélyes is: működésével kapcsolatban a tudósok még mindig sok kérdésre nem kaptak választ. Emellett persze vannak olyan reakciói is a testünknek, amelyekről már tudják, miért jönnek létre – ilyen például a tüsszentés, az ásítás vagy a libabőr. Tudj meg ezekről egy kicsit többet, a Viralnova összeállítása alapján készült cikkünkből.

Hirdetés

Mikor ásítunk? Ha álmosak vagyunk, persze, de a kutatók másra is rájöttek: ha az agyunk túl meleget vagy túlterheltséget érzékel, akkor nyitjuk ásításra a szánkat. A beáramló levegő segít lehűteni a fejünket, és utána talán kicsit a gondolatainkat is könnyebb összeszedni. Nem mellesleg az ásítás megakadályoz minket abban, hogy tényleg elaludjunk.

Yawning

Tüsszentés – a szervezetünk így löki ki a port, irritáló anyagokat és baktériumokat, amiket már nem akar odabent “látni”.

Sneezing

A nyújtás nemcsak sportolás előtt és után kell a testednek, hanem nyugodtan végezz ilyen gyakorlatokat minden reggel! Így javíthatod a vérkeringésedet, felkészíted a szervezeted a nap közbeni stresszre, sőt, a hangulatod is jobb lehet!

Stretching

Ha evés közben rád jön a csuklás, az azért lehet, mert túl gyorsan ettél, vagy túl nagy falatokat nyeltél le, esetleg túlkajáltad magad. Ezek mindegyike irritálhatja a rekeszizmot, ami csukláshoz vezet.

Hiccuping

Bosszantónak érzed, amikor már majdnem sikerül elaludnod, és egyszer csak felriadsz? Valójában az agyad ösztönös reakciójáról van ilyenkor szó: az agy ugyanis azt hiszi, hogy lelassult légzésed annak következménye, hogy esetleg veszélyben lehet az életed, és próbál magadhoz téríteni. Azért reméljük, ez senkivel sem esik meg minden egyes estén…

Myoclonic Jerking

Amikor kiázik a kádban szinte rongyosra ázik a kezed, annak is van egy praktikus funkciója: képzeld el, ha az életedért küzdenél valahol, mondjuk a nyílt tengeren, és egyszer csak egy sima felületű tárgyra valahogy lehetőséged adódna kimászni. Rongyosra ázott ujjakkal talán könnyebb megkapaszkodni, mint teljesen sima bőrrel, nem? A kutatók szerint legalábbis ez a helyzet.

Skin Pruning

Memóriavesztés – akkor is felléphet, ha túl sok minden történik, és túl az agyad túl fáradt, hogy mindent megjegyezzen, de akkor is, ha nagy sokkhatás ért, és az agyad így kímél meg a fájdalmaktól.

Losing Memory

Libabőrös általában a hideg elleni védekezésként lesz a test, a bőrünk a környezeti hatások ellenére is így tart minket melegen.

Getting Goosebumps

A könnyek egyrészt megvédik a szemet a szennyeződésektől, másrészt pedig – mint azt mindannyian már kisgyerekként megtanuljuk – segítenek átvészelni érzelmileg nehéz helyzeteket (és igen, néha manipulatív erejük is van).

Tearing Up

Forrás: Viralnova.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés