Titkok a fedélzetről: ezeket valószínűleg te sem tudtad a repülőutakról

A Reddit nemcsak azért remek hely, mert szórakoztató dolgokat lehet ott olvasni és nézegetni, hanem azért is, mert gyakran elképesztő infók birtokába juthatunk első kézből. Például a repülésről, amiről nemrég bennfentesek meséltek egy reddites kérdésre válaszolva.

Hirdetés

Tudtad például, hogy a repülőgépek pilótái és másodpilótái sosem kapnak ugyanolyan ételt, és nem is osztozhatnak? Ez azért van, hogy elkerüljék a lehetséges ételmérgezéseket.

"Two pilots are served different meals and cannot share. This is done in case of food poisoning."

Egy csomó “apróság” hiányzohat a repülőgépről, amelyek nélkül még engedik felszállni.

"There's a huge list of things that can be missing from the aircraft while still being allowed to fly."

Több légitársaságnak is dolgozott az a szerelő, aki azt írta: hatalmas a nyomás rajta és a pilótákon is, hogy olyan gépeket tartsanak a levegőben, amelyekkel bizony már komoly gondok vannak.

"I'm an outstation mechanic for multiple airlines.  There is also constant pressure on both me and the pilots to clear/fly aircraft that have some fairly significant problems."

Soha ne igyál teát, kávét, illetve olyan vizet, amit nem előtted felbontott palackból kapsz. Hogy miért? Mert a repülők víztartályait nem tisztítják rendszeresen, ezért ki tudja, milyen baktériumok telepedhettek már meg ott. Igyál inkább dobozos üdítőket, vagy palackozott vizet.

"Do not drink any of the non-bottled water (tea, coffee) on the airplane because the water tanks are not being cleaned regularly and are full of bacteria and whatnot. Stick to bottled or canned drinks."

Jeget se kérj az italodba, ugyanis a jégtartókat soha nem takarítják.

"During orientation they told us to never get ice in your drink. They don't clean the ice bins ever."

Megtörtént már, nem is egyszer, hogy a pilóta és a másodpilóta is elaludt az ellenőrzésnél.

"Used to be an ATC. I know some horror stories about controllers who have cracked. Also about a time both the pilot and co -pilot fell asleep at the controls."

Ha valaki a tengerentúlra repül, a gépe több ezer mérfölden keresztül nem látszik a radaron, vagyis ideiglenesen eltűntnek tekinthető. Reméljük, mindenki felbukkan a másik oldalon, épségben.

"When flying overseas, there are generally no systems tracking the movement of your aircraft for several thousand miles, i.e. they go missing."

Sokszor egy-két hét, vagy akár egy hónap is eltelik, mire rendesen kitakarítanak egy repülőgépet.

"We clean your plane every now and then. It ranges wildly how long the plane has been out. Sometimes we would get a plane once or twice a week. Other times it would be a month until we get to 'deep clean' it."

Nem egyedi eset, hogy a reptereken a poggyászokat átkutatja a személyzet, és kisebb elektronikai kütyüket lenyúlnak.

"I used to work for a major airline in Philadelphia International.  Workers would open suitcases while inside the cargo area while waiting for the next cart of bags to pull up. They'd rummage through and find small electronics to take."

Hajnalban, alkonyatkor és éjszaka a legveszélyesebb repülni, mert az állatvilág olyankor a legaktívabb. És egy áthaladó madárraj bizony veszélyt jelent a gépekre, legyen szó bármilyen típusú repülőről.

"Flying at dawn and dusk and generally at night is pretty dangerous. These are the times that wildlife moves around a lot and has the highest strikes on aircraft."

A kapitány és a stewardessek zöme valószínűleg másnaposak, vagy vényköteles gyógyszereket szednek, máskülönben hogyan tudnának egyfolytában mindenkire mosolyogni?!

"Your captain and half the crew are hung over or are using prescription drugs to keep that happy face going."

A repülőgéptörzshöz használt fém csak 3 mm “vastag”, és a szárnyakon gyakran keletkeznek olyan, csak mikroszkóppal látható repedések, amiket a fenti légnyomás okoz.

"Thickness of the metal of the fuselage is about 3mm. And during the flight, wings are getting many, many microscopic cracks due to pressure up in the sky."

Sokan a lehajtható kis tálcákon pelenkázzák a gyereküket, a repülőgépek takarításáról pedig már volt szó, így inkább azt javasoljuk, ne nagyon használd a tálcát!

"Don't touch the tray tables. People change their poopy babies on those and on the floor."

Forrás: Viralnova.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés