Ezért lehet a “nem vöröshajú” férfiaknak is vörös szakálluk

Biztosan láttál már te is olyan srácokat, akiknek a hajuk nem volt vörös, a szakálluk viszont igen. Nos, erről nem biztos, hogy egy jó hajfesték tehet – sokaknál inkább a genetika a felelős a dologért. A magyarázat nagyon röviden a következő: az MC1R nevű gén felelős azért, hogy a vörös pigmenteket sötét színű pigmentekké alakítsa, de mutáció után ez a gén vörös hajat vagy szőrzetet tud eredményezni. Ha valakinek vörös a haja és az arcszőrzete is, az mindkét szülőjétől örökölt egy ilyen mutáns MC1R gént. Ha csak az egyik szülő adott át egy ilyet a születendő gyermeknek, és az fiú, akkor (jó esetben) vörös szakállat növeszthet, akkor is, ha a haja más színű.

Hirdetés

Mivel egy ilyen mutáns gént könnyebb örökölni, mint kettőt egyszerre, így jóval nagyobb a valószínűsége, hogy olyan fiúkat láthass, akiknek a szakálluk vörös(es), mint olyanokat, akiknek a hajuk és a szakálluk is vörös.

Seeing someone who has a red beard but does not have red hair is about twice as likely as seeing a true redhead.

Why? Well, it's a lot more likely to receive one mutated MC1R gene than two. To be a true ginger, a person must inherit two of these genes, one from each parent.

Sok nőben is ott van egy-egy ilyen mutáns MC1R gén, de vannak, akiknél erre sosem derül fény.

Forrás: Viralnova.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés