Micsoda ötlet: így segít a legszegényebbeknek a Robin Hood étterem

Robin Hood nem csak a filmekben, sorozatokban meg a mesében létezik. Spanyolországban kelt életre, persze csak képletesen: az ő nevét viseli egy olyan étterem, amelynek éppen a “vedd el a gazdagoktól, és add a szegényeknek” elv nyomán dolgozták ki koncepcióját. A Robin Hood restaurant Madrid egyik legmenőbb helye, ahol csak reggelizni és ebédelni lehet, azt is csak hónapokkal előre történő szállásfoglalás után, mert a szabad asztalokra azonnal lecsapnak a helyiek és a turisták. Vacsorára viszont senki sem mehet be, mármint azok közül, akik megtehetik, hogy a vacsora végeztével fizetnének az ételért. Este ugyanis az étterem kasszája bezár, az asztalokhoz pedig olyan emberek ülnek le, akik talán egész álló nap nem jutottak egy falat ételhez sem: a legszegényebbek és a hajléktalanok.

Hirdetés

Az étterem a reggelik és ebédek eladásából finanszírozza azt, hogy este a fedél nélkül élők ingyen kaphassanak vacsorát, ráadásul a város egyik legfelkapottabb helyén.

&ldquo;To get served by a waiter wearing a nice uniform and to eat with proper cutlery,&rdquo; Father &Aacute;ngel told <a href="https://www.nytimes.com/2016/12/19/world/europe/in-spain-new-restaurants-nourish-the-needy-and-the-soul.html?mwrsm=Facebook&amp;_r=1" target="_blank">The New York Times</a>, &ldquo;rather than a plastic fork, is what gives you back some dignity.&rdquo;

Robin Hood restaurants are open for paying customers at breakfast and lunch, and revenue is used to feed the homeless a restaurant-quality meal for dinner.

A következő képen látható 80 esztendős katolikus pap, Ángel atya nevéhez fűződik a sárgaréz csillárokkal és kristálypoharakkal büszkélkedő Robin Hood étterem megnyitása.

Rev. &Aacute;ngel Garc&iacute;a Rodriguez, known by most as Father &Aacute;ngel, is an 80-year-old Catholic priest who opened up the gorgeous Robin Hood restaurants, complete with brass chandeliers and crystal drinking glasses.

Spain's unemployment rate is rising, which contributes to a large number of homeless people in Madrid.

A szegények és fedél nélküliek elmondása szerint hihetetlen érzés ez az egész az ő számukra. Az, hogy pincér szolgálja fel nekik a vacsorát, és hogy műanyag evőeszközök helyett késsel-villával ehetnek, visszaadja a méltóságukat, legalább egy kicsikét.

Gian Parlafes, a Romanian immigrant who has lived in Spain for more than a decade, said this of the experience, "It&rsquo;s just hard to believe I get to sit and eat here without paying any money whatsoever. You reach a point when something like this just makes you feel incredible."

Híres séfek is gyakran önkénteskednek itt, vagyis a szabadidejükben, teljesen ingyen főzik meg a hajléktalanoknak és a szegényeknek talán ugyanazt az ételt, amit előtte talán versenyekre, vagy híres emberek számára készítettek el.

Celebrity chefs often volunteer their time at Robin Hood and fight for spots to cook there.

Ángel atya ráadásul nem is tervezi, hogy itt megállna vagy lassítana, sőt, ellenkezőleg: már nem használt templomokban és elhagyott épületekben további Robin Hood éttermeket akar nyitni. Ez egy jó cél, úgyhogy mi drukkolunk neki!

Father &Aacute;ngel isn't slowing down and in addition to opening these restaurants continues to convert abandoned churches and buildings into community spaces to promote social justice.

Forrás: Viralnova.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés